• City Stories

    Το Προσωπικό είναι Πολιτικό: Από σήμερα το 12ο Outview Film Festival στην Ταινιοθήκη

    • NewsRoom


    Σήμερα ανοίγει το 12ο Outview Film Festival, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 17 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Το φετινό Outview Film Festival φέρνει στην επιφάνεια το απόλυτα επίκαιρο μήνυμα, το οποίο έχει αναδειχθεί μέσα από το φεμινιστικό Κίνημα, και ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό και το κοινωνικό, την ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα, το προσωπικό και το πολιτικό.

    Οποιοσδήποτε μπορεί να προσποιείται πως οι επιλογές του/της δεν είναι παρά προσωπικές υποθέσεις, οι οποίες έχουν φτωχό συλλογικό αντίκτυπο. Πως η ενδοοικογενειακή βία, η ανισότητα και οι δυσκολίες πρόσβασης σε βάρος των ΑμεΑ, η ανακύκλωση και η κλιματική αλλαγή, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο μισογυνισμός, κινούνται στη σφαίρα της ιδιωτικότητας, και δεν είναι πολιτικές επιλογές.

    Όμως, σε μια μεταβατική εποχή όπως η σημερινή, τίποτα δεν είναι απολιτικό. Ακόμα και η απόφαση να θεωρείται κάτι απολιτικό, είναι μια πολιτική απόφαση, διότι δεν υπάρχει πεδίο που να μην το ακουμπάει η πολιτική. Το πράττειν και ομιλείν του κάθε ατόμου δεν είναι αντικειμενικά ουδέτερα. Το τι επιλέγουμε να κάνουμε και το πώς επιλέγουμε να μιλάμε για αυτό έχουν σημασία. Η ρητορική του σήμερα μεταφέρει έννοιες που έχουν μέσα τους πολιτική, και έχουν σημασία για την κατανόηση του πώς αναπτύσσεται ο ιδεολογικός μηχανισμός.

    Ταινία Έναρξης

    Irving Park (Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ελλάδα, 117′ 2019) Η ιστορία τεσσάρων gay αντρών μεταξύ 60 και 70 ετών, που ζουν ως Master and Slave στο σημερινό Σικάγο. Μια οικογένεια που βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή και τη συναίνεση στην απώλεια της προσωπικής ελευθερίας προς χάριν της επιθυμίας του άλλου.

    Ταινία Λήξης

    Socrates (Alex Moratto, Βραζιλία, 71′, 2018)  Μετά τον απρόσμενο θάνατο της μητέρας του, ο δεκαπεντάχρονος Socrates, που ζει στις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο, αναγκάζεται να πάρει την τύχη της ζωής του στα χέρια του. Αντιμέτωπος με τη θλίψη της απώλειας, αλλά και την απόρριψη από τον πατέρα του λόγω της ερωτικής του ταυτότητας, ο Socrates προσπαθεί να επιβιώσει και να μη χάσει την ελπίδα του για το μέλλον. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βραζιλίας.

    Τα Highlights του Φεστιβάλ

    Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά 28 ταινίες μεγάλου μήκους (13 μυθοπλασίας και 15 ντοκιμαντέρ), οι οποίες έχουν κάνει πρεμιέρα στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη.

    Jonas (Christophe Charrier, Γαλλία, 82′, 2018)

    Sauvage (Camille Vidal-Naquet, Γαλλία, 100′, 2018)

    Jonathan Agassi Saved My Life (Tomer Heymann, Ισραήλ, 106′, 2018)

    Searching Eva (Pia Hellenthal, Γερμανία, 85′, 2019) 

    Mr Gay Syria (Ayse Toprak, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, 82′, 2018) 

    Wild Nights with Emily (Madeleine Olnek, ΗΠΑ, 84′, 2018)  

    Shakedown (Leilah Weinraub, ΗΠΑ, 82′, 2018) 

    Mapplethorpe (Ondi Timoner, ΗΠΑ, 102′, 2018) 

    Monument of Pride (Sebastiaan Kes, Ολλανδία 83′, 2018) 

    M/M (Drew Lint, Καναδάς/Γερμανία, 81′, 2018) 

    Transmilitary (Fiona Dawson & Gabriel Silverman, ΗΠΑ, 93′, 2018) 



    ΣΧΟΛΙΑ