• Πολιτική

    Βιλδιρίδη – Ζαχαράκη: Τι είπαν για τον ανδροκρατούμενο χώρο της πολιτικής

    Σοφία Ζαχαράκη - Λίλιαν Βιλδιρίδη

    Σοφία Ζαχαράκη – Λίλιαν Βιλδιρίδη


    Η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη είναι δυο γυναίκες νέες, δυναμικές και εργατικές, που ξεχωρίζουν η κάθε μία στην – κατεξοχήν ανδροκρατούμενη – πολιτική αρένα. Πρόσφατα βρέθηκαν σε κλειστή εκδήλωση της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, για να μιλήσουν ακριβώς για αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    Οι κυρίες Ζαχαράκη και Βιλδιρίδη μίλησαν για την προσωπική τους ιστορία, σχετικά με την ενασχόλησή τους με την πολιτική, για τη συμπερίληψη και την ανάγκη ύπαρξης ενός υποστηρικτικού πλαισίου για τις γυναίκες. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να κάνουν fireside chat με την πρόεδρο  και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και με τη διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων Πένυ Ρέτσα αντίστοιχα.

    Ζαχαράκη – Βιλδιρίδη για τις γυναίκες στην πολιτική

    Η πρόσκληση είχε γίνει μέρες πριν και παρά τις γεμάτες ατζέντες των δύο πολιτικών και τη δύσκολη μέρα, με το συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια σε εξέλιξη, έδωσαν το παρών και μίλησαν ενώπιον των εργαζόμενων της εταιρείας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου το μεσημέρι.

    Η κα Ζαχαράκη τόνισε την ανάγκη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να δραστηριοποιούνται περισσότερες γυναίκες στην πολιτική και σε θέσεις – «κλειδιά» για την κοινωνία. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, πιστεύει πολύ στην αξιοσύνη και όχι στην ποσόστωση, αλλά καταλαβαίνει ότι η ποσόστωση είναι μια αναγκαία συνθήκη, για να γεφυρωθούν οι διαφορές, που υπάρχουν σε θέσεις εξουσίας.

    Η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής έκανε, μάλιστα, μια εκτεταμένη αναφορά στα μέτρα, τα οποία έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση, για να στηρίξει τις γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, ώστε να κάνουν οικογένεια (με τις νταντάδες της γειτονιάς, το επίδομα παιδιού κτλ). Άγγιξε και το ευαίσθητο θέμα των γυναικοκτονιών, μιλώντας για τα panic buttons, που στόχο έχουν να αποτρέπουν τέτοια περιστατικά.

    Γυναίκες και Υγεία

    Στη συνέχεια η κα Βιλδιρίδη έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον fireside chat με την κα Ρέτσα. Οι δυο γυναίκες είναι LSE alumni και αναφέρθηκαν στην κοινή τους εμπειρία. Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας χαίρει ευρείας αποδοχής στο Υπουργείο Υγείας, κάτι που αποδεικνύεται από τη συνεχή διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της.

    Η κα Βιλδιρίδη υπογράμμισε ότι σε επίπεδο υπηρεσιών υγείας η χώρα μας δίνει καθολική πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως φύλου.

    Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την πρόσληψη των νέων διοικητών νοσοκομείων. Αναφερόμενη στη διαδικασία, που για πρώτη φορά θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, εξήγησε ότι τα κριτήρια είναι αξιοκρατικά και διαφανή και ότι προφανώς δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Όλα και περισσότερες γυναίκες τολμούν να πάρουν την απόφαση να ηγηθούν νοσοκομείων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ως προς την διοργάνωση της εκδήλωσης, η διοίκηση της AbbVie κάλεσε όλη την εταιρεία, στο ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο. Με healthy light snacks πριν από τα fireside chats και μετά οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τις επίτιμες προσκεκλημένες, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, ξεναγήθηκαν στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο.

    Είχαν, άλλωστε, την ευκαιρία μάθουν λεπτομέρειες για τις πρωτοβουλίες, που αυτή λαμβάνει σε θέματα έμφυλης ισότητας.

    Τα θέματα ποικιλομορφίας και συμπερίληψης η AbbVie δεν τα αντιμετωπίζει ως μια συγκυριακή προσέγγιση, επειδή αποτελούν high trends στις μέρες μας, αλλά αποτελούν μέρος του DNA της εταιρείας. Όλοι συνεργάζονται για την απομάκρυνση από στερεοτυπικές αντιλήψεις, που καταδικάζουν τους ανθρώπους να υφίστανται άδικες συμπεριφορές, κάνοντάς τους να νιώθουν και να είναι «δύο ταχυτήτων».

    Η εταιρεία αποτελεί πρότυπο σε θέματα έμφυλης ισότητας. Συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση που γίνεται στη δημόσια σφαίρα για αυτά τα ζητήματα και επιθυμεί να αποτελέσει έναν υποστηρικτικό πυλώνα στην προσπάθεια, που γίνεται για την εκμηδένιση των ανισοτήτων λόγω φύλου. Άλλωστε η κορυφή της ηγεσίας είναι γένους  θηλυκού και η ομάδα διοίκησης απαρτίζεται από γυναίκες και άντρες με απόλυτα συμμετρικό τρόπο, 50-50.

    Διαβάστε επίσης

    Καρκίνος κάτω των 50 ετών – Η περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον

    Ευθυμία Μπάσδρα (Ευγενίδειο): Με λυπεί ότι στις μέρες μας το μοντέλο Barbie βρίσκεται πάλι σε άνθηση

    Θεανώ Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι έλεγχοι στις δαπάνες και τα ακριβά φάρμακα



    ΣΧΟΛΙΑ