• City Stories

    «The Joy of You»: Μια όμορφη περιήγηση στον χρωματιστό κόσμο του Patrick Butler στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη


    Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, μια από τις ιστορικότερες γκαλερί της Αθήνας, η οποία στεγάζεται πια στην περίφημη Πλατεία Κολωνακίου στον αριθμό 20, φιλοξενεί αυτή την περίοδο την ατομική έκθεση του βρετανού καλλιτέχνη Patrick Butler με τίτλο «The Joy of You». Την Τρίτη, 29 Μαΐου 2018, το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, με μια πολύ όμορφη εκδήλωση που “πάντρεψε” δύο τέχνες μεταξύ τους, τη ζωγραφική με τη μουσική.

    Πάντοτε επιλεκτική στους καλλιτέχνες και τα έργα που “γεμίζουν” τον χώρο της, η Γκαλερί Ζουμπουλάκη και η ευγενική ιδιοκτήτριά της κυρία Δάφνη Ζουμπουλάκη, υποδέχτηκαν τον κόσμο που επισκέφθηκε την έκθεση με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Στην έκθεση ήταν παρών ο ίδιος ο ζωγράφος, όπως και η οικογένειά του, καθώς και άνθρωποι διάφορων ηλικιών που έσπευσαν να απολαύσουν τα έργα του, είτε από περιέργεια είτε θέλοντας να τιμήσουν τη δουλειά του.

    Η Γκαλερί πλημμύρισε από χρώματα, συναισθήματα και όμορφες σκέψεις, μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία κοσμούσαν τους λευκούς τοίχους. Με όμορφο, προσεγμένο και ευδιάκριτο τρόπο τοποθετημένα, τα έργα επέτρεπαν στον επισκέπτη να τα δει προσεκτικά και να τα περιεργαστεί, ακολουθώντας μια ομαλή διαδρομή τόσο πρακτικά μέσα στη Γκαλερί, όσο και νοητικά μέσα στον φαντασιακό του κόσμο.

    Στο βασικό δωμάτιο της Γκαλερί, που είναι και το μεγαλύτερο, βρίσκονταν τοποθετημένοι οι μεγάλων διαστάσεων πίνακες, ενώ στον μικρότερο χώρο της Γκαλερί, υπήρχαν τα μικρότερα έργα που κοσμούσαν τις πιο περιορισμένες επιφάνειες.

    Τα έργα του εικαστικού Patrick Butler απέπνεαν φρεσκάδα, ενέργεια και ζωντάνια, μέσα από τις ποικίλες στρώσεις των χρωμάτων που χρησιμοποιεί. Όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα αποτυπώνονταν άλλοτε σε καμβά και άλλοτε σε ξύλο, μέσα από μια μεγάλη χρωματική παλέτα και ευφάνταστους συνδυασμούς. Το κάθε έργο ως μονάδα, αλλά και ολόκληρη η έκθεση ως σύνολο, δημιουργούσε στον κάθε επισκέπτη εικόνες που ξεπερνούσαν αυτή καθαυτή την όψη των έργων και γεννούσαν μοναδικά συναισθήματα.

    Ολόκληρη η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου μετατράπηκε σε χρωματικές συμμείξεις, άλλοτε πιο φωτεινές και άλλοτε πιο σκοτεινές. Μέσα από το μπλε και το κόκκινο, το κίτρινο και το μωβ, το πράσινο και το πορτοκαλί, μα κυρίως μέσα από τις μεταξύ τους επικαλύψεις και σχηματοποιήσεις, παρουσιάστηκε στους επισκέπτες η ιδιοσυγκρασία και η αισθητική αντίληψη ενός αξιόλογου καλλιτέχνη, του Patrick Butler. Στα περισσότερα έργα ήταν κυρίαρχο το πάθος, η χαρά και η επιθυμία, ενώ ο σαρκασμός και το χιούμορ αποτελούσαν ιδιαίτερα στοιχεία των έργων, που έκαναν και τη “διαφορά”.

    Ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο ξεχώριζε στα έργα του καλλιτέχνη, ήταν οι τίτλοι που συνόδευαν τα έργα του: έξυπνοι, αινιγματικοί, χιουμοριστικοί και – πολλές φορές – μακριά από το προφανές του εκάστοτε έργου. Αυτό ήταν που δημιουργούσε και στον επισκέπτη την πρόκληση να σκεφτεί, να νιώσει, να αφεθεί και εν τέλει να ανακαλύψει την ομορφιά και το νόημα της εικαστικής δουλειάς του καλλιτέχνη. Η εκφραστικότητα του Patrick Butler και των έργων του, ωθούσε τον παρατηρητή να εξερευνήσει τη δική του, προσωπική, φαντασία και ψυχοσύνθεση.

    Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στην έκθεση, συνομιλήσαμε με τον καλλιτέχνη Patrick Butler, ο οποίος ήταν πολύ ευγενικός και χαρούμενος για την φιλοξενία της έκθεσής του στην Αθήνα. Μας ρώτησε πώς μας φάνηκαν τα έργα, ενώ μας σύστησε τη σύζυγό του, η οποία εντυπωσιάστηκε από την χωροταξία των έργων στη Γκαλερί και λάτρεψε το λευκό φόντο πίσω από τους πίνακες. Όπως μας είπε, σε πολλές γκαλερί του εξωτερικού τα έργα τοποθετούνται πάρα πολύ κοντά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να μην μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα τα έργα και να προσφέρει στο καθένα τον χρόνο και την προσοχή που του χρειάζεται.

    Έπειτα από την περιήγηση των επισκεπτών, η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με live μουσική από το εξαιρετικό συγκρότημα Xylaroo, που “έντυσε” με ήχο την εικαστική μας διαδρομή. Ήταν, πραγματικά, μια πολύ όμορφη έκθεση, η οποία θα αρέσει σε όλους τους φίλους – και μη – των εικαστικών, εφόσον ο καθένας θα βρει στα έργα κάτι από τον ίδιο του τον εαυτό.

    Η έκθεση του Patrick Butler με τίτλο «The Joy of You» θα φιλοξενείται στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι και το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018.

    Ώρες Λειτουργίας:
    Τρ., Πέ. & Παρ. 11.00 -15.00 και 17.00–20.00,
    Τετ. 11.00-15.00 και Σάβ. 11.00 –14.00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

    Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

    www.zoumboulakis.gr
    www.facebook.com/ZoumboulakisGalleries/

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: The Joy of You: Η έκθεση του βρετανού καλλιτέχνη Patrick Butler στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέσσερις ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι 7 νέες ταινίες της βδομάδας – Στους κινηματογράφους από 31 Μαΐου 2018



    ΣΧΟΛΙΑ