City Stories

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: 3 εύκολες και γρήγορες συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

μακαρόνια


Κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών!

 

Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA), με σκοπό να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Η ημερομηνία εορτασμού της μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς πραγματοποιείται σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.

Μια πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου λατρεύει τα ζυμαρικά και, έτσι, σήμερα έχει έναν ακόμη λόγο για να απολαύσει ένα γεύμα με κύριο συστατικό τα μακαρόνια. Το θετικό στοιχείο των ζυμαρικών, πέρα από τη νοστιμιά τους, είναι πως χωρίζονται σε διάφορα είδη, δίνοντας επιλογές στους λάτρεις τους, και μπορούν να μαγειρευτούν με πάρα πολλούς τρόπους!

Οι συνταγές που υπάρχουν και που περιλαμβάνουν ζυμαρικά είναι αμέτρητες, ωστόσο, εμείς, για να γιορτάσουμε τη σημερινή μέρα, συγκεντρώσαμε τρεις εύκολες και γρήγορες συνταγές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τις οποίες έχει αναρτήσει στο www.argiro.gr και σας τις παρουσιάζουμε, ώστε να πάρετε ιδέες και γιατί όχι να δοκιμάσετε να φτιάξετε κάποια από αυτές (ή όλες!).

Δείτε παρακάτω:

1. Ζυμαρικά φούρνου με σάλτσα ντομάτας και τυριά

Προετοιμασία: 0:30′
Μαγείρεμα: 0:20′

Υλικά Συνταγής:

500 γραμ. κοχυλάκι (ή κοφτό μακαρονάκι ή penne Rigate
fusilli κλπ.)
3 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
1 φλ. τριμμένο τυρί Τόμα
1 φλ. γκοργκοντζόλα (εναλλακτικά τυριά κασέρι
γραβιέρα
ροκφόρ)

Για τη σάλτσα ντομάτας

1/4 φλ. ελαιόλαδο
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
4 συσκευασίες ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες
1 σκ. σκόρδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι
μπόλικα φύλλα φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση:

Για τα ζυμαρικά φούρνου με σάλτσα ντομάτας και τυριά, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το μπέικον για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες. Σιγοβράζουμε για 30′ αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε συχνά ώστε να λιώσουν τελείως οι ντομάτες. Τέλος προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.

Βράζουμε τα ζυμαρικά. Τα στραγγίζουμε .Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε 2-3 μεγάλες κουταλιές σάλτσα και τη μισή παρμεζάνα. Τα ανακατεύουμε.

Στρώνουμε τα μισά ζυμαρικά σε λαδωμένο πυρίμαχο ταψί περιχύνουμε με την μισή σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζουμε με τα μισά τυριά και λίγα φύλλα βασιλικού. Επαναλαμβάνουμε στρώση ζυμαρικά, στρώση σάλτσα ντομάτας, στρώση τυριά και τελειώνουμε με φέτες μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 15′-20′ να λιώσουν τα τυριά.

2. Πένες με κιμά και μυζήθρα

Προετοιμασία: 0:05′
Μαγείρεμα: 0:40′

Υλικά Συνταγής:

500 γραμ. πένες με ρίγα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
800 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. ξινή μυζήθρα

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε τις πένες με κιμά, ζεσταίνοντας σε ένα βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά. Τον ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές για 7΄-8΄ ν’ αλλάξει χρώμα και να μισοψηθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και σοτάρουμε για 5΄ να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μετά προσθέτουμε το μαϊντανό και τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 25΄, μέχρι να χυλώσει ο κιμάς.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2΄ λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία.

Σουρώνουμε τις πένες και τις ρίχνουμε στον κιμά. Δυναμώνουμε τη φωτιά για 2΄ και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη μυζήθρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

3. Ταλιατέλες με μανιτάρια και ό,τι μας περίσσεψε

Προετοιμασία: 0:10′
Μαγείρεμα: 0:10′

Υλικά Συνταγής:

500 γραμ. ταλιατέλες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
300 γραμ. άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ
1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα
Όσο κοτόπουλο – κρέας – λουκάνικο περίσσεψε (ψιλοκομμένο)
τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αυτή η συνταγή με ταλιατέλες και μανιτάρια είναι τέλεια. Η μακαρονάδα που γίνεται γρήγορα και θα αγαπήσει η οικογένεια, τα παιδιά, οι εργένηδες και οι φίλοι σας.

Για τη σάλτσα με κοτόπουλο ή κρέας ή λουκάνικο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους. Βάζουμε το κοτόπουλο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε τη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσει για 10′ σε μέτρια φωτιά.

Βράζουμε και στραγγίζουμε τις ταλιατέλες και τις ρίχνουμε στη σάλτσα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

Οι συνταγές προέρχονται από το www.argiro.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραγανοί και ζεστοί λουκουμάδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γρήγορη συνταγή με λίγα υλικά: Πατάτες βουτύρου ή αλλιώς …πατάτες του ονείρου!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπέροχα λαζάνια με κιμά μπολονέζ και εύκολη μπεσαμέλ (video)


ΣΧΟΛΙΑ