• Table for Two

    Γιώργος Πολίτης: «Θέλουμε να κάνουμε την Euroxx έναν περιφερειακό παίκτη»

    • Κατερίνα Δαφέρμου

    «H Euroxx τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει δεχτεί πάρα πολλές προτάσεις», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής, Γιώργος Πολίτης.

    Για να παρατηρήσει αμέσως μετά ότι «έχουν όραμα να διαδραματίσουν  έναν πιο regional ρόλο, υπερβαίνοντας τα σύνορα της  Ελλάδας».  Προς το παρών τα σχέδια δεν έχουν ωριμάσει. «Πορευόμαστε όπως είμαστε», τονίζει. Εξάλλου, προσφάτως διέψευσαν επισήμως τις φήμες περί πωλήσεως της εταιρείας.

    «Η Euroxx έχει χτιστεί πάνω σε δύο πυλώνες, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία», δηλώνει ευθύς εξαρχής ο Γιώργος Πολίτης. «Είμαστε στον κλάδο του services industry, χρόνια τώρα προσπαθούμε να προσελκύσουμε νέα άτομα, ταλέντα, που μας βοηθούν να πάμε μπροστά».

    Ο Γιώργος Πολίτης υποδέχεται το mononews στο σπίτι του. Πάνω στο γραφείο του, δεσπόζουν δύο μεγάλες οθόνες με νούμερα και καμπύλες. «Η τεχνολογία είναι μονόδρομος», επισημαίνει. «Έχουμε επενδύσει πολλά λεφτά και νομίζω ότι έχουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα».

    Πηγαίνουμε χέρι χέρι

    Η Euroxx δημιουργήθηκε το 1995. Ο ίδιος μπήκε το 2008. Έκτοτε, δεν αποτελεί αμιγώς χρηματιστηριακή εταιρεία. Έξαπλώθηκε στο investment banking, «στο οποίο όπως ξέρετε είμαστε πολύ δραστήριοι, συμμετέχουμε στα περισσότερα ντιλς που γίνονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια». Αλλά και στο asset management, εξίσου επιτυχώς.

    Ο Γιώργος Πολιτης θεωρεί κύριο προτέρημα της Euroxx το ότι παραμένει ανεξάρτητη, χωρίς αντικρουόμενα συμφέροντα και δεσμεύσεις. «Όταν πελάτες έρχονται σε εμάς, ξέρουν ότι αυτά που θα τους πούμε πρεσβεύουν ακριβώς ό,τι πιστεύουμε», διευκρινίζει ο έμπειρος χρηματιστής.

    «Το μυστικό για εμάς είναι όταν οι επιχειρήσεις μας βλέπουν ως συνεργάτες. Δουλεύουμε πολύ στενά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, να τις συμβουλεύσουμε, να τους δώσουμε λύσεις. Όχι μόνο στα δύσκολα και στις κρίσεις αλλά και στην ανάπτυξή τους».

    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Ο Γιώργος Πολίτης και η Euroxx αναδείχθηκαν πρωτοπόροι σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

    «Η πράσινη ενέργεια και οι ΑΠΕ παίζουν σημαντικό ρόλο για μένα στο ESG. Βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις που στρέφονται στο ESG, να γίνονται πιο επενδύσιμες. Κάνουν check all the boxes, όπως λέμε», επισημαίνει με τα σπαστά ελληνικά του. Ο Γιώργος Πολίτης γεννήθηκε στην Αυστραλία και ήρθε στην Ελλάδα έφηβος, αποφοιτώντας από το αμερικανικό σχολείο ACS. Εκεί φοιτούν σήμερα οι τρεις γιοι του.

    Χαμηλές αποτιμήσεις

    Για τις σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις των  επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο Γιώργος Πολίτης εξήγησε ότι «η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση».

    Στην πραγματική οικονομία υπάρχουν εταιρείες που ξένα private equity funds έχουν εξαγοράσει σε πολύ υψηλές τιμές. Αναφέρει το παράδειγμα του σιγκαπουριανού fund GIC το οποίο αγόρασε τον όμιλο Sani/Ikos «σε πολύ υψηλή αποτίμηση ». Ομως, «πριν καιρό είχε αγοράσει η BC Partners την Pharmathen και μετέπειτα την πούλησε πολύ ακριβότερα».

    Όμως, γιατί το Χρηματιστήριο κάνει trade σε multiples χαμηλότερα των ξένων αγορών; Στο βίντεο αναλύει με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

    Ένας δύσκολος χειμώνας

    Όσο για τον δύσκολο χειμώνα που πλησιάζει όχι μόνο λόγω ενεργειακής κρίσης αλλά και εξαιτίας του πληθωρισμού, συμμερίζεται τις απόψεις των πολιτικών και των περισσότερων τραπεζιτών.

    Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι «θα πρέπει να πέσουν οι αποτιμήσεις ώστε το wealth effect να μην επιτρέψει αυτή τη ζήτηση που είχαμε».

    Ενω  αποφεύγει τις προβλέψεις, «τολμάει» μια εκτίμηση για την Ελλάδα.

    «Γνωρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή μέχρι το καλοκαίρι του χρόνου, κάποιοι ξένοι και Έλληνες επενδυτές είναι πιο διστακτικοί να προβούν σε επενδύσεις άμεσα ή σε αυτές που είχαν προγραμματίσει. Θα περιμένουν να δουν τι και πώς», διευκρινίζει ο Γιώργος Πολίτης.

    «Αλλά είμαι αισιόδοξος. Η Ελλάδα και η Τουρκία τόσα χρόνια ζουν ειρηνικά, νομίζω ότι θα κοπάσει και το επίπεδο της διπλωματίας και θα μπορέσουν και αυτοί οι επενδυτές που κοιτάνε την Ελλάδα να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους στην ώρα τους».

    Ποια είναι όμως η διορατική του πρόβλεψη για το Χρηματιστήριο;

    Περισσότερα στο βίντεο…