• ESG Today

    Βασίλης Κυκριλής (Eurodrip-Rivulis): Προτεραιότητα τα ESG μετά την εξαγορά από την Temasek – Σχέδια για ανακύκλωση και ψηφιακή γεωργία

    Βασίλης Κυκριλής, διευθύνων δύμβουλος της επιχειρηματικής μονάδας της Rivulis για Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία


    “Τα ESG μπήκαν περισσότερο στη ζωή μας μετά την εξαγορά από την Temasek και τα κριτήρια ESG αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την Temasek και πλέον μετά την εξαγορά και για την Rivulis” αναφέρει στο mononews.gr ο Βασίλης Κυκριλής Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρηματικής Μονάδας της Rivulis για την Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία.

    “Πλέον η ευθυγράμμιση με τα ESG είναι και για μας προτεραιότητα που καθορίζουν τη στρατηγική μας που πλέον με συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινώσουμε επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα. Η ευφυής γεωργία  γίνεται μια δραστηριότητα που δίνουμε έμφαση γιατί ανοίγει νέους δρόμους στη  γεωργία και συμβάλλει στη βιωσιμότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στα πλαίσια αυτής  στρατηγικής βιωσιμότητα η Rivulis δίνει έμφαση στην ψηφιακή γεωργία και την ανακύκλωση.  Έχει ξεκινήσει τη διάθεση στην Ελλάδα, της επιτυχημένης δορυφορικής πλατφόρμας Manna, η οποία καταφέρνει, χωρίς την ύπαρξη αισθητήρων στο έδαφος, αλλά με αλγόριθμους και χρησιμοποιώντας δορυφόρους, λαμβάνοντας υπόψιν την κάθε ποικιλία και τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες, να προσφέρει ακριβείς συμβουλές άρδευσης σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης της καλλιέργειας ταυτόχρονα με την καλή διαχείριση νερού. Το μοντέλο είναι συνδρομητικό και σήμερα ήδη εκατομμύρια στρέμματα αρδεύονται με βάση την πλατφόρμα ενώ συμμετέχουν αγρότες από δεκάδες χώρες.

    Επίσης, στο ίδιο χαρτοφυλάκιο εφαρμογών έξυπνης άρδευσης εντάσσεται και μια ακόμα, η ReelView, η οποία επιτρέπει στους χρήστες των προϊόντων Eurodrip και Rivulis να βλέπουν χωρίς επιπλέον κόστος χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους όπως δορυφορικούς χάρτες και εικόνες με το επίπεδο βλάστησης και υγρασίας των φυτών, χρήσιμες για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων στο σύστημα άρδευσης ή και πιθανών ασθενειών στην καλλιέργεια.

    Πέραν από το μέγεθος της Temasek –η οποία ουσιαστικά διαχειρίζεται τον πλούτο του κράτους της Σιγκαπούρης, με ένα χαρτοφυλάκιο που αγγίζει σήμερα τα 300 δισ. δολάρια– “η διαφορά με προηγούμενους επενδυτές είναι ότι έχει ένα πιο μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα σε σχέση με ένα equity fund. Αυτό μας επιτρέπει καταρχάς να οραματιστούμε διαφορετικά και μετά να σχεδιάζουμε το business σε έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα” ανέφερε ο κ. Κυρκιλής.

    Προωθεί την ανακύκλωση

    Μία ακόμα άμεση προτεραιότητα της Rivulis είναι η στήριξη της κυκλικής οικονομίας, η οποία σέβεται και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή τη ν κατεύθυνση, το προσεχές διάστημα πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες εταιρείες του κλάδου, με σκοπό την δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος διαχείρισης των σωλήνων άρδευσης που φτάνουν στο τέλος ζωής τους, ώστε να μην απορριφθούν στο περιβάλλον αλλά να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οικοσυστήματος.

    “Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΣΣΕΔ, στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού. Τέτοια κίνηση δεν έχει γίνει ακόμη στον κλάδο, και εφόσον γίνει θα μπορούμε όλοι μαζί να ανακυκλώνουμε τα χρησιμοποιημένα προϊόντα από τους αγρούς. Θα τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία και στη συνέχεια θα γίνεται η συγκομιδή τους και η μεταφορά τους σε συγκεκριμένους διαπιστευμένους ανακυκλωτές και όλο αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει σε 6-12 μήνες.

    Νέα Στρατηγική

    Η Rivulis, ένας από τους ηγέτες στον τομέα της στάγδην άρδευσης παγκοσμίως, που αναπτύσσει και διανέμει στην αγορά τα αναγνωρισμένα σήματα Rivulis και Eurodrip, παρουσίασε  τη νέα στρατηγική της, η οποία, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων της στον τομέα των ολοκληρωμένων έργων άρδευσης (turn-key projects), στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών έξυπνης γεωργίας καθώς και στον σχεδιασμό και διάθεση πρωτοποριακών προϊόντων στάγδην άρδευσης. Η νέα στρατηγική υλοποιείται με την Temasek στο τιμόνι, καθώς υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2020 το πλειοψηφικό πακέτο της Rivulis πέρασε στην Temasek, η οποία αποτελεί έναν παγκόσμιο όμιλο επενδύσεων με σημαντικές επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο της στον αγροτικό τομέα με έμφαση στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

    Η παρουσίαση έγινε από την ελληνική διοικητική ομάδα του επιχειρηματικού κέντρου Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, που με έδρα τα Οινόφυτα, είναι υπεύθυνη για 4 παραγωγικές μονάδες της Rivulis στην Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία και Αίγυπτο καθώς και τις πωλήσεις σε 43 χώρες.

    Στην παρουσίαση έγινε επίσης σαφές ότι ο τομέας της μικρο-άρδευσης εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης. Δεδομένης της παγκόσμιας ανάγκης εξοικονόμησης νερού και της ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων, η μικρο-άρδευση έχει προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πληθώρα περιοχών, οι οποίες μόλις ξεκινούν την υιοθέτηση των νέων μεθόδων και τεχνολογιών άρδευσης.

    Δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα

    Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, που δεν είναι άλλος από τους σωλήνες στάγδην άρδευσης, η Rivulis παρουσίασε δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα: πρόκειται για τον Rivulis Defend, τον πρώτο παγκοσμίως σωλήνα στάγδην άρδευσης ικανό να απωθεί έντομα που μπορούν να δαγκώσουν και να τρυπήσουν τους σωλήνες, καθώς και τον D5000 CX, ο οποίος επιτυγχάνει ελαχιστοποίηση της εισχώρησης ριζών στον σωλήνα, που μπορούν να προκαλέσουν φραγή στη ροή του νερού.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρηματικής Μονάδας της Rivulis για την Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, κ. Βασίλης Κυκριλής, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης των πρόσφατων εξελίξεων της εταιρίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο Όμιλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε μια ηγέτιδα δύναμη σε ένα κλάδο με πολύ καλές προοπτικές. Με την υποστήριξη πλέον της Temasek, ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη Rivulis προκειμένου να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Σε ότι αφορά στις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Κεντρική Ασία – οι οποίες διοικούνται και συντονίζονται από την ομάδα των Οινοφύτων- αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και αποτελούν σημείο αναφοράς υγιούς ανάπτυξης σε όλο τον Όμιλο Rivulis. Για τούτο, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της Rivulis στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτή την επιτυχημένη πορεία».

    Κομβική η ελληνική ομάδα

    Η ελληνική ομάδα έχει κομβικό ρόλο στη στρατηγική της Temasek. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Κυκριλής, «σε εμάς, στην Ελλάδα, έχουν εμπιστευθεί πάνω από το ένα τέταρτο των δραστηριοτήτων του ομίλου (25% των πωλήσεων), από όπου συντονίζεται μια τεράστια γεωγραφική περιοχή. Από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το Πακιστάν και από τη Ρωσία μέχρι την Σαουδική Αραβία.

    Σημειώνεται ότι η ελληνική διοικητική ομάδα του επιχειρηματικού κέντρου Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, που με έδρα τα Οινόφυτα, είναι υπεύθυνη για 4 παραγωγικές μονάδες της Rivulis σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία και Αίγυπτο καθώς και για τις πωλήσεις σε 43 χώρες.

    Σε γενικότερο επίπεδο, ιδρυθείσα το 1966, η Rivulis έχει έδρα στο Ισραήλ και διαθέτει 16 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, 2.000 εργαζομένους, 3 Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ισραήλ, Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πολυάριθμα Κέντρα Σχεδίασης σε όλο τον κόσμο.

    Οικονομικά Μεγέθη

    Σύμφωνα με τον κ. Κυκριλή, η Rivulis -η οποία κατάφερε και το 2020 να αυξήσει λίγο τον τζίρο της καθώς δραστηριοποιείται σε έναν ανθεκτικό κλάδο σε οικονομικές κρίσεις- αναμένεται να κλείσει η χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 25%, ενώ ακόμα πιο ανοδικοί είναι οι ρυθμοί για τα EBITDA.

    “Για το 2022 η εταιρεία περιμένει μια ανάπτυξη της τάξης του 10%, ενώ στόχος είναι η συνέχιση ενός μετασχηματισμού, ο οποίος, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διοικητικής ομάδας «περιλαμβάνει την μετάβαση από ένα μοντέλο αμιγώς παραγωγού σταλακτηφόρου σωλήνα σε έναν πάροχο διάδοσης της τεχνογνωσίας και σύγχρονων εφαρμογών. Έχουμε μπει για τα καλά στα ολοκληρωμένα έργα άρδευσης. Σχεδιάζουμε, συλλέγουμε όλα τα μέρη ενός αρδευτικού συστήματος, ακόμα και την μεταφορά του νερού, το εγκαθιστούμε, δίνουμε συγκεκριμένη τεχνογνωσία πάνω στην καλλιέργεια και αυτό σε συνδυασμό με τις εφαρμογές που έχουμε αναπτύξει δημιουργούμε ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο agricultural εταιρείας».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ