• LIFE&STYLE

    Η Volvo σχεδιάζει αυτοκίνητα που θα αψηφούν τον θάνατο (Video)


    Έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο έχει θέσει η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo: να εξελίξει τα αυτοκίνητά της ως το 2020 με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι πρακτικά αδύνατο να εμπλακούν σε θανατηφόρα τροχαία.Πώς σκοπεύει να το πετύχει αυτό; Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φυσικά. Το Mic μας παρουσιάζει τις «έξυπνες» λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά στα… «αλεξιθάνατα» Volvo:

    – Αποφυγή εμποδίων και έξυπνα φρένα

    https://www.youtube.com/watch?v=Bg8XCxYhleU

    Χρησιμοποιώντας κάμερα και ραντάρ, η επόμενη γενιά οχημάτων θα μπορεί να εντοπίζει κινούμενους πεζούς, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και ποδηλάτες. Η κάμερα τοποθετείται στο πίσω μέρος του μεσαίου καθρέφτη, ενώ το ραντάρ μέσα στην πρόσοψη του οχήματος. Το ραντάρ εντοπίζει κινούμενα αντικείμενα και εκτιμά το πόσο κοντά σε αυτά βρίσκεται το όχημα, ενώ η κάμερα αναγνωρίζει τα αντικείμενα αυτά. Όταν ένας ποδηλάτης ή κάποιος πεζός περνά απρόσμενα μπροστά από το αυτοκίνητο, η κάμερα είναι προγραμματισμένη να εφαρμόζει αυτόματα τα φρένα. Το τελευταίο αυτοκίνητο της Volvo, το 2016 S90, περιλαμβάνει ήδη εντοπισμό μεγάλων ζώων και αυτόματο φρενάρισμα.

    – Προστασία από συγκρούσεις

    Σε περίπτωση που το εξελιγμένο Volvo εμπλακεί σε ατύχημα, η εταιρεία έχει θέσει μία σειρά από δικλείδες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων αερόσακων στο εξωτερικό του οχήματος για τους πεζούς, οι οποίοι βέβαια δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την παράσυρση ενός πεζού από το αυτοκίνητο, όμως πιθανόν να αποτρέψουν μία πιθανόν θανάσιμη βλάβη στο κεφάλι του.

    Η Volvo έχει αναπτύξει και άλλα εργαλεία ασφαλείας για την περίπτωση που το όχημα ξεφύγει από τον δρόμο, μεταξύ των οποίων και ένας προφυλακτήρας που απαλύνει την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε τοίχο.

    – Υποβοηθούμενη οδήγηση

    Για να προστατεύσει τους οδηγούς από τις δικές τους κακές αποφάσεις, η Volvo έχει ενσωματώσει μία σειρά εργαλείων που θα αποτρέψουν το αυτοκίνητο να πλησιάσει πολύ στο μπροστινό όχημα ή να ξεφύγει από τη λωρίδα στην οποία κινείται. Το τελευταίο της αυτοκίνητο, το S90, είναι ικανό να αναγνωρίσει τόσο τη λωρίδα όσο και την άκρη του δρόμου, βοηθώντας το όχημα να μείνει στη σωστή πορεία του.

    – Αποφυγή σύγκρουσης

    Η Volvo έχει ένα σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος που τίθεται σε λειτουργία όταν ο οδηγός προσπαθεί να στρίψει αριστερά ή δεξιά, την ώρα που έρχονται άλλα αυτοκίνητα. Ενεργοποιείται επίσης αν το αυτοκίνητο αισθανθεί ότι πρόκειται να συγκρουστεί με άλλα οχήματα.

    Και έχει και συνέχεια…

    Η Volvo θέλει να φέρει στην αγορά αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα μέσα στο 2017, και επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι εδώ και χρόνια εργάζεται πάνω σε λειτουργίες που προσφέρουν κάποια αυτονομία στο αυτοκίνητο. Όμως ο Jim Nichols, επικεφαλής επικοινωνιών της Volvo στον τομέα της τεχνολογίας, δήλωσε στο Mic ότι αυτό έγινε και γίνεται εν μέρει για να προετοιμάσει τους οδηγούς για αυτά που έρχονται στο μέλλον.

    «Δεν μπορείς να βάλεις πλήρως αυτονομημένα αυτοκίνητα στα χέρια των καταναλωτών σήμερα, δεν θα ήταν έτοιμοι γι’ αυτό», σημείωσε, εξηγώντας πως η αυτόματη οδήγηση είναι μέρος του στόχου της Volvo για εξάλειψη των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/anna-korakaki-afti-ine-pikri-alithia-den-mou-agorazan-oute-ethnosimo-video/67367



    ΣΧΟΛΙΑ