• Πολιτισμός

    Το σπίτι – γκαλερί της Κέιτ Μπλάνσετ και οι νυχτερίδες

    Η Κέιτ Μπλάνσετ


    Μια διάσημη σταρ, ένα σπίτι στην εξοχή, μια γκαλερί και …πολλές νυχτερίδες.

    Έτσι ακριβώς! Γιατί όταν η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ αποφάσισε να αποκαταστήσει ένα ερειπωμένο οίκημα δίπλα στην κατοικία της, το «Χάιγουελ Χάους» στο Ανατολικό Σάσεξ της Αγγλίας, προκειμένου να φιλοξενήσει εκεί τη συλλογή της σύγχρονης τέχνης, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έπρεπε να μοιραστεί το χώρο με μία αποικία νυχτερίδων.

    Συγκεκριμένα, ένα σπάνιο και απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος, που έχει καταλάβει το κτίσμα. Η καθυστέρηση στα σχέδια ήταν αναπόφευκτη, αλλά τελικά το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής επέτρεψε τις εργασίες, με την προϋπόθεση ότι η αυστραλιανή σταρ και σύζυγός του θεατρικού συγγραφέα Άντριου Άπτον θα σεβαστούν τις νυχτερίδες και θα υποβάλλουν ένα ειδικό πλάνο προστασίας τους.

    Η βικτωριανή έπαυλη στο Ανατολικό Σάσεξ του Λονδίνου

    Πώς;

    Κατά πάσα πιθανότητα, το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει το έργο θα δημιουργήσει ένα «πατάρι νυχτερίδας». Εκτός από τη γκαλερί, εξάλλου, το νέο κτήριο θα διαθέτει γραφείο, αίθουσα διαλογισμού και χώρο για πρόβες.

    Οι δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ είναι συλλέκτης εδώ και πολλά χρόνια και, όπως πιστεύεται, κατέχει έργα τέχνης από τους Γκουάν Γουέι, Πάουλα Ρέγκο, Χάουαρντ Χότζκιν, Ρόζαλι Γκασκόιν, Μπιλ Χάμοντ, Μπιλ Ρόμπινσον, Πόλι Μπόρλαντ, Ζανγκ Χουάν και Τιμ Μαγκουάιαρ.

    Μια συλλογή, δηλαδή, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, άλλωστε η ίδια διακρίνεται για τις γνώσεις της στη σύγχρονη τέχνη, καθώς έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

    Το ερειπωμένο κτίσμα με τις νυχτερίδες

    Επίσης, έχει συμμετάσχει σε έργα σύγχρονης τέχνης, όπως το 2015, όταν πρωταγωνίστησε στην βιντεοεγκατάσταση του Γερμανού καλλιτέχνη Τζούλιαν Ρόζεφελντ, «Manifesto», ερμηνεύοντας πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες και διαβάζοντας μανιφέστα καλλιτεχνών του 20ού αιώνα. Ή ακόμη το 2019, όταν ερμήνευσε μία εκδοχή της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στο «Documentary Now!».

    Η Κέιτ Μπλάνσετ και ο σύζυγός της είχαν αγοράσει το κτισμένο το 1890, βικτωριανό «Χάιγουελ Χάους» το 2016, για 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Οι φήμες τότε δεν είχαν να κάνουν με νυχτερίδες, αλλά με …φαντάσματα, καθώς κάποιοι το θεωρούσαν στοιχειωμένο.

    Η Κέιτ Μπλάνσετ με τον σύζυγό της ΄Αντριου ΄Απτον)

    Πάντως, είχε και διάσημους κατοίκους πριν από την ίδια, με πρώτον τον σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, αλλά και τον ηθοποιό Τόμ Μπέικερ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) με αντίγραφα αρχαίων έργων διεθνώς αποκτά οργανισμός του ΥΠΠΟ

    Πενήντα ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους επιδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού

    Μνημείο το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Νίκος Γκάτσος στην Αρκαδία

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ