• Table for Two

    Γιάννης Πλουμής: «Οι πελάτες που αγοράζουν Πικάσο στους Christie’s, ψάχνουν και τα αντίστοιχα ακίνητα»

    • Κατερίνα Δαφέρμου

    Στο επιβλητικό κτήριο γραφείων της Πλουμής Σωτηρόπουλος επί της Πανεπιστημίου υποδέχτηκε ο Γιάννης Πλουμής το mononews.

    Μια ιστορία εκατό ετών στις αγοραπωλησίες πολυτελών ακινήτων. Και η συνεργασία με τους Christie’s (το κτηματομεσιτικό τμήμα του περίοπτου οίκου δημοπρασιών), εδραιώνει την εταιρεία στη διεθνή αγορά.

    «Ο πελάτης που ενδιαφέρεται για έναν Πικάσο, έναν Βαν Γκογκ, είναι ο αντίστοιχος που θα ενδιαφερθεί και για ένα ακίνητο που είναι σαν έργο τέχνης. Είτε λόγω της ιστορίας του είτε λόγω της κατασκευής ή της θέσης του», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Πλουμής Σωτηρόπουλος, Γιάννης Πλουμής.

    Τα σύγχρονα παλάτια

    Οι μεγαλοπρεπείς επαύλεις που διαθέτουν οι Christie’s εκτείνονται από την Ευρώπη και την Αμερική, στον Καναδά, στην Άπω Ανατολή, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο, στα ΗΑΕ και αλλού…

    Η περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου, κάποια σημεία του Κολωνακίου, το Ψυχικό, η Φιλοθέη, το Καβούρι και η Βουλιαγμένη, παραμένουν οι πιο ακριβές γειτονιές της Αθήνας.

    Στο πορτφόλιο της Πλουμής Σωτηρόπουλος βρίσκονται ακτίνητα από όλη την ελληνική επικράτεια. Εκτός από τα προφανή μέρη (Μύκονος) και νέες περιοχές (ένα κτήμα χίλια στρέμματα στην Ιθάκη…). Τι ποσά προσεγγίζουν ακίνητα στο Πόρτο Χέλι και στην Ηρώδου Αττικού;

    Όταν οι ξένοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα, τα διατηρούν συνήθως για ιδία χρήση όχι για εκμετάλλευση. Τώρα και η Αθήνα θεωρείται πλέον προορισμός μόνιμης κατοικίας για τους ξένους. Και ως γνωστόν, υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν τη χρυσή βίζα. Ως επί το πλείστον αγοράζουν ακίνητα με επενδυτικό ενδιαφέρον.

     

    Ένα καταφύγιο

    Εν όψει του δύσκολου οικονομικά και ενεργειακά χειμώνα, ο Γιάννης Πλουμής επισημαίνει ότι «πολλοί αγοραστές έρχονται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό». Το ακίνητο αποτελεί σίγουρη λύση σε καιρούς αναταραχής.

    Την αγορά επηρεάζουν όμως και τα αυξημένα κόστη των υλικών κατασκευής.

    Νέοι αγοραστές κατά συνέπεια θα στρέφονται προς τα πιο παλιά ακίνητα. Και ίσως αναγκάζονται να περιμένουν να βρεθείισορροπία στις τιμές προτού προχωρήσουν σε ανακαίνιση.

    Ακίνητο στην Πλάκα από την Πλουμής Σωτηρόπουλος και Christie’s. Ζητούμενη τιμή πώλησης 3.500.000 ευρώ

    Τι θα γίνει με τη Μύκονο;

    Από την άλλη, πολλαπλασιάζονται τα «πράσινα κτήρια», που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον και είναι ενεργειακά. «Η ενέργεια είναι σημαντικό μέρος του κόστους του ακινήτου», διευκρινίζει ο Γιάννης Πλουμής. «Αλλά και του κόστους της καθημερινής συντήρησής του».

    Σύμφωνα με ορισμένους κατασκευαστές, οι Έλληνες είναι μαξιμαλιστές όσον αφορά στην κατασκευή του σπιτιού τους.

    Αγοράζουν τα πιο ακριβά, τα πιο σύγχρονα υλικά.

    Και ο Γιάννης Πλουμής συμφωνεί ότι «ο Έλληνας θέλει να χτίσει με ό,τι καλύτερο μπορεί να φανταστεί».

    Εφόσον εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, ποια είναι η εκτίμησή του για την αγορά ακινήτων;

    Και ποια η πρόβλεψή του για την πάλαι ποτέ αριστοκρατική Μύκονο;

    Οι απαντήσεις στο βίντεο…

    Στο Πόρτο Χέλι: Ζητούμενη τιμή πώλησης 8.500.000 ευρώ