• City Stories

    Τρεις εύκολες σαλάτες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    • NewsRoom


    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει τρεις γιορτινές και απολαυστικές σαλάτες για να ετοιμάσουμε την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων. Και οι τρεις προτάσεις που θα δείτε παρακάτω περιλαμβάνουν απλά υλικά, ενώ μπορούν να συνοδεύσουν άριστα τα κρεατικά σας.

    Διαλέξτε όποια σας ταιριάζει περισσότερο και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας:

    Κους κους με ρόδι, συνοδευτικό μαγικό

    Υλικά Συνταγής

    • 1½ φλ. αυθεντικό κους κους ( όχι ζυμαρικό)
    • 2 ζουμερά πορτοκάλια
    • 1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
    • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
    • 1 ματσάκι δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1 αγγούρι με τη φλούδα
    • 1 ώριμο αβοκάντο σε καρεδάκια
    • 1 ώριμο μάνγκο ψιλοκομμένο
    • 1 ρόδι καθαρισμένο
    • 3-4 κ.σ. αμυγδαλοψυχα λευκή
    • λίγο αλατι

    Εκτέλεση

    Για τη σαλάτα κους κους με ρόδι και δυόσμο, βάζουμε πρώτα το κους κους σε μπολ, προσθέτουμε το αγγούρι ψιλοκομμένο, το ρόδι, το αβοκάντο και το μάνγκο σε καρεδάκια, τα μυρωδικά και το αμύγδαλο και περιχύνουμε με το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι με μέλι. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ρουφήξει το κους κους υγρασία από όλα τα υλικά. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε για να αφρατέψει.

    2. Πολίτικη σαλάτα

    Υλικά Συνταγής

    • 2 σαλάτες Φρεσκούλης λάχανο-καρότο 400 γραμ.
    • 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε ζουλιέν (μπαστουνάκια λεπτά)
    • 3 κλωνάρια σέλερι (κομμένα σε λεπτές φέτες)
    • 1 λεμόνι μέτριο
    • 1 κουτάλια ανθό αλατιού
    • Για το γαρνίρισμα
    • 1/2 φλ. τρυφερά φύλλα μαϊντανό
    • 1 ρόδι καθαρισμένο
    • 3 κ.σ κουκουνάρι
    • 3 κ.σ μαύρη σταφίδα
    • Για το ντρέσινγκ
    • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
    • 1/4 φλ. ξύδι βαλσάμικο
    • 1 σκ. σκόρδο
    • 6 τρυφερά κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα τους)
    • λίγο αλάτι

    Εκτέλεση

    Για την πολίτικη σαλάτα με λάχανο, βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά, λάχανο, καρότο, σέλερι και πιπεριά αν βάλετε φρέσκια. Αν βάλετε ψητή πιπεριά Φλωρίνης θα την προσθέσετε μετά από αυτό το στάδιο.

    Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Ζουλάμε με τα χέρια τα λαχανικά για λίγα λεπτά. Αφήνουμε τη σαλάτα σκεπασμένη στο ψυγείο για 1 ώρα.

    Αφού μαραθούν τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε με τα χέρια και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε μέσα τις ψητές πιπεριές, το κουκουνάρι, τη σταφίδα και τα φύλλα μαϊντανού. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε και παγώνουμε τη σαλάτα για 1-2 ώρες.

    Για το ντρέσινγκ

    Χτυπάμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα κι ανακατεύουμε.

    Μυστικά για την πολιτική σαλάτα

    -Η δική μου πολίτικη σαλάτα μπορεί να μείνει και να μαριναριστεί για μερικές ώρες στο ψυγείο.

    -Αν μείνει πολιτική σαλάτα, αφήστε την στο ψυγείο και απολαύστε τη την επόμενη ημέρα γιατί είναι ακόμα πιο νόστιμη.

    -Μην παραλείψετε τίποτα από τα υλικά που σας γράφω, ακόμα και το σκόρδο μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά, γλυκαίνει και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

    -Η πολιτική σαλάτα μου είναι ιδανική για καλέσματα, γιατί είναι πεντανόστιμη και εντυπωσιακή.

    -Μαραίνω τα υλικά με λεμόνι και αλάτι για να πέσει ο όγκος τους και να πάρουν την επιθυμητή υφή.

    -Δεν τα ξεπλένω ποτέ. Θέλω όλη αυτή η νοστιμιά των λαχανικών να μείνει στην σαλάτα μου.

    3. Πράσινη σαλάτα µε σπαράγγια και τραγανό προσούτο

    Πράσινη σαλάτα µε σπαράγγια και τραγανό προσούτο

    Υλικά Συνταγής

    • 1 ματσάκι ρόκα
    • 2 σαλάτες γαλλικές ή μαρούλι
    • 1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα σπαράγγια
    • 6 φέτες προσούτο
    • 1 φλ. τσαγιού φλούδες παρμεζάνας
    • Για το ντρέσινγκ
    • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    • 2/3 φλ. τσαγιού χυμός λεμόνι
    • 2 κ.σ. ζάχαρη
    • 1½ κ.σ. αποξηραμένος βασιλικός
    • 1 κ.σ. μουστάρδα
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση

    Αραδιάζουμε τις φέτες προσούτο σε μία λαμαρίνα και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 10 λεπτά να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές σαν τσιπς. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι τους.

    Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά για τη σαλάτα με προσούτο.

    Καθαρίζουμε τα σπαράγγια (το κοτσάνι τους και τη φλούδα τους) και κρατάμε 2-3 κομμάτια ωμά για το γαρνίρισμα. Τα υπόλοιπα τα ζεματάμε για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει. Αμέσως τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, να κοπεί ο βρασμός τους.

    Πλένουμε καλά τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε πολύ καλά, τα χοντροκόβουμε με τα χέρια και τα ρίχνουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπαράγγια.

    Βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, να γίνουν σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε με τσιπς από προσούτο, ωμά τρυφερά σπαράγγια και φλούδες (καρούλια) παρμεζάνας.

    Όλες τις συνταγές θα τις βρείτε στο www.argiro.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη πατατοσαλάτα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 φαντασμαγορικές χριστουγεννιάτικες σαλάτες από τους κορυφαίους σεφ για το γιορτινό τραπέζι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η βασιλόπιτα του Άκη: Νόστιμη και αφράτη για μια γλυκιά και τυχερή νέα χρονιά (video)



    ΣΧΟΛΙΑ