• Πολιτισμός

    «Πέρα από τη θάλασσα» στο Μουσείο Μπενάκη – Διαδικτυακή επίσκεψη στο έργο του Αλί Μπανισάντρ

    Ο ζωγράφος Αλί Μπανισάντρ


    Σε μια έκθεση όπου το μπλε χρώμα της «μαγικής» ultramarine κυριαρχεί, μέσα από τα έργα του Iρανού και ταχέως ανερχόμενου στην Αμερική καλλιτέχνη, Αλί Μπανισάντρ μας προσκαλεί διαδικτυακά το Μουσείο Μπενάκη αυτή την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα.

    Η έκθεση «Ultramarinus – Beyond the Sea / Πέρα από τη θάλασσα» φιλοξενείται στην Αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού, ωστόσο λόγω της αναστολής λειτουργίας των μουσείων δεν άνοιξε ποτέ. Τώρα όμως η επιμελήτρια Πολύνα Κοσμαδάκη, η διευθύντρια της Γκαλερί Thaddaeus Ropac στο Παρίσι Ξένια Γερουλάνου και ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τον καλλιτέχνη και τα έργα του μέσα από αυτή την δωρεάν ξενάγηση.

    Ο τίτλος της έκθεσης  αναφέρεται στη γνωστή από τα μεσαιωνικά χρόνια μπλε χρωστική ουσία που προκύπτει από το ορυκτό lapis lazuli και μοιάζει να αποκρυσταλλώνει όλες μαζί τις αποχρώσεις του νερού και του ουρανού. To χρώμα ultramarine θεωρούνταν από καλλιτέχνες ότι έχει ιδιότητες αφύπνισης του υπερβατικού στοιχείου ενώ στην ανατολίτικη φιλοσοφία ταυτιζόταν με το έκτο τσάκρα, ή το «τρίτο μάτι», την αφύπνιση της «ανώτερης συνείδησης». Αυτό το ιδιαίτερο μπλε, με τους θρησκευτικούς, πολιτισμικούς και μεταφυσικούς συμβολισμούς του, είναι καθοριστικό για την εκφραστική λειτουργία των έργων του Banisadr, παγιώνοντας συνάμα τις συνδέσεις τους με αρχέγονες μορφές ζωγραφικής τέχνης.

    Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης εξάλλου είναι ο διάλογος των έργων του ζωγράφου με κεραμικά της κινεζικής τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, επιχειρώντας έτσι μία προβολή του παρελθόντος στο παρόν και μια ελεύθερη αναμόχλευση μορφών, πηγών και αφηγήσεων με όχημα το δυναμικό χρώμα που κυριαρχεί στα εκρηκτικά αυτά τοπία.

    Έργα του Αλί Μπανισάντρ, που  ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης έχουν εκτεθεί πρόσφατα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Οι φιγούρες, τα σχήματα και οι χρωματικές αντιθέσεις στα έργα του προέρχονται από μνήμες των παιδικών του χρόνων στην Τεχεράνη και ο ήχος εκρήξεων και μαχών που διαπερνά τα πολυπληθή τοπία του αναφέρεται στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Αντλώντας από διαφορετικές πηγές της ιστορίας της τέχνης, όπως η μινιατούρα, ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός, η ζωγραφική του Ιερώνυμου Μπος ή του Πίτερ Μπρέγκελ, ο φουτουρισμός, ο σουρεαλισμός και η κινεζική τοπιογραφία, o Μπανισάντρ  συνθέτει αφηγηματικά τοπία που αποδίδουν περισσότερα από μια ιστορία: μια αίσθηση έκρηξης, αποκάλυψης, ταραχής αλλά και μια περίεργη ισορροπία.

    Η μετάδοση της ξενάγησης θα γίνει στη σελίδα του Μουσείου Μπενάκη στο facebook (https://www.facebook.com/TheBenakiMuseum/live/) και θα αναμεταδοθεί στον ιστότοπό του (benaki.org/alibanisadronlinetour).



    ΣΧΟΛΙΑ