• City Stories

    Στους επιστήμονες που φωτογράφισαν τη μαύρη τρύπα το «Όσκαρ» Φυσικής 2020- Ανάμεσά τους ένας Έλληνας

    • NewsRoom

    Ο καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Δημήτρης Ψάλτης, ανήκει στο σύνολο των επιστημόνων που φωτογράφισαν τη μαύρη τρύπα


    Στους επιστήμονες που κατόρθωσαν να απαθανατίσουν τη μαύρη τρύπα θα απονεμηθεί το Βραβείο Breakthrough Φυσικής 2020, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά.

    Και επειδή το βραβείο ου γαρ έρχεται μόνο του, οι 347 επιστήμονες του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), οι οποίοι στις 10 Απριλίου είχαν ανακοινώσει ότι τράβηξαν την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας, θα μοιραστούν τα τρία εκατομμύρια δολάρια που συνοδεύουν το συγκεκριμένο βραβείο.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι, ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής ομάδας, που πέτυχε αυτό το κατόρθωμα, βρίσκεται και ένας Έλληνας της διασποράς, ο καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Δημήτρης Ψάλτης, ο οποίος μάλιστα συνέβαλε καθοριστικά στο επίτευγμα.

    Αναφορικά με τον θεσμό των βραβείων Breakthrough, ξεκίνησε το 2012 από τον Ρωσο-αμερικανό δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, ενώ το θεσμό υποστήριξαν σημαντικές προσωπικότητες της Σίλικον Βάλεϊ, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook και ο Σεργκέι Μπριν της Google. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τα πιο γενναιόδωρα επιστημονικά βραβεία στον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάθε Νόμπελ συνοδεύεται από εννέα εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Η απονομή του βραβείου θα γίνει σε ειδικό «γκαλά», που θα διοργανωθεί στις 3 Νοεμβρίου, στο ερευνητικό κέντρο Ames, της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), στην Καλιφόρνια. Όπως έχει προγραμματιστεί, το βραβείο θα παραλάβει, εκ μέρους της πολυμελούς διεθνούς επιστημονικής κοινοπραξίας ΕΗΤ, ο Σεπ Ντοόουλμαν, του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

    Οι επιστήμονες της ομάδας κατάφεραν να απαθανατίσουν τη μαύρη τρύπα, χρησιμοποιώντας οκτώ ευαίσθητα ραδιοτηλεσκόπια, τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία ανά τον κόσμο, όπως την Ανταρκτική, την Χιλή, το Μεξικό, τη Χαβάη, την Αριζόνα και την Ισπανία. Τα ραδιοτηλεσκόπια αυτά ήταν, παράλληλα, διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να συνθέτουν, τελικά, ένα τεράστιο ενιαίο εικονικό τηλεσκόπιο, στο μέγεθος της Γης.

    Έτσι, οι 347 επιστήμονες από 60 ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια 20 χωρών κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα «πορτρέτο» του περιβάλλοντος, γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία Messier 87, σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός, η οποία έχει μάζα όσο 6,5 δισεκατομμύρια ήλιοι, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στην φωτογραφία καλύπτεται μια περιοχή διαμέτρου περίπου 40 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, που ισούται με τρία εκατομμύρια φορές το μέγεθος της Γης και απεικονίζεται ένα φωτεινό δακτύλιο, που περιβάλλει μια σκοτεινή περιοχή, από την οποία τίποτε δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε το φως. Η ίδια η μαύρη τρύπα δεν έχει χρώμα, αλλά τα υλικά που απορροφά γύρω της γίνονται καυτά αέρια και αλλάζουν χρώματα.

    Επόμενος στόχος για την ομάδα του ΕΗΤ είναι, πλέον, να τραβήξει το πρώτο έγχρωμο βίντεο μιας μαύρης τρύπας.

    Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, η ομάδα θα θέσει σε τροχιά τρία μικρά δορυφορικά τηλεσκόπια, που θα συμπληρώσουν το δίκτυο των επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων, το οποίο επίσης θα διευρυνθεί με την προσθήκη νέων σε Γροιλανδία, Γαλλία και Αφρική.

    Αυτό που επιθυμούν οι επιστήμονες είναι να φωτογραφίσουν τη μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία, αλλά και να παρακολουθήσουν, μέσω βιντεοσκόπησης, μια μαύρη τρύπα σε δράση, καθώς περιστρέφεται όπως οι πλανήτες και «ρουφά» οτιδήποτε γύρω της, χάρη στην τρομερή βαρυτική έλξη της, η οποία παραμορφώνει το χωροχρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ