• Gossip

    Οι θρύλοι της παγκόσμιας μουσικής που “έφυγαν” το 2016: David Bowie, Prince, Leonard Cohen, George Michael…

    George Michael

    George Michael, Prince, Ddavid Bowie, Leonard Cohen


    “Μαύρη” χρονιά για την παγκόσμια μουσική σκηνή είναι το 2016, που κλείνει με το θάνατο του Βρετανού στάρ της ποπ George Michael. Νωρίτερα “έφυγαν” από τη ζωή ο David Bowie, o Prince, o Leonard Cohen.

    David Bowie

    To 2016 ξεκίνησε με το θάνατο του θρύλου  David Bowie, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, στις 10 Ιανουαρίου 2016, μετά από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. 

    Ο Άγγλος τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός παραγωγός, ζωγράφος και ηθοποιός υπήρξε μία από τις πιο ανατρεπτικές καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα και θεωρήθηκε καινοτόμος σε ό,τι αφορά την προσέγγισή του στη ροκ μουσική, ειδικά τη δεκαετία του ’70. Μεγαλούργησε για παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες στην παγκόσμια μουσική σκηνή ενώ η ανδρόγυνη εμφάνισή του στις περισσότερες συναυλίες του εκείνη την εποχή τον βοήθησε να περάσει στο πάνθεον των κορυφαίων μουσικών του πλανήτη.

    Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήταν τον Ιούλιο του 1969, το τραγούδι “Space Oddity” που έφτασε στην πρώτη πεντάδα των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από τρία χρόνια πειραματισμού επέστρεψε μουσικά το 1972 με το θρυλικό πλέον ανδρόγυνο λουκ του με το οποίο και καθιερώθηκε. Το 1975 η επιτυχία του έφτασε μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες με το single Fame και το άλμπουμ του Young Americans. Το τελευταίο άλμπουμ του Bowie με τίτλο Blackstar, εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν τρεις μέρες, ανήμερα των 69ων γενεθλίων του.

    https://youtu.be/N4d7Wp9kKjA

    David Frey

    Συνιδρυτής και αρχηγός του αμερικανικού συγκροτήματος Eagles πεθαίνει στις 18 Ιανουαρίου, σε ηλικία 67 ετών, έπειτα από χρόνια αρρώστιας. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του “Hotel California”, οι Eagles ήταν μεταξύ των συγκροτημάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην ιστορία της αμερικανικής ροκ.

    https://youtu.be/BT59rohv6jw

    Prince

    O αγαπημένος τραγουδιστής Prince άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Απριλίου 2016, στη βίλα του στη Minnesota των ΗΠΑ, λίγες μόνο μέρες μετά αφού μπήκε στο νοσοκομείο με βαριά γρίπη. Καλλιτέχνης από αυτούς που σημάδεψαν τη δεκαετία του 1980, κυρίως με το τραγούδι του “Purple Rain”. Ο Ο Prince γεννήθηκε το 1958 στη Minneapolis της Minnesota και ξεκίνησε να παίζει μουσική από τα 7 του χρόνια. Έβγαλε αμέτρητες επιτυχίες στη μουσική του καριέρα και έκανε δύο γάμους. Ήταν παραγωγικός ως μουσικός αλλά ταυτόχρονα εσωστρεφής ως προσωπικότητα.

    https://youtu.be/J8X4C_IxmJA?list=PLrItSKCP69XGOlNjTQHPzWQebZKDivmZO

     

    Leonard Cohen

    Ποιητής και τραγουδιστής, οι μελωδίες του για την αγάπη και την πνευματικότητα του είχαν χαρίσει ένα ακράδαντα πιστό κοινό. Πέθανε στις 7 Νοεμβρίου σε ηλικία 82 ετών στο Μόντρεαλ. Η ταφή του έγινε σε πολύ στενό κύκλο, πριν ακόμη η οικογένειά του ανακοινώσει τον θάνατό του. 

    Ο Κοέν ένα μήνα πριν, σε συνέντευξη του στο New Yorker είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να πεθάνει, γνωρίζοντας πολύ καλά τη σοβαρότητα των προβλημάτων υγείας του: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην γίνει δύσκολα. Κάπου εδώ είναι το τέλος για μένα. Η μεγάλη αλλαγή είναι να συνειδητοποιείς πόσο κοντά είσαι στο θάνατο».

    Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Cohen με την folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα charts της μουσικής πολύ σπάνια.

    Το πιο γνωστό τραγούδι του, “Hallelujah”, στο οποίο ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση, έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984.

    George Michael

    Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών ο γνωστός τραγουδιστής George Michael, ανήμερα τα Χριστούγεννα, λόγω καρδιακού προβλήματος, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του. 

    Ο George Michael ήταν γνωστός για επιτυχίες όπως το Careless Whisper, το Last Christmas (τα οποία είχε τραγουδήσει ως μέλος του συγκροτήματος Wham!), το Freedom και πολλά άλλα τραγούδια που καθόρισαν την ποπ μουσική της δεκαετίας του ’80 και του ’90.

    Πρώην αρχηγός του ποπ ντούο Wham στη δεκαετία του 1980. Ο Βρετανός καλλιτέχνης ακολούθησε στη συνέχεια μια λαμπρή σόλο καριέρα. 

    Αν και είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, ο George Michael ετοίμαζε ένα καινούργιο άλμπουμ σε συνεργασία με τον Βρετανό μουσικό παραγωγό Naughty Boy. Ο George Michael πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους τις τέσσερις δεκαετίες που μεσουράνησε στη σκηνή της ποπ μουσικής, τα 20 ήδη με τον πρώτο δίσκο της σόλο καριέρας του, που είχε τίτλο “Faith” (1987). Το τελευταίο του άλμπουμ, με τίτλο “Symphonica” (2014), έγινε χρυσό στη Βρετανία.



    ΣΧΟΛΙΑ