• City Stories

  Πού βρίσκεται το Ανάκτορο «Γλύξμπουργκ»: Διατίθεται και για γάμους – Πόσο κοστίζει [εικόνες]

  • NewsRoom
  Το Ανάκτορο Γλύξμπουργκ

  Το Ανάκτορο Γλύξμπουργκ


  Στη βόρεια Γερμανία δεσπόζει το εμβληματικό Ανάκτορο Γλύξμπουργκ (Glücksburg), του βασιλικού οίκου, το οποίο είναι επισκέψιμο, ενώ παράλληλα διατίθεται και για γάμους.

  Με αφορμή τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β’, η DW παρουσιάζει το Ανάκτορο Γλύξμπουργκ, σε μία από τις πλέον ειδυλλιακές εικόνες της βόρειας Γερμανίας, στη νότια απόληξη του φιορδ Φλένσμπουργκ, στη Βαλτική Θάλασσα.

  Γύρω από ένα παλαιό μοναστήρι αρχίζει να οικοδομείται εκεί το 1210 ο οικισμός Γλύξμπουργκ. Αργότερα το μοναστήρι θα αποχαρακτηριστεί, για να δώσει τη θέση του στο εμβληματικό αναγεννησιακό Ανάκτορο Γλύξμπουργκ, σε περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Εμφανείς είναι οι επιρροές από τη γαλλική αρχιτεκτονική. Το Ανάκτορο περιβάλλεται από λίμνη, ενώ στον κήπο του καλλιεργούνται περισσότερα από 500 είδη ρόδων.

  Με τον βασιλικό οίκο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν-Ζόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ συνδέθηκε η Ελλάδα μετά την έξωση του Όθωνα και το τέλος της «βαυαροκρατίας».

  Προφανής είναι η αντιστοίχιση των ονομάτων: Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν ονομάζεται και σήμερα το βορειότερο κρατίδιο της Γερμανίας, με πρωτεύουσα το Κίελο. Το Ζόντερμπουργκ φιλοξενεί από το 1935 τη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Τον ίδιο ρόλο είχε διαδραματίσει παλαιότερα το Γλύξμπουργκ.

  καλλιεργούνται στον περιβάλλοντα χώρο του Ανακτόρου
  Πάνω από 500 είδη ρόδων καλλιεργούνται στον περιβάλλοντα χώρο του Ανακτόρου

  Αλλά γιατί το Γκλύξμπουργκ βρίσκεται σήμερα σε γερμανικό έδαφος; Ο λόγος είναι ο νικηφόρος πόλεμος της Πρωσίας εναντίον της Δανίας το 1864. Ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους πολέμους του Μπίσμαρκ, που οδήγησαν «δια πυρός και σιδήρου» στην ίδρυση ενός ενιαίου γερμανικού κράτους το 1871. «Μήλον της έριδος» την εποχή εκείνη ήταν οι στρατηγικής σημασίας περιφέρειες του Σλέσβιγκ και του Χόλσταϊν, με προνομιακή πρόσβαση στη Βαλτική, αλλά και στη Βόρεια Θάλασσα.

  Το Γλύξμπουργκ σε καρτ-ποστάλ του 1904
  Το Γλύξμπουργκ σε καρτ-ποστάλ του 1904

  Στον πόλεμο του 1864 η Δανία υπέστη πανωλεθρία, καθώς έχασε το ένα τρίτο της συνολικής επικράτειάς της. «Αυτή η ήττα είχε συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα» επισημαίνει ο Δανός ιστορικός Χανς Σουλτς Χάνσεν στο γερμανικό δίκτυο NDR. «Πολλοί άρχισαν να διερωτώνται, αν η Δανία μπορεί να επιβιώσει ως ανεξάρτητη χώρα. Φοβήθηκαν ότι θα διαμοιραστεί ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, την Πρωσία και τη Σουηδία».

  Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου δεν ρίζωσε ο θεσμός της μοναρχίας με τη μορφή που τη συναντάμε στη Δυτική Ευρώπη, για τους Δανούς η βασιλική οικογένεια αποτελεί σύμβολο ενότητας.

  Ιδιαίτερα αγαπητή παραμένει η βασίλισσα Μαργαρίτα, 82 ετών σήμερα, αδελφή της Άννας Μαρίας και μακροβιότερη μονάρχης στην Ευρώπη. Κάποιοι την εκτιμούν -ενώ άλλοι βεβαίως την επικρίνουν- για την επιμονή της να καπνίζει δημοσίως, αγνοώντας τις επιταγές της πολιτικής ορθότητας.

  Η βασίλισσα Μαργαρίτα στη διάρκεια επίσκεψης στη Μ. Βρετανία το 2000
  Η βασίλισσα Μαργαρίτα στη διάρκεια επίσκεψης στη Μ. Βρετανία το 2000

  Από το 1922 η βασιλική οικογένεια της Δανίας έχει αναθέσει τη συντήρηση του Ανακτόρου Γλύξμπουργκ σε ίδρυμα, του οποίου σήμερα προΐσταται ο πρίγκιπας Χριστόφορος. Το ίδρυμα χρηματοδοτείται από συνδρομές, δωρεές, κρατικές χρηματοδοτήσεις, επισκέψεις και εκδηλώσεις.

  Ο Χριστόφορος, πρίγκiπας του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, σε αίθουσα του Ανακτόρου Γλύξμπουργκ
  Ο Χριστόφορος, πρίγκιπας του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, σε αίθουσα του Ανακτόρου Γλύξμπουργκ

  Η είσοδος στο Ανάκτορο στοιχίζει 10 ευρώ, ενώ προβλέπεται έκπτωση για μαθητές και φοιτητές.

  Επιπλέον, μία αίθουσα εκδηλώσεων διατίθεται για την τέλεση γάμων, σε συνεννόηση με το δημαρχείο του Φλένσμπουργκ, έναντι 230 ευρώ.

  Δείπνο στα γενέθλια του διαδόχου, πρίγκηπα Φρειδερίκου, στο Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ της Κοπεγχάγης το 2018
  Δείπνο στα γενέθλια του διαδόχου, πρίγκιπα Φρειδερίκου, στο Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ της Κοπεγχάγης το 2018

  Παλαιότερα η εφημερίδα Die Welt έκανε λόγο για δικαστικές διενέξεις ανάμεσα στην τοπική κυβέρνηση του Σλέσβιγκ-Χόλσταιν και τον πρίγκιπα Χριστόφορο, ο οποίος ζητούσε να αυξηθεί η κρατική επιδότηση για τη συντήρηση του Ανακτόρου.

  Διαβάστε επίσης:

  Τατιάνα Μπλάτνικ: Το συγκινητικό μήνυμα για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Δείτε σπάνιες φωτογραφίες

  Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: Και ο Παναγιώτης Πικραμμένος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση μαζί με τη Λίνα Μενδώνη – Επιβεβαίωση mononews  ΣΧΟΛΙΑ