ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένας παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που αρέσει σε όλους και μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα. Η προσθήκη πορτοκαλιού δίνει έξτρα γεύση και άρωμα, κάνοντας το γλυκό ακόμη πιο γευστικό. Βήμα-βήμα η συνταγή από τον Γιώργο Τσούλη.
Υλικά
Για το χαλβά:
- 380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 250 ml. ηλιέλαιο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 πορτοκάλια
- 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένα
Για το σιρόπι:
- 1 lt. νερό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σερβίρισμα:
- Ξύσμα πορτοκαλιού
Προετοιμασία και εκτέλεση
- Βάζουμε τα δύο από τα τέσσερα πορτοκάλια σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα πορτοκάλια.
- Όταν ετοιμαστούν τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως και με τα χέρια μας πιέζουμε τα πορτοκάλια ώστε να βγάλουμε όσο περισσότερη υγρασία μπορούμε.
- Βάζουμε τα πορτοκάλια στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές, και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν τελείως.
- Βάζουμε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη.
- Στη συνέχεια βάζουμε μία δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και έπειτα το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας το συχνά για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Αδειάζουμε σε δόσεις το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει. Έπειτα βάζουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τον πουρέ πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Τέλος κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φιλέ αμύγδαλου, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.
- Παίρνουμε μία φόρμα για κεικ 20 εκ. περίπου και με τη βοήθεια ενός πινέλου, την αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρώς το μείγμα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος.
- Αφήνουμε το χαλβά στην άκρη για 2 ½ – 3 ώρες περίπου μέχρι να κρυώσει και να σφίξει τελείως.
- Ξεφορμάρουμε το χαλβά, πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: Γιώργος Τσούλης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα πιο αφράτα και λαχταριστά πιροσκί
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε τσίζκεικ μερέντα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί αγοράζει Alpha Bank το Helikon, οι ισχυροί στον Κόκκαλη, η ώρα της Aegean, τα calls αγωνίας Κοντόπουλου στο ΜΜ, τα κέρδη του Βαφιά και ένα hot quiz για αρμόδιους
- Πότε παραγράφονται οι οφειλές στους Δήμους – To κόλπο των δημάρχων και η «εισβολή» σε τραπεζικούς λογαριασμούς
- Τι γυρεύουν δύο Τουρκοκύπριοι στα Χανιά, το σφακιανό γιαχνί της Ντόρας, ποιος μαυροσκούφης κινδυνεύει με απόταξη, τι συμβαίνει με τις εκλογές στον Άρειο Πάγο, και ο παντρεμένος πολιτικός με τη μελαχρινή ύπαρξη
- Ελλάδα – Τουρκία: Τι σημαίνει άρση του casus belli και ποιες είναι οι άλλες απειλές της Άγκυρας
