• City Stories

    Τέσσερις εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που έχουν εγκαίνια αυτή την Παρασκευή (28/9)


    Πολλές ενδιαφέρουσες εκθέσεις ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό φέτος το φθινόπωρο, καλώντας μας να τις επισκεφθούμε και να “ταξιδέψουμε” στον κόσμο των εκάστοτε καλλιτεχνών μέσα από τα έργα τους, είτε αυτά είναι πίνακες είτε φωτογραφίες.

    Αυτή την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018, τέσσερις εκθέσεις Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών έχουν τα εγκαίνιά τους – οι δύο, μάλιστα, εξ αυτών πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο και έτσι τα εγκαίνια είναι διπλά.

    Οι εκθέσεις είναι με ελεύθερη είσοδο σε διάφορες αθηναϊκές γκαλερί και μπορείτε να τις δείτε παρακάτω:

    1. Γεράσιμος Φλωράτος – Έκθεση “1977” στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου

    Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου ανακοινώνει την πρώτη ατομική έκθεση του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Γεράσιμου Φλωράτου με τίτλο “1977”, παρουσιάζοντας ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων και σχέδια.

    Ο Γεράσιμος Φλωράτος είναι Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς, γεννημένος στη Νέα Υόρκη. Οι εξωστρεφείς πίνακές του μπορούν να θεωρηθούν ως ένα ψυχογεωγραφικό απομνημόνευμα από αφηρημένες μορφές τόπων και χώρων που κατοικούν τόσο στο συνειδητό όσο και στο ασυνείδητό του. Ως αυτοδίδακτος, ο Φλωράτος έχει δημιουργήσει το δικό του ζωγραφικό κόσμο και τη δικιά του αισθητική ενσωματώνοντας διάφορα στοιχεία που προέρχονται από το άμεσο περιβάλλον του και τις συναντήσεις του στη μεγαλούπολη. Το οικοσύστημα των ανθρώπων, η συνεχής κίνηση, η street art της Νέας Υόρκης, τα κινούμενα σχέδια, η τηλεόραση, ο χορός, η παραδοσιακή και η σύγχρονη τέχνη που γνώρισε μέσα από τα βιβλία, τις επισκέψεις του σε μουσεία, αλλά και το διαδίκτυο, αποτελούν όλα μαζί τη δεξαμενή έμπνευσής του.

    Πότε:
    Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    Eleni Koroneou Gallery
    Δημοφώντος 30 και Θορικίων 7, Πετράλωνα – Φιλοπάππου

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. Anna Daučíková – Έκθεση στο State of Concept Athens

    Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε τη νέα σεζόν με τα εγκαίνια δύο ατομικών εκθέσεων (ANNA DAUČÍKOVÁ & PETRA BAUER) στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8μμ.

    Στον επάνω χώρο παρουσιάζουμε μια έκθεση της καλλιτέχνιδας Anna Daučíková, μιας από τις σημαντικότερες φεμινίστριες και queer καλλιτέχνες της γενιάς της. Η έκθεση σε συν-επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη και του Michal Novotný θα παρουσιάσει μια επιλογή παλαιότερων έργων της καθώς και το νέο της φιλμ “In Their Shoes” (2018).

    Μετά την αποφοίτησή της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Μπρατισλάβα το 1978, η Daučíková μετανάστευσε στη Μόσχα (μετέπειτα ΕΣΣΔ), όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το 1991. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επέκτεινε την πρακτική της στην ζωγραφική και το ενδιαφέρον της για τη φωτογραφία και τη γραφή, μέσω της φεμινιστικής οπτικής. Η εμπειρία της ζωής στη Σοβιετική Ένωση του ’80, μεταφέρθηκε αργότερα στο έργο “Thirty-three Situations” (2015), μέρος του οποίου θα παρουσιαστεί στην έκθεση.

    Παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο, η Daučíková ήταν συν-ιδρύτρια και ακτιβίστρια σε πολλές γυναικείες ΜΚΟ και έγινε εκπρόσωπος των δικαιωμάτων της κοινότητας των LGBTQI στη Σλοβακία. Αυτή η ακτιβιστική θέση μπορεί επίσης να μεταφραστεί στην παρουσιαζόμενη τριλογία «Portrait of a Woman with Institution» (2011), που ξεπερνά κατηγορίες όπως αυτοπροσωπογραφία, ντοκιμαντέρ και drag. Η ακαδημαϊκή της καριέρα ξεκίνησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και Σχεδίου της Μπρατισλάβα και από το 2012 ηγείται τμήμα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας.

    Η έκθεση της Anna Daučíková είναι μια ελλιπής προσπάθεια να συνοψίσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα στο έργο της. Η αντίστροφη μετανάστευση και η παραμονή στη Ρωσία του ’80, η αποφασιστικότητα να αποχωρεί και να παραμένει σταθερή στη θέση του “άλλου” καθώς και η επανάληψη του παρελθόντος και του παρόντος, όλα διασταυρωμένα στην τοπική θέση του πολιτικού σώματος.

    Πότε:
    Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    State of Concept Athens
    Τούσα Μπότσαρη 19, Ν. Κόσμος – Κουκάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    3. Petra Bauer- Έκθεση “State Affairs, Φάκελος#003” στο State of Concept Athens

    Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε τη νέα σεζόν με τα εγκαίνια δύο ατομικών εκθέσεων (ANNA DAUČÍKOVÁ & PETRA BAUER) στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8μμ.

    Στο υπόγειο της Τούσα Μπότσαρη 19 εγκαινιάζουμε την ατομική έκθεση της Petra Bauer. Η έκθεση αποτελεί, το τρίτο μέρος εκθεσιακού μας προγράμματος – State Affairs .

    Μια από τις σημαντικότερες εικαστικούς από τη Σουηδία, η Petra Bauer εδώ και καιρό ερευνά τις ισχυρές κληρονομιές αλλά και τις πραγματικότητες του γυναικείου κινήματος. Είναι καλλιτέχνης, σκηνοθέτης και καθηγήτρια τέχνης στο Royal Institute of Art της Στοκχόλμης. Η Bauer εξετάζει το μέσο του φιλμ ως ένα πολιτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αμφισβήτηση σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων και διαδικασιών. Μεγάλο μέρος του έργου της επικεντρώνεται στο πώς οι γυναίκες έχουν συλλογικά αυτο-οργανωθεί, μέσα και έξω από την τέχνη, με στόχο την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών δομών καθώς και της καθημερινής ζωής. Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο θέμα που εξετάζει η καλλιτέχνης είναι η υλοποίηση και οι συνέπειες της αποικιακής παγκόσμιας τάξης στην εποχή μας.

    Τα έργα της πραγματοποιούνται συχνά σε συνεργασία με υφιστάμενους κοινωνικούς και πολιτικούς οργανισμούς, όπως η Southall Black Sisters (SBS) – η ριζοσπαστική και πρωτοποριακή φεμινιστική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και από το 1979 ασχολείται πολιτικά με τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των μαύρων γυναικών και γυναικών μειονοτήτων γενικότερα. Για την ταινία Sisters! χρησιμοποίησαν τις φεμινιστικές στρατηγικές και θεωρίες για να επικεντρωθούν και να πολιτικοποιήσουν κριτικά τις συνθήκες παραγωγής, την πατρίδα, τις αφηγηματικές δομές και την επιλογή των αισθητικών στρατηγικών. Πρόσφατα έργα της περιλαμβάνουν: And all is yet to be done: Grammar of feminist organizing (2018), k.ö.k (ongoing) and Workers!(2018). Το έργο της έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε φεστιβάλ και εκθέσεις.

    Για την έκθεση αυτή η Bauer θα παρουσιάσει μια σειρά από παλαιότερα έργα της, μεταξύ των οποίων το Der Fall Joseph (2003), Sisters! (2011) που έγινε σε συνεργασία με την φεμινιστική οργάνωση Southall Black Sisters, καθώς και το Choreography for the Giants (2013).

    Πότε:
    Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    State of Concept Athens
    Τούσα Μπότσαρη 19, Ν. Κόσμος – Κουκάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Travelers” στη Blank Wall Gallery 

    Η πρώτη ομαδική έκθεση της Blank Wall Gallery για τη σεζόν 2018-2019 έχει τίτλο «Travelers». Μετά το καλοκαίρι και με αφορμή τα ταξίδια που πολλοί έκαναν κατά τη διάρκειά του, δίνεται μία μικρή παράταση στην καλοκαιρινή διάθεση και την επιθυμία να ταξιδέψουμε μέσα από αυτή την έκθεση. Πάνω από 100 φωτογραφίες θα εκτεθούν στο χώρο της γκαλερί, απεικονίζοντας ταξιδιώτες σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι ταξιδεύουν με διάφορα μέσα και σε διαφορετικές συνθήκες μεταξύ τους. Ένα πολύχρωμο παζλ ανθρώπων και καταστάσεων ξεδιπλώνεται, δίνοντας στο θεατή την ευκαιρία να ταξιδέψει λίγο ακόμα μέσα από τις εικόνες. Καταστάσεις άλλοτε οικείες και άλλοτε ξένες προς εμάς παρουσιάζονται μέσα από φωτογραφίες καλλιτεχνών που προέρχονται από όλο τον κόσμο και μας προσκαλούν να τις βιώσουμε με τη φαντασία μας έστω και για λίγο.

    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Blank Wall Gallery από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και θα περιμένει όλους όσους θέλουν να κρατήσουν τις μνήμες των ταξιδιών τους ζωντανές να την απολαύσουν.

    Πότε:
    Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018
    21.00

    Πού:
    Blank Wall Gallery 
    Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μια ξεχωριστή ξενάγηση με ελεύθερη είσοδο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερη είσοδος για το κοινό στην πρόβα της «Λίμνης των Κύκνων» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή τη βδομάδα στους ελληνικούς κινηματογράφους



    ΣΧΟΛΙΑ