• City Stories

    Ριζική ανακαίνιση μιας όμορφης κατοικίας του ’80 στην Κηφισιά (pics)

    • NewsRoom


    Το έργο πρόκειται για τη ριζική ανακαίνιση μια υπάρχουσας κατοικίας της δεκαετίας του ’80. Σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής, το διώροφο κτίριο είχε δίρριχτη στέγη με κεραμοσκεπή με ελεύθερη απορροή των ομβρίων και παράθυρα με περιμετρικές κορνίζες. Η πρόθεση της επέμβασης είναι η αναβάθμιση της κατοικίας σε ένα σύγχρονο κτίριο, το οποίο επιτεύχθηκε με το μορφολογικό μινιμαλισμό κατά το σχεδιασμό (εξάλειψη διακοσμητικών στοιχείων), τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου και την ανάδειξη και αναδιοργάνωση των εσωτερικών χώρων με στόχο να καλύπτουν τις ανάγκες του χρήστη.

    Στο κτίριο τοποθετήθηκε εξωτερική θερμομόνωση πάχους 6 cm. Τα κουφώματα αντικαταστάθηκαν με νέα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες. Η θερμομόνωση της στέγης ενισχύθηκε. Τοποθετήθηκε περιμετρικό κανάλι απορροής και υδρορροές με απευθείας έξοδο στο πεζοδρόμιο. Το λεβητοστάσιο αναβαθμίστηκε με νέους αυτοματισμούς, λέβητα αερίου, νέα σώματα με επίπεδη όψη και αντικατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα με νέο. Στους χώρους των υπνοδωματίων τοποθετήθηκε πολυδιαιρούμενο σύστημα κλιματισμού με μια εξωτερική μονάδα και 5 εσωτερικές. Όλες αυτές οι εργασίες βελτίωσαν σημαντικά την ενεργειακή κλάση του κτιρίου κατά 3 μονάδες.

    Όσον αφορά τη μορφολογία του κτιρίου επιχειρήθηκε η απλοποίηση των γεωμετρικών μορφών και η εξάλειψη των διακοσμητικών ρουστίκ στοιχείων. Στο εσωτερικό του ισογείου, στο οποίο χωροθετούνται το σαλόνι, η τραπεζαρία, το δωμάτιο τηλεόρασης και η κουζίνα, οι κατακερματισμένοι χώροι ενοποιήθηκαν. Ο χώρος απόκτησε διαμπερότητα και ροηκότητα.
    Το τζάκι ενοποίησε την τραπεζαρία και το καθιστικό. Στις ψευδοροφές δημιουργήθηκαν κρυφοί φωτισμοί που επιχειρούν να διασπάσουν τα όρια του μονώροφου χώρου. Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα δημιούργησαν βάθος πεδίου και ενοποίησαν το σπίτι με τον κήπο.

    Στον όροφο δημιουργήθηκαν πέντε υπνοδωμάτια και τρία μπάνια που τα εξυπηρετούν. Η παλέτα των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκε είναι γήινη με σκοπό τη δημιουργία αίσθησης ηρεμίας με έμπνευση από τα χρώματα του ελληνικού τοπίου. Στα μπάνια, στο τζάκι και επιλεκτικά στο σαλόνι, χρησιμοποιήθηκαν τσιμεντοκονίες στο χρώμα του γκρι και του λαδί. Στις εσωτερικές πόρτες και στα έπιπλα που σχεδιάστηκαν χρησιμοποιήθηκε φυσικός δρυς. Το φυσικό χρώμα του ξύλου αναδείχθηκε από τη γκρι λαζούρα του ματ βερνικιού. Παρόμοια ματ βερνίκια χρησιμοποιήθηκαν και στα πατώματα με στόχο την ανάδειξη του φυσικού ιρόκο. Σαν αποτέλεσμα η σύνθεση του χώρου με τις τονικές διαβαθμίσεις δημιουργεί μια αίσθηση αρμονίας.

    Στοιχεία έργου:

    Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Gem Architects (Δέσποινα Γουναροπούλου, Βίκυ Εμμανουηλίδου, Πέτρος Μπαζός)
    Συνεργάτες: Νάγια Κωσταρέλου, Μαίη Αγγελάκη
    Στατική μελέτη: Κώστας Αντωνόπουλος
    Η/Μ μελέτη: Δημήτρης Γρηγοριάδης
    Παρουσίαση: Gem Architects
    Φωτογραφίες: Κώστας Βέργας

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλοι θα θέλαμε να μένουμε σ’ αυτή την όμορφη κατοικία στο Κεφαλάρι (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πωλείται μία από τις πιο εντυπωσιακές και πολυτελείς κατοικίες της Κρήτης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα υπέροχο σπίτι στη στενή κορυφογραμμή των λόφων του Χόλιγουντ (16 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ