• City Stories

    Συγκλονιστικός μπακαλιάρος σκορδαλιά από την Αργυρώ


    Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου είναι κοντά και εδώ θα βρείτε την καλύτερη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τον ποιο νόστιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά, όπως και όλα τα μυστικά για το ξαλμύρισμα του ψαριού και το κουρκούτι που θα φτιάξετε για το τηγάνισμα.

    Καλή απόλαυση!

    Υλικά Συνταγής

    • 2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο (δείτε στα μυστικά)
    • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    • λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
    Για το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας
    • 260 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2 κ.γλ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ
    • 3/4 κ.γλ. αλάτι
    • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
    • 330 ml μπύρα παγωμένη
    • 30 ml ούζο
    • 2 παγάκια
    Για το σεβίρισμα
    • παντζάρια σαλάτα
    • σκορδαλιά

    Δείτε εδώ την συνταγή από την Αργυρώ για την τέλεια σκορδαλιά

    Εκτέλεση

    Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι μπύρας τραγανό και αέρινο. Ακολουθήστε τη συνταγή και τα μυστικά που σας δίνω κατά γράμμα, για σίγουρη επιτυχία!

    Για τον μπακαλιάρο

    Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο, πρώτα θα ξαρμυρίσουμε το ψάρι, σύμφωνα με τις οδηγίες.

    Κόβουμε το ψάρι σε επιθυμητά κομμάτια (μερίδες) και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.

    Για το τραγανό κουρκούτι μπύρας

    Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια. 

    Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό. 

    Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του.

    Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. 

    Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου να τηγανιστεί και από την άλλη.

    Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι. Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια, πέφτει η θερμοκρασία του, και αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι. 

    Σερβίρουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο με το τραγανό κουρκούτι και τη ρόδινη κρούστα του, με σκορδαλιά και σαλάτα παντζάρι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συμβουλές για να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο από τον Άκη Πετρετζίκη (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπακαλιαροκεφτέδες: Ο απόλυτος ουζομεζές της Πάρου από τον Ηλία Μαμαλάκη



    ΣΧΟΛΙΑ