• City Stories

    Όλα όσα μπορείς να κάνεις δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο

    • NewsRoom
    νιαρχος

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


    Ξεχωριστές προτάσεις υπάρχουν αυτό το σαββατοκύριακο, για όσους επιθυμούν να το περάσουν με δημιουργικό τρόπο, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να ξοδέψουν. Το μενού περιλαμβάνει διαφορετικές, δωρεάν εκδηλώσεις, για όλα τα γούστα. Ανάμεσά τους ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα κόμικ, ένα πασχαλινό εργαστήριο και ένας περίπατος στη βιβλιοθήκη της Βουλής σας, όσα ενδιαφέροντα διοργανώνονται στην πόλη εντελώς δωρεάν. Δείτε παρακάτω τα δωρεάν δρώμενα της πόλης γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο.

    • Comic Festival

    Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ καταφθάνει στην Αθήνα. Ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, ανοίγει τις πύλες του στις 19, 20 και 21 Απριλίου 2019. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Comicdom, η Hellenic American Union, καθώς και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, παρουσιάζει πλήθος εκδηλώσεων, μετατρέποντας μια ολόκληρη γειτονιά της Νεάπολης σε πραγματική γιορτή των comics.

    Τιμώμενος Έλληνας καλλιτέχνης για φέτος είναι ο Tasmar – cartoonist, ο οποίος φιλοτέχνησε το επίσημο εικαστικό της φετινής διοργάνωσης, με επιλεγμένα έργα του να κοσμούν την ατομική έκθεσή του. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν workshops, ανοιχτές συζητήσεις, προβολές ταινιών και animation, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων comics, παιδικό πρόγραμμα κ.α.

    κομικ
    Το φεστιβάλ κόμικ της Αθήνας
    • Onassis Youth Festival 2019

    Μαθητές αφήνουν τη σχολική αίθουσα και ανεβαίνουν στη σκηνή. Τη «διδασκαλία» τους, αντί των καθηγητών, αναλαμβάνουν καλλιτέχνες. Ανήσυχοι έφηβοι εμπνέονται από τρεις ανήσυχες πόλεις: Αθήνα, Αλεξάνδρεια, Βηρυτό. Όχημά τους, το δικό τους φεστιβάλ, το Onassis Youth Festival, που έρχεται να ταρακουνήσει συθέμελα τη Στέγη.

    Στη Στέγη του ιδρύματος Ωνάση, οι ιδέες βρίσκουν το σπίτι τους και οι έφηβοι το φεστιβάλ τους. Για τρεις ώρες την εβδομάδα, μέσα σε μια φρενίτιδα παραγωγής ιδεών, αυτοσχεδιασμών, ασκήσεων και εντατικών προβών με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, οι μαθητές δημιουργούν το πιο αναζωογονητικό εφηβικό φεστιβάλ. Φέτος, πηγή έμπνευσης θα αποτελέσει το τρίγωνο, Αλεξάνδρεια-Αθήνα-Βηρυτός, τρεις συναρπαστικές, ανήσυχες πόλεις με πλούσιο πολιτισμό και ιστορία.

    Μέσα από την επαφή με πραγματικές ιστορίες των κατοίκων, από απομνημονεύματα, ντοκουμέντα, ιστορικά τεκμήρια, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, αλλά και προσωπικές συνεντεύξεις, οι μαθητές επιλέγουν τα ερεθίσματα που τους συγκινούν και οι ιδέες τους γίνονται παραστάσεις που πλημμυρίζουν τη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Γιατί οι μαθητές, με τις πρωτότυπες ιδέες τους, είναι οι μεγάλοι, υπέρλαμπροι πρωταγωνιστές του Onassis Youth Festival.

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 19 Απριλίου, 15.00-22.00, το Σάββατο, 20 Απριλίου 14.00-21.00 και την Κυριακή, 21 Απριλίου 13.00-20.00

    Συντελεστές: Συντονισμός & Καλλιτεχνική Eπίβλεψη: Μυρτώ Λάβδα
    Οργάνωση: Ελεάννα Σεμιτέλου, Λεωνίδας Παναγόπουλος

    Συνεργάτες του Φεστιβάλ: Άρης Λάσκος & Αναστασία Γιαννάκη, Ομάδα Ντουθ (Βάσια Ατταριάν & Μυρτώ Μακρίδη), 4Frontal (Θανάσης Ζερίτης & Αριστέα Σταφυλαράκη), Cheek-Bones (Στέφανος Αχιλλέως & Αγγέλικα Σταυροπούλου), Γιώργος Ζώης & Σάνια Στριμπάκου, Μάρθα Μπουζιούρη & Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Κωνσταντίνος Ντέλλας & Ανδρονίκη Μαραθάκη.

    θεατρο
    Η θεατρική εκδήλωση για τους μαθητές
    • Πασχαλινό εργαστήρι

    Η Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ (Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς), σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, διοργανώνει το εργαστήρι «Ιπτάμενα πασχαλινά αυγά» για παιδιά ηλικίας 7 ετών και πάνω, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Ανδρομάχης 86Α και Αλκμήνης) το Σάββατο 20 Απριλίου.

    Η βιολόγος Κατερίνα Τσικαλάκη και ο φυσικός Γιάννης Αλεξόπουλος της ομάδας ΑΝΑΣΣΑ, υποδέχονται τους μικρούς φίλους των βιβλιοθηκών σε ένα πασχαλινό εργαστήριο επιστήμης. Κρατήσεις θέσεων στο 210 9593518 έως την Παρασκευή 14.00-20.00.

    • Περίπατος βιβλίου

    Η Βιβλιοθήκη της Βουλής ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, σε μία περιήγηση στην ιστορία της, το Σάββατο 20 Απριλίου από τις 10.30-13.30. Η επίσκεψη προβλέπει την είσοδο και ξενάγηση στην Αίθουσα Ειδικών Συλλογών της Βιβλιοθήκης (γραφείο 203) μετά τον απαιτούμενο έλεγχο και την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας των συμμετεχόντων στην είσοδο της Βουλής.

    Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν 3 δράσεις, διάρκειας μίας ώρας περίπου, με τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετεχόντων για κάθε δράση να ορίζεται στα 25 άτομα με σειρά προτεραιότητας.

    περιπατος βιβλιου
    Περίπατος Βιβλίου
    • Πασχαλινό Meet Market στην Τεχνόπολη

    Τo Meet Market επιστρέφει στις 20 και 21 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, έτοιμο να υποδεχτεί με χαρά την Άνοιξη στην κλασική, πλέον, ετήσια Πασχαλινή γιορτή μια εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    Συνεχόμενα dj sets καθόλη τη διάρκεια του διημέρου, street food λιχουδιές, νόστιμα κοκτέιλ και διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, μαζί με το Easter Εgg Hunt κρατάνε συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους. Αυτό σημαίνει 100 πασχαλινά αυγά κρυμμένα σε όλη την Τεχνόπολη που θα περιμένουν τους μικρούς φίλους να τα βρουν για να κερδίσουν δώρα, αφού τα φέρουν στο Κεντρικό Ταμείο της διοργάνωσης.

    • Meeting Point: Χορός και Μουσική για Εφήβους

    Ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα, το Meeting Point, ξεκινά στο ΚΠΙΣΝ με πολύ χορό και μουσική για εφήβους! Εδώ χτίζεται ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο τέχνες και δημιουργείται ένας κοινός τόπος έκφρασης. Οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση έμπειρων μουσικών και χορογράφων, χωρίζονται σε ομάδες, επιλέγουν μια κοινή θεματική και την προσεγγίζουν με διαφορετικούς τρόπους. Ξεκινούν αυτοσχεδιάζοντας και περνούν σταδιακά στη σύνθεση. Άλλοτε από τη μουσική προκύπτει μια χορογραφία και άλλοτε ο χορός οδηγεί στη μουσική σύνθεση.

    Ο 1ος κύκλος του Απριλίου με τίτλο “Εγώ και οι άλλοι” αρχίζει με τη σύνθεση Soli. Ετοιμαστείτε να καλλιεργήσετε τη δυνατότητα να γίνετε οι χορογράφοι και συνθέτες του εαυτού σας. Η διακριτική αλλά πολύ ουσιαστική καθοδήγηση των συντελεστών (χορογράφων και μουσικών) θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρετε πρωτοβουλίες που θα σας οδηγήσουν στο να γίνετε οι ίδιοι δημιουργοί. Παράλληλα θα ανακαλύψετε την δύναμη της συνεργασίας μέσα από τη διαδικασία της ομαδικής σύνθεσης: πώς, δηλαδή, όλα τα επιμέρους κομμάτια (soli) θα οδηγήσουν σε ένα ομαδικό αποτέλεσμα, μοναδικό και απρόβλεπτο.

    Απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία και παρακολούθηση μαθημάτων στο χορό, τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες.

    Οι έφηβοι που παίζουν μουσικά όργανα, καλό είναι να τα έχουν μαζί τους.

    Υλοποίηση: Κινητήρας
    Σχεδιασμός: Κατερίνα Σκιαδά
    Διδάσκουν: Αντιγόνη Γύρα, Κατερίνα Σκιαδά, Δημήτρης Τάσαινας, Αναστάσης Γούλιαρης

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 20/04 και την Κυριακή 21/04, 11.00-14.00 και αφορά σε εφήβους 13-17 ετών. Σημειώνεται ότι δεκτοί θα γίνονται έως 30 συμμετοχές ανά συνάντηση.

    χορος
    Χορός και Μουσική για τους Εφήβους
    • Ο Πρίμο Λέβι και η εμπειρία του από τo Άουσβιτς: Ένα μάθημα ανθρωπιάς μέσα σε συνθήκες ωμής βίας

    Ο Πρίμο Λέβι, ιταλοεβραϊκής καταγωγής, σπούδασε χημικός. Το 1943 συλλαμβάνεται ως μέλος αντάρτικης αντιφασιστικής ομάδας και το Φεβρουάριο του 1944 εκτοπίζεται στο Άουσβιτς, όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1945. Ο Λέβι αφηγείται στο διάσημο σήμερα βιβλίο του «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» (1947) για λογαριασμό όλων όσοι έζησαν την εμπειρία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μολονότι τότε δυσκολεύτηκε πολύ να βρει εκδότη για το βιβλίο του, σήμερα αυτό θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα παγκοσμίως για τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

    Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Λέβι εργάστηκε ξανά ως χημικός, ενώ παράλληλα συνέχισε και τη συγγραφική του δραστηριότητα με ποικίλα έργα, πολλά από τα οποία αναφέρονται σε όσα βίωσε και παρατήρησε στο Άουσβιτς. Ο Ίταλο Καλβίνο τον χαρακτήρισε ως “έναν από τους πιο προικισμένους συγγραφείς του καιρού μας”. Γεγονός είναι ότι με το έργο του ο Λέβι περιγράφει και αναλύει το κακό με έναν τρόπο που συμβάλλει τελικά στην προαγωγή του καλού. Ενώ είχε βιώσει τη βία και τη σκληρότητα των ανθρώπων, δεν έπαψε να πιστεύει στις ανθρωπιστικές αξίες, στη δύναμη της αγάπης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Η μεγάλη αξία του έργου του έγκειται και στο ότι μπόρεσε να αντλήσει από τη φρίκη της κόλασης των ναζιστικών στρατοπέδων ένα πολύτιμο και αθάνατο μάθημα ανθρωπιάς.

    Ομιλητές

    Θανάσης Γιαλκέτσης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας: Η μαρτυρία ενός δίκαιου.
    Σταύρος Ζουμπουλάκης: Πώς έζησαν αυτοί που σώθηκαν;

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σήμερα, Παρασκευή στις 19.30, στο κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την Ημέρα Χορού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλή εκδήλωση για την προώθηση της δωρεάς οργάνων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Summer Nostos Festival: 70 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος



    ΣΧΟΛΙΑ