• City Stories

    Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2018: Eκδηλώσεις και αφιερώματα στην Αθήνα


    Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που έχει οριστεί η 21η Μαρτίου, διοργανώνονται εκδηλώσεις και αφιερώματα στην Αθήνα, με αφορμή την ημέρα και με κοινό στόχο την προώθηση της Τέχνης της Ποίησης.

    Αφιέρωμα στον Αμερικανό ποιητή Ezra Pound

    Δευτέρα 19/3, 19.30 | Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κέντρο)

    Στο πλαίσιο των εορτασμών για τον «Μήνα της ποίησης», η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» παρουσιάζουν βραδιά αφιερωμένη στον σημαντικό Αμερικανό ποιητή Ezra Pound και στα συντομότερα ποιήματά του από τα Προσωπεία (Personae).

    Ο Ezra Pound (1885-1972) –ο “καλύτερος τεχνίτης” (il miglior fabbro) κατά την δαντική αφιέρωση του Τ.S. Eliot– υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές του ποιητικού μοντερνισμού στον 20ό αιώνα. Αν και magnum opus του θεωρούνται τα πολλά και εκτενή cantos του, πριν τους αφοσιωθεί ολοκληρωτικά, καλλιέργησε και τις μικρότερες ποιητικές μορφές. Τα ποιήματα αυτά –που συνελέγησαν στον τόμο Personae (Προσωπεία)– έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά μεν, αλλά πριν από πολλές δεκαετίες.

    Στο καθιερωμένο ετήσιο αφιέρωμά του σε Αμερικανό ποιητή –μετά την Emily Dickinson, τον William Carlos Williams, την Elizabeth Bishop, τον Robert Duncan, και την Marianne Moore– το “Με τα λόγια (γίνεται)” προσκάλεσε 11 ποιήτριες και ποιητές να μεταφράσουν εκ νέου επιλεγμένα ποιήματα του Ezra Pound και να αναγνώσουν τις μεταφράσεις τους την βραδιά της εκδήλωσης.

    Συμμετέχουν οι: Ορφέας Απέργης, Μαίρη Γιόση, Αντωνία Γουναροπούλου, Γιάννης Δούκας, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Στέργιος Μήτας, Άρτεμις Μιχαηλίδου, Χριστιάνα Μυγδάλη. Τα πρωτότυπα ποιήματα διαβάζει ο Στέφανος Μπάσιγκαλ.

    ezra pound

    Παρουσίαση ποιητικού βιβλίου του Νίκου Κατσαλίδα, «Η χλόη της ανατριχίλας»

    Τρίτη 20/3, 19.00 | Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα

    Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου του Νίκου Κατσαλίδα, «Η χλόη της ανατριχίλας», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Φοίνικα.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, ο κ. Μάριος Μιχαηλίδης, ποιητής, πεζογράφος και ο κ. Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, Διευθυντής Περιοδικού Νέα Ευθύνη. Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός, Κώστας Γιαλίνης.

    xloi poihjsh

    Παγκόσμια Μέρα Ποίησης 2018 στον Ιανό

    Τετάρτη 21/3, 19.00 | Ιανός (Σταδίου 24, Κέντρο)

    Για 12η συνεχόμενη χρονιά, ο Ianos και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση.

    Συμμετέχουν αλφαβητικά: Αγγελάκη – Ρουκ Κατερίνα, Αθανασίου Δημήτρης, Αλεξάνδρου Χρυσούλα, Ανδριόπουλος Ηλίας, Ανδρουλάκης Μίμης, Αντιόχου Γιάννης, Αυγερινού Αλεξάνδρα, Βρανούση Ντιάνα, Γαρεδάκη Ματίνα, Γιανναράς Χρήστος, Γιαννάτου Σαββίνα, Δάνδολος Στέφανος, Δασκαλόπουλος Δημήτρης, Διβάνη Λένα, Δρογώσης Στάθης, Ευσταθιάδης Γιάννης, Ζαλμάς Σταύρος, Ζατέλη Ζυράννα, Ζάχαρη Μαρία, Θηβαίος Χρήστος, Θωμαϊδης Κώστας, Ιωάννου Οδυσσέας, Καρατζάς Νικόλαος, Καστανιώτης Θανάσης, Κουρεκτζιάν Βερονίκ, Κοντολέων Κώστια, Κοντολέων Μάνος, Κορκολής Στέφανος, Κουλίεβα Ταμίλα, Κουνελάκης Δημήτρης, Κριτσέλη Γιώτα, Κρομμυδάς Κώστας, Κωνσταντίνου Φωτεινή, Κωσγάκης Κωστής, Ληναίος Στέφανος, Λιαποπούλου Μαρία, Λογοθέτης Ηλίας, Μάινας Στέλιος, Μανουσάκη Σοφία, Μαούνης Νίκος, Μαυρουδής Νότης, Μέρμηγκα Καρολίνα, Μηλιώνη Σόνια, Μήτσου Ανδρέας, Μονεμβασίτης Γιώργος, Μπάιλα Τέσσυ, Μπαρακλή Ισμήνη, Μπούρας Κωνσταντίνος, Νικολακοπούλου Λίνα, Νούση Δήμητρα, Παναγίδου Μαρία, Παπαδάκη Λουκία, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Πατρίκιος Τίτος, Ρουμάνη Λήδα, Σαββάκη Μαρία, Σιώκου Γιώγια, Στασινοπούλου Μαρία, Στεφανάκης Δημήτρης, Τζαννές Τίμος, Τζαννετάτος Παναγιώτης, Τζίγκος Βασίλης, Φιλιππαίος Αντώνης, Φουντουλάκη Κασσάνδρα, Φωτίου Έλλη, Χαβουτζάς Λευτέρης, Χαραλαμπίδης Ρένος, Χατζάκης Σωτήρης, Χριστοδουλίδου Χρυσταλένη, Χρονάς Γιώργος.

    Επίσης, συμμετέχει η ομάδα των εκδόσεων της Μικρής Άρκτου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

    H βραδιά θα ξεκινήσει με γαλλική μουσική από τους “La chanteuse”. Η Έλενα Παπαδημητρίου στο τραγούδι και ο Γιώργος Αναστασόπουλος στο πιάνο, μας ταξιδεύουν στη γαλλική μουσική από την Edith Piaf και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της κλασικής περιόδου του γαλλικού Chanson.

    9633766796331143477

    Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια «Ποιητικής» στο Public Cafe Συντάγματος

    Τετάρτη 21/3, 20.30 | Public Συντάγματος

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα 10 χρόνια του περιοδικού «Ποιητική», το συγκρότημα Penny Dreadful θα παίξει μουσική και οι συνεργάτες του περιοδικού θα διαβάσουν τα ποιήματα τους.

    old books

    «Η Ποιητική Γενιά του 1970»: Εκδήλωση στη Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ

    Τετάρτη 21/3, 14.00 | Αμφιθέατρο Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

    Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Η Ποιητική Γενιά του 1970».

    Δώδεκα ποιητές και ποιήτριες διαβάζουν ποιήματά τους, στο Αμφιθέατρο Aula του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

    Θα διαβάσουν ποιήματά τους οι:

    Νάσος Βαγενάς Ηλίας Γκρής Γιάννης Ευσταθιάδης

    Πάνος Κυπαρίσσης Γιώργος Μαρκόπουλος Παυλίνα Παμπούδη

    Αθηνά Παπαδάκη Μανόλης Πρατικάκης Αντώνης Φωστιέρης

    Γιώργος Χουλιάρας Δήμητρα Χριστοδούλου Γιώργος Χρονάς

    Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης.

    Στο μουσικό μέρος (Επιμέλεια: Αναστασία Γεωργάκη, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής) θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα ποιητών της Γενιάς του 1970. Συντελεστές: Χρήστος-Δαυίδ Νταούλας (πιάνο) και Αναστασία Καπετανάκη (φωνή).

    Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

    Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

    783a00ec766e55e0ea2a020cc1b51a65 L



    ΣΧΟΛΙΑ