• City Stories

    Όλια Λαζαρίδου–Μελίνα Τανάγρη: Ποίηση και Μουσική στον Κήπο του Μεγάρου

    • NewsRoom


    «Αφιερωμένο»

    Για τον Βίκο

    Οι φετινές εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου ανοίγουν την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ., με μια βραδιά ποίησης και μουσικής (είσοδος ελεύθερη) με την Όλια Λαζαρίδου και τη Μελίνα Τανάγρη. Οι δύο καλλιτέχνιδες την αφιερώνουν μέσα από την καρδιά τους στον φίλο τους, Βίκο Ναχμία, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος τρία χρόνια.

    Η Όλια Λαζαρίδου θα απαγγείλει ποιήματα από τις Ελεγείες του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και από την ποιητική ανθολογία του Τζελλαλεντίν Ρουμί σε μετάφραση Βίκου Ναχμία. Η Μελίνα Τανάγρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν και δικά της. Στην κιθάρα θα τη συνοδεύσει ο Δημήτρης Παπαλάμπρου, που θα παίξει και σολιστικά κομμάτια.

    Ο Βίκος Ναχμίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951. Ήταν δάσκαλος των στροβιλισμών, του Ι-Τσινγκ και του διαλογισμού. Σπούδασε κοντά στον αυστριακό στοχαστή και φιλόσοφο Άρνολντ Κάιζερλινγκ. Εκπαιδεύτηκε για πολλά χρόνια με τον ελβετό μύστη-ψυχοθεραπευτή Μάνουελ Σοχ. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ψυχοθεραπείας και ήταν σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων. Τα τελευταία δέκα χρόνια σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και αλλού.

    Ήταν βαθύς γνώστης της ποίησης (μεταφραστής του Ρουμί και του Ρίλκε) και δεινός γνώστης του εσωτερισμού της Ανατολής. Μια σπάνια αύρα θρησκευτικής ευλάβειας και ελευθερίας τύλιγε την προσωπικότητά του. Πέθανε στις 31 Μαΐου 2015.

     

     

    ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 



    ΣΧΟΛΙΑ