• City Stories

    Summer Nostos Festival: 5 δωρεάν εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ αυτή την Τετάρτη (20 Ιουνίου 2018)

    κπισν

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Credits: SNF – Γιώργης Γερόλυμπος


    Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) διοργανώνει και φέτος το Summer Nostos Festival (SNFestival), τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού, με τις ανοιχτές εκδηλώσεις του που εκτείνονται από τη μουσική και τον χορό, μέχρι τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Η υλοποίηση του SNFestival πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΚΠΙΣΝ ΑΕ. και παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε εκδηλώσεις για την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018.

    1. Nostos University για ενήλικες 

    Ο John Edmark είναι εφευρέτης, καλλιτέχνης και ήταν για 14 χρόνια λέκτορας στο Stanford Design Program του ομώνυμου πανεπιστημίου. Κατέκτησε το Διαδίκτυο ανεβάζοντας βίντεο των κινούμενων γλυπτών του τα οποία φαίνονται σαν να είναι ψηφιακά animation και όχι πραγματικά γλυπτά.

    Η δουλειά του συνδυάζει τη φύση και τα μαθηματικά για να εξυμνήσει μοτίβα που εξαπλώνονται στον χώρο και αναπτύσσονται. Μέσα από τα κινούμενα γλυπτά του και τα μεταμορφώσιμα αντικείμενα που δημιουργεί, δίνει στους θεατές πρόσβαση στις εκπληκτικές δομές που κρύβονται μέσα σε έναν φαινομενικά άμορφο χώρο.

    Ο John είναι ο εφευρέτης των Bloom, ενός νέου τύπου γλυπτών που ζωντανεύουν όταν περιστρέφονται κάτω από ένα στροβοσκοπικό φως. Επίσης έχει εφεύρει το Lollipopter, ένα διαδραστικό κινητικό παιχνίδι.

    Σε κάθε μάθημα του Nostos University ο John θα μοιραστεί τη μαγεία και την ομορφιά που γεννιέται όταν μαθηματικά και φύση παντρεύονται.

    Πότε:
    Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
    18.30 – 19.30

    Πού:
    Επίπεδο 5Α, ΕΛΣ

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Με δελτίο προτεραιότητας 1 ώρα πριν στο Info Kiosk Αγορά.

    2. Petrakis, Lopez, Chemirani Trio

    Η κρητική μουσική συναντά ήχους από τη μεσαιωνική Ευρώπη και την περσική μουσική παράδοση στη σκηνή στο Κανάλι, σε μία από τις πιο ιδιαίτερες παραστάσεις του Summer Nostos Festival. Πρόκειται για το τελευταίο πρότζεκτ τριών σπουδαίων καλλιτεχνών που έχουν αναγνωριστεί στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα σε διαφορετικά είδη μουσικής.

    Είναι ο Στέλιος Πετράκης, ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες κρητικής μουσικής της γενιάς του, o Efrén Lopez, ένας Βαλενσιανός πολυοργανίστας και ιδρυτής της L’Ham de Foc, μίας μπάντας που συνδυάζει μουσικές παραδόσεις από την Ιβηρική χερσόνησο και την Ελλάδα, μπολιασμένες με ανατολίτικα στοιχεία, καθώς και ο μουσικός κρουστών Bijan Chemirani, ο οποίος σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περσικής μουσικής παράδοσης.

    Το πρότζεκτ των τριών καλλιτεχνών περιλαμβάνει μουσικές συνθέσεις βασισμένες σε ρυθμούς και κλίμακες από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων ήχων από την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά, την Τουρκία, το Ιράν και τη μεσαιωνική Ευρώπη.

    Συνθέτης, οργανοποιός και οργανοπαίκτης, ο Στέλιος Πετράκης συνθέτει μουσική επηρεασμένη τόσο από την Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όσο και από άλλες μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και του Ιράν. Έχει βγάλει τρία σόλο άλμπουμ σε συνεργασία με σημαντικούς εκπροσώπους της κρητικής μουσικής σκηνής. Ακόμη, έχει ιδρύσει το Κρητικό Κουαρτέτο, ένα μουσικό σχήμα που ταξιδεύει τους κρητικούς ρυθμούς και χορούς στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και σε χώρες όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Μαλαισία, η Γαλλία και το Μαρόκο. Το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο Ωρίων συμπεριλήφθηκε στην 10άδα των κορυφαίων δίσκων του βρετανικού περιοδικού Songlines για το 2009, ενώ ο αμερικανικός οργανισμός Just Plain Folks ανακήρυξε το άλμουμ No1 στην κατηγορία World Music (2009). Ο ίδιος διατηρεί στο Ηράκλειο Κρήτης εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων όπου φτιάχνει διάφορους τύπους λύρας, λαούτου και saz.

    Πολυοργανίστας και ιδρυτής των μουσικών σχημάτων L’Ham de Foc, Aman Aman και Sabir, ο Efrén López προσεγγίζει μεσαιωνικούς και παραδοσιακούς ήχους μέσα από ποικίλα μουσικά συστήματα —όπως το makam και το raga— και συνεργάζεται με επιφανείς μουσικούς από την Ελλάδα, την Τουρκία, το Αφγανιστάν και την Ινδία, όπως είναι οι Ross Daly, Necati Çelik, Erol Parlak, Mehmet Erenler, Erdal Erzincan, Daud Khan, Ustad Mohammed Rahim Khusnawaz, Yurdal Tokcan, και Ajoy Chakrabakhti. Ακόμη, έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης, της Νότιας Αφρικής, της Αμερικής και της Κίνας, ενώ έχει συμμετάσχει στην παραγωγή περισσότερων από 60 άλμπουμ.

    Όντας το νεότερο μέλος της οικογένειας Chemirani, o Bijan είναι αφοσιωμένος στο zarb, το σημαντικότερο κρουστό της περσικής μουσικής παράδοσης. Συνεργάζεται με τον διάσημο Ιρλανδό μουσικό Ross Daly. Για λίγο καιρό είχε εγκατασταθεί στην Κρήτη, όπου είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει κοινές εμφανίσεις με τον Στέλιο Πετράκη και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες του νησιού, όπως ο Γιώργος Ξυλούρης και ο Βασίλης Σταυρακάκης. Σήμερα ζει στη Μασσαλία, όπου διοργανώνει εργαστήρια κρουστών μαζί με τον γνωστό τραγουδιστή Sam Karpienia. Ακόμη, έχει κυκλοφορήσει δύο σόλο άλμπουμ, τα Eos και Gulistan, και διευθύνει καλλιτεχνικά το μουσικό σχήμα Oneira.

    Συντελεστές:
    Στέλιος Πετράκης
    Efrén López
    Bijan Chemirani

    Πότε:
    Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
    20.30

    Πού:
    Σκηνή στο Κανάλι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    3. Theater of War: The Drum Major Instinct

    ψMετά την περσινή επιτυχία του Antigone in Ferguson, το Theater of War (Θέατρο του Πολέμου) επιστρέφει στην Αθήνα με ένα έργο εμπνευσμένο από το τελευταίο κήρυγμα του Martin Luther King Jr., The Drum Major Instinct, στις 4 Φεβρουαρίου 1968.

    Στο τελευταίο αυτό κήρυγμα, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του, ο Martin Luther King Jr. μίλησε προφητικά για τον επικείμενο θάνατό του και έθεσε στο συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, μία μεγάλη πρόκληση: να διατηρήσει άσβεστη την εγγενή, στον άνθρωπο, «επιθυμία να είναι μπροστά στις εξελίξεις, να ηγείται της πορείας, να είναι πάντα στην κορυφή» και να την αξιοποιήσει για να προωθήσει την δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο, μέσα από πράξεις προσφοράς και αγάπης.

    To The Drum Major Instinct αποτελεί ένα έργο άκρως επίκαιρο, στην εποχή όπου ο κοινωνικός διάλογος επικεντρώνεται περισσότερο από ποτέ στην κατοχύρωση και την έμπρακτη προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των μεταναστών και της LGBTQ κοινότητας. Η παράσταση του Theater of War δεν φιλοδοξεί απλώς να γοητεύσει καλλιτεχνικά, αλλά και να εμπνεύσει σε επίπεδο ιδεών. Περιλαμβάνει δραματοποιημένες απαγγελίες κειμένων του Martin Luther King Jr., συνοδεία πρωτότυπης μουσικής που έχει γραφτεί ειδικά για την παράσταση και την οποία ερμηνεύει χορωδία που περιλαμβάνει αστυνομικούς, δασκάλους, ακτιβιστές και μέλη του εκκλησιάσματος του St. Louis του Μιζούρι.

    50 χρόνια μετά το κήρυγμα του Martin Luther King Jr., το Theater of War θα μας θυμίσει στο Summer Nostos Festival ότι σε μία εποχή καταπίεσης και μίσους, ο αγώνας για δικαιοσύνη παραμένει το διακύβευμα της κοινωνίας μας.

    Συντελεστές:
    Bryan Doerries, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Theater of War
    Phil Woodmore, Συνθέτης

    Σημείωση:Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση

    Πότε:
    Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
    20.30

    Πού:
    Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΕΛΣ

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη ηλεκτρονική προεγγραφή.
    Η ηλεκτρονική προεγγραφή γίνεται εδώ.
    Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

    4. Το Choir! Choir! Choir! Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

    Γίνετε μέρος της μεγαλύτερης διαπολιτισμικής χορωδίας, ακόμα κι αν δεν έχετε τραγουδήσει ποτέ ξανά στη ζωή σας. Το Choir! Choir! Choir! γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ενώνοντας μέσα από τη μουσική μόνιμους και προσωρινούς κατοίκους της πόλης, μετανάστες, πρόσφυγες, έμπειρους και άπειρους τραγουδιστές.

    Οι Choir! Choir! Choir!, ένα ιδιαίτερο δίδυμο από το Τορόντο, θα σας διδάξει πώς να τραγουδήσετε τον αγαπημένο σας σκοπό. Όχι μόνο δεν περνάτε από οντισιόν για να συμμετάσχετε, αλλά το ίδιο το κοινό είναι η χορωδία. Το Choir! Choir! Choir! γιορτάζει τη μουσική αμφισβητώντας τα όρια που διαχωρίζουν μια πρόβα από μια παράσταση ή το κοινό από τους καλλιτέχνες, εστιάζοντας στη δημιουργία μιας κοινότητας.

    Το δίδυμο έχει παίξει με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Patti Smith, ο David Byrne και ο Rufus Wainwright (που τραγούδησε με 1.500 άτομα το “Hallelujah”), ενώ έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall και το Radio City Music Hall στη Νέα Υόρκη παρέα με καλλιτέχνες όπως η Debbie Harry και οι Flaming Lips.

    Πότε:
    Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
    21.30

    Πού:
    Αγορά

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    5. Alexi Murdoch

    Ο ευαίσθητος, ελληνικής καταγωγής, indie-folk τροβαδούρος Alexi Murdoch, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και στο Summer Nostos Festival για να μαγέψει με τη γλυκιά αισθαντική του φωνή το αθηναϊκό κοινό.

    Ακόμα και εκείνοι που ακούν για πρώτη φορά το όνομα του Murdoch, είναι πολύ πιθανό ότι γνωρίζουν αρκετά καλά τη μουσική του μέσα από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση ή τη διαφήμιση. Κομμάτια του παρθενικού του δίσκου έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές, όπως οι Prison Break, Ugly Betty, Grey’s Anatomy, House, αλλά και κινηματογραφικές ταινίες (Garden State, Gone Baby Gone, Away We Go).
    Η μουσική του 44χρονου Murdoch, μοιάζει σαν να προέρχεται από μια άλλη εποχή, ίσως της δεκαετίας του 1960 ή των αρχών του ’70. Μέχρι σήμερα, ο Murdoch έχει κυκλοφορήσει δύο ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές (Time Without Consequence, 2006 και Towards the Sun, 2009), ένα EP (Four Songs, 2002) καθώς και ένα soundtrack εννέα κομματιών, που περιλαμβάνεται στο φιλμ του σκηνοθέτη Sam Mendes, Away We Go. Φέτος, κυκλοφόρησε το πρώτο του κομμάτι έπειτα από αρκετά χρόνια, το “Another Day”.

    Γεννήθηκε στη Βρετανία από Έλληνα πατέρα, ενώ η μητέρα του κατάγεται από τη Γαλλία και τη Σκωτία – πολυεθνικό κράμα καλλιτέχνη. Έζησε στην Ελλάδα μέχρι την ηλικία των δέκα, οπότε η οικογένειά του επέστρεψε στη Βρετανία. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Σκωτία.

    Αυτήν τη στιγμή κινείται μεταξύ Βερολίνου, Νέας Υόρκης, Μόντρεαλ, Ρέικιαβικ και ενός μικρού σπιτιού που διατηρεί στην απομακρυσμένη δυτική ακτή της Σκωτίας, όπου περνά τον χρόνο του γράφοντας, ενώ ασχολείται και με το αγαπημένο του ξύλινο ιστιοπλοϊκό ηλικίας 95 ετών που βρίσκεται εκεί.

    Πότε:
    Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
    22.00

    Πού:
    Ξέφωτο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Τετάρτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γιορτάζουμε την «Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής» στην Πρωτογένους στου Ψυρρή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Το πρόγραμμα της συμμετοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας στο Summer Nostos Festival



    ΣΧΟΛΙΑ