• LIFE&STYLE

    Αυτό είναι το videogame που αποκαλύπτει την ηλικία του εγκεφάλου μας ( video )

    • NewsRoom


    Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν πάψει εδώ και πολύ καιρό να αποτελούν απλώς διασκέδαση. Οι επιστήμονες πλέον βρίσκονται στα πρόθυρα σημαντικών αλλαγών καθώς ανακάλυψαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια φαίνεται πως χρησιμοποιούνται και σας εργαλεία που βελτιώνουν τις γνωστικές μας ικανότητες μαζί με την ιδιότητα επίλυσης προβλημάτων.

    video game

    Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μαζί με την ερευνητική βρετανική ομάδα του Alzheimer, οι οποίοι σε συνεργασία δημιούργησαν ένα βίντεο παιχνίδι το οποίο μπορεί και συλλέγει πληροφορίες για τις διανοητικές ικανότητες των παιχτών της. Οι ειδικοί ελπίζουν πως αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει στην περαιτέρω κατανόηση της άνοιας, άρα και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση της ασθένειας του Alzheimer.

    Το Sea Hero Quest, ένα βιντεοπαιχνίδι σχεδιασμένο για τα κινητά τηλέφωνα, το οποίο είναι ελεύθερο και για τα Apple όπως και τα Android κινητά, έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Glitchers.

    Το παιχνίδι δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να πλοηγηθούν, να παίρνουν αποφάσεις και να εκτιμήσουν την καθοδήγηση, στοιχεία τα οποία φανερώνουν τις διανοητικές ικανότητες. Όλα τα δεδομένα των παιχτών συλλέγονται ανώνυμα και οι ερευνητές ελπίζουν ότι με την συλλογή όλων αυτών των στοιχείων από τα διαφορετικά δημογραφικά κοινά, θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα την άνοια και να βρουν ενδεχομένως την θεραπεία της.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο κάθε παίχτης που μπορούσε να προσηλωθεί στο παιχνίδι πάνω από δύο λεπτά ισούται με πέντε ώρες δουλειάς από την εργαστηριακή εξέταση των διανοητικών ικανοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι 100,000 παίχτες τα οποία μένουν συνδεδεμένα για τόσο διάστημα μπορούν να “γεννήσουν” 5 χρόνια έρευνας.

    Το σενάριο του παιχνιδιού έχει σχετικό περιεχόμενο με τον σκοπό του εγχειρήματος. Η ιστορία του παιχνιδιού παρουσιάζει έναν άντρα με τον γιο του, οι οποίοι εξερευνούν την θάλασσα και καταγράφουν όλα τα πλάσματα που βρίσκουν σε ένα τετράδιο σχεδιασμού. Στην σημερινή εποχή φαίνεται πως ο γιος έχει ενηλικιωθεί πλέον και ο πατέρας του δεν θυμάται πια τις περιπέτειες του. Οι παίχτες έχουν ως στόχο να καθοδηγήσουν και να βοηθήσουν τον γιο να επαναφέρει τις ξεχασμένες μνήμες στον πατέρα του.
    Όπως τονίζει ο νευρολόγος επιστήμονας της ομάδας, Hugo Spiers, οι ελπίδες του εγχειρήματος πηγάζουν από αυτή την συλλογή, των τελείως διαφορετικών δεδομένων, τα οποία αποκτήθηκαν από διαφορετικά δημογραφικά κοινά όπως και από άντρες και γυναίκες από όλο τον κόσμο.



    ΣΧΟΛΙΑ