• City Stories

    Park Your Cinema: Οι υπαίθριες προβολές του ΚΠΙΣΝ για τον Αύγουστο με ελεύθερη είσοδο


    Το «Park Your Cinema» είναι η ενότητα υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)! Το Ξέφωτο στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ γεμίζει με κόσμο, μικρούς και μεγάλους, που σπεύδουν να απολαύσουν αγαπημένες τους ταινίες κάτω από τον έναστρο ουρανό, ενώ μία από τις προβολές θα γίνει στην Αγορά.

    Πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή σειρά εκδηλώσεων, καθώς το κοινό (σινεφίλ και μη) έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά ή να παρακολουθήσει ξανά ταινίες, που άφησαν το στίγμα τους στον χώρο του σινεμά. Η υπαίθρια αυτή συνάντηση αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για έξοδο, για όσους θα ήθελαν να περάσουν ένα χαλαρό βράδυ. Όπως όλες οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, έτσι και το «Park Your Cinema»πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμά του αποτελείται από ταινίες για μικρούς και μεγάλους, καθώς υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για τα παιδιά με τον τίτλο «Park Your Cinema Kids».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό, ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος. Το πρόγραμμα των προβολών για τον μήνα Αύγουστο έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

    Όπως γράφει ο Ηλίας Φραγκούλης, που έχει την επιμέλεια προγράμματος, το πρόγραμμα του Αυγούστου θα παρουσιάσει πέντε υποδειγματικά φιλμ που δείχνουν τη σατιρική πλευρά της ζωής, από διαφορετικές κινηματογραφικές σχολές και χρονολογικές περιόδους (όσον αφορά στις ταινίες των μεγάλων) και συναρπαστικά animated φιλμ για τα παιδιά!

    Ο Peter Sellers προστατεύει ένα θρυλικό διαμάντι με εντελώς λάθος τρόπους, οι Monty Python σαρκάζουν οτιδήποτε περιλαμβάνει ο πολιτισμένος βίος μας, η Greta Garbo γεύεται τις «αμαρτίες» της καπιταλιστικής Δύσης, ο Woody Allen ηγείται επανάστασης στη Λατινική Αμερική και ο Gene Kelly πλατσουρίζει στα απόνερα της αλλαγής που προκάλεσε η έλευση του ήχου στο βωβό σινεμά. Μεγάλα ονόματα, έντονο γέλιο, κλασικοί τίτλοι, στο πιο όμορφο wide open space της πόλης, το Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

    κπισν

    Τον Αύγουστο το Park Your Cinema Kids η δράση των animated φιλμ του μήνα μπορεί να συναρπάσει κάθε ηλικία! Ο απαισιότατος Gru και τα Minions του, ο θρυλικός Τεν Τεν, ο «κακός» Ralph ενός νοσταλγικού arcade game και το μαγικό λυχνάρι του Αλαντίν, θα σας φέρουν μπροστά σε κόσμους και περιπέτειες που μονάχα το είδος των ταινιών κινουμένων σχεδίων μπορεί να κάνει «πραγματικότητα».

    Ξαπλωμένοι στο γρασίδι, κάτω από τον αττικό ουρανό. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το κινηματογραφικό σας καλοκαίρι;

    Ακολουθεί το πρόγραμμα:

    Ο Ροζ Πάνθηρ (1963) – Ξέφωτο
    Παρασκευή 03 Αυγούστου 2018, 21:00

    Ο ατζαμής Επιθεωρητής Κλουζό ταξιδεύει μέχρι την Ιταλία, με την ελπίδα να συλλάβει έναν από τους πλέον καταζητούμενους διαρρήκτες στον κόσμο, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι το ονομαστό διαμάντι «Ροζ Πάνθηρ» της πριγκίπισσας Ντάλα. Θρυλική σάτιρα των ντετεκτιβίστικων περιπετειών, με νοσταλγικό, κοσμοπολίτικο φόντο, την πρώτη εμφάνιση του ομώνυμου cartoon ήρωα και τις υπέροχες μουσικές του Henry Mancini (που προτάθηκε για Όσκαρ). Η τεράστια επιτυχία του φιλμ δημιούργησε ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο franchise, με έντεκα συνέχειες, spin-off και remake! Φυσικά, ήταν η ταινία που μετέτρεψε σε star τον Peter Sellers.

    Σκηνοθεσία: Blake Edwards

    Εγώ ο Απαισιότατος 3 (2017) – Ξέφωτο
    Σάββατο 04 Αυγούστου 2018, 21:00

    O απαισιότατος Gru έχει αφήσει πίσω το εγκληματικό παρελθόν του κι έχει γίνει ο απόλυτος πάτερ φαμίλιας. Ώσπου ανακαλύπτει ξανά την ύπαρξη του χαμένου ξανθομάλλη δίδυμου αδελφού του, Dru, ο οποίος έχει την ίδια έφεση στο οργανωμένο έγκλημα. Η εμφάνιση ενός καινούργιου «κακού» θα τον κάνει να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του για έναν βίο ρόδινο και ασφαλή. Η δεύτερη συνέχεια της τεράστιας επιτυχίας της εταιρείας Illumination ξεπέρασε κάθε εισπρακτική πρόβλεψη και κατέληξε να γίνει το τέταρτο δημοφιλέστερο φιλμ κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του είδους! Μεγάλο μερίδιο γι’ αυτό έχουν, φυσικά, και τα αξιαγάπητα Minions.

    Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

    Σκηνοθεσία: Kyle Balda, Pierre Coffin, Eric Guillon

    Το Νόημα της Ζωής (1983) – Ξέφωτο
    Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, 21:00

    Αυτό που λέει ο τίτλος! Η ομάδα των Βρετανών Monty Python επιστρέφει στο σπονδυλωτό format της τηλεοπτικής σειράς του BBC που τους ανέδειξε και τολμά να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα της ανθρωπότητας γύρω από το μυστικό της ύπαρξης, ουσιαστικά… κανιβαλίζοντας το σύμπαν. Ο ρόλος της θρησκείας, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η καπιταλιστική αδηφαγία, ο ερχομός του θανάτου και… «Το Τέλος του Φιλμ», τα πάντα διακωμωδούνται και οπτικοποιούνται με ακραία σουρεαλιστικό χιούμορ. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 1983.

    The Adventures of Tintin (2011) – Ξέφωτο
    Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, 21:00

    Ο ηρωικός ρεπόρτερ Τεν Τεν και ο Καπετάνιος Χάντοκ ξεκινούν μια νέα περιπέτεια, εκείνη της αναζήτησης του θησαυρού ενός βυθισμένου καραβιού, του οποίου καπετάνιος είχε υπάρξει ένας πρόγονος του δεύτερου. Μια motion capture computer-animated υπερπαραγωγή, βασισμένη σε 3 βιβλία από την περίφημη σειρά comics του Βέλγου cartoonist Hergé. Ο Spielberg είχε αγοράσει τα δικαιώματα από την εποχή των γυρισμάτων του δεύτερου Ιντιάνα Τζόουνς αλλά δεν τόλμησε να υλοποιήσει το σχέδιό του για αρκετές δεκαετίες. Στην παραγωγή τον βοήθησε ο Peter Jackson, σκηνοθέτης του επικού franchise Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.

    Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

    Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

    Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα (2012) – Ξέφωτο
    Σάββατο 18 Αυγούστου 2018, 21:00

    Ο Ralph είναι ήρωας ενός ηλεκτρονικού arcade game. Έχει σχεδιαστεί για να κρατά τον ρόλο του κακού, μα στην ψυχή είναι το άκρως αντίθετο. Το όνειρό του είναι να επαναστατήσει, να βγει από την αφάνεια της ήττας που υποχρεώνεται να βιώνει στις πίστες που παίζει και να αποδείξει ότι υπάρχει καλό μέσα του. Φυσικά, η αποστολή του αυτή θα προκαλέσει το χάος σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα του game στο οποίο ζει! Μια από τις πιο ευφάνταστες παραγωγές ψηφιακού animation των τελευταίων χρόνων από το studio της Disney, που φέτος πρόκειται να κάνει… ζημιές και στο internet με το sequel του. Προτάθηκε για Όσκαρ στην κατηγορία του.

    Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

    Σκηνοθεσία: Rich Moore

    Μπανάνες (1971) – Ξέφωτο
    Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, 21:00

    Ανέραστος Νεοϋορκέζος μετατρέπεται σε αριστεριστή ακτιβιστή για να αποκτήσει γκόμενα και κατά λάθος καταλήγει… επαναστάτης σε λατινοαμερικανικό κρατίδιο! Η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Woody Allen αποτελεί και την κορυφαία σατιρική κωμωδία του, με εμφανή τη σουρεαλιστική επίδραση των αδελφών Marx (βλέπε Σούπα Πάπιας). Βροχή από ατάκες, ανελέητο slapstick, πολιτικές βολές κατά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και αμέτρητες σεκάνς ανθολογίας, από τον εφιάλτη με τον καβγά για το παρκάρισμα των εσταυρωμένων μέχρι την παρωδία δίκης του… φιμωμένου ήρωα που εξευτελίζει κάθε ψευδομάρτυρα.

    Σκηνοθεσία: Woody Allen

    Αλαντίν (1992) – Ξέφωτο
    Σάββατο 25 Αυγούστου 2018, 21:00

    Ένας νεαρός λωποδύτης ερωτεύεται μια όμορφη πριγκίπισσα και χρησιμοποιεί τις ιδιότητες ενός μαγικού λυχναριού για να την κερδίσει. Η 31η παραγωγή κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια θρυλική επιτυχία που αγαπήθηκε από κοινό κάθε ηλικίας, με τον Robin Williams να δίνει ένα αξεπέραστο ρεσιτάλ έστω και μόνο ως η φωνή του μαγικού τζίνι (οι ηχογραφήσεις των αυτοσχεδιασμών του ξεπερνούν τις 16 ώρες!). Η ταινία προτάθηκε για 5 Όσκαρ (κέρδισε στις κατηγορίες μουσικής και τραγουδιού) και σάρωσε τα ταμεία (ήταν το #1 φιλμ εκείνης της χρονιάς στο αμερικάνικο box-office και το πρώτο στο είδος του που ξεπέρασε τα 500.000.000 δολάρια σε εισπράξεις).

    Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους

    Σκηνοθεσία: Ron Clements, John Musker

    Τραγουδώντας στη Βροχή (1952) – Αγορά
    Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, 21:00

    Καθώς το κοινό των τελών του ’20 ζητά όλο και περισσότερες ομιλούσες ταινίες, ένα κινηματογραφικό studio επιχειρεί τη μετάβαση στον ήχο, με όχημα το πιο επιτυχημένο ζευγάρι των βωβών stars του. Φυσικά, στα γυρίσματα γίνεται το έλα… ν’ ακούσεις! Όχι απλά ένα αριστουργηματικό μιούζικαλ αλλά και μια εξαιρετική σάτιρα για τους μηχανισμούς των παρασκηνίων του Hollywood. Παραδόξως, έτυχε χλιαρής υποδοχής το 1952 και προτάθηκε μόλις για 2 Όσκαρ (δεύτερου γυναικείου ρόλου – για την ξεκαρδιστική Jean Hagen – και μουσικής). Χωρίς αυτό το φιλμ, ενδεχομένως να μην υπήρχε ποτέ το οσκαρικό (ειρωνεία) The Artist (2011).

    Σκηνοθεσία: Stanley Donen, Gene Kelly

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια μεγάλη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές



    ΣΧΟΛΙΑ