• ΥΓΕΙΑ

    Διπλή εκδήλωση για την προώθηση της δωρεάς οργάνων

    • NewsRoom


    Την Δευτέρα 15 Απριλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.)  διοργανώνει στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ω.Κ.Κ.), διπλή εκδήλωση για την προώθηση της Δωρεάς Οργάνων, που απευθύνεται και σε ειδικό αλλά και σε ευρύ κοινό, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης “Eudonorgan”. Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιείται από τον ΕΟΜ και έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

    Στόχος του Eudonorgan, στο οποίο συμμετέχουν 28 κράτη μέλη, είναι η επικοινωνία θεμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της Δωρεάς Οργάνων, τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε ειδικά κοινά που αποτελούν σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης και πολιτικής στον χώρο των Μεταμοσχεύσεων, όπως δημοσιογράφους, συλλόγους ασθενών, συλλόγους εθελοντών, ευρύτερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εκπροσώπους υπηρεσιών και φορέων.

    Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν στο Ω.Κ.Κ. διαδοχικά δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη (8.15 – 13.30 ) απευθύνεται σε ειδικό κοινό, με τη συμμετοχή ομιλητών και εκπροσώπων από διάφορες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), καθώς και εκπροσώπων Συλλόγων και Μ.Μ.Ε. Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν αφορούν:

    – στις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τη σύσταση επιτυχημένων συστημάτων μεταμοσχεύσεων,

    – στις Αρχές του Π.Ο.Υ. για την επίτευξη εθνικής αυτάρκειας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων,

    – στη σημασία της εφαρμογής ποιοτικών συστημάτων εντοπισμού δυνητικών δοτών οργάνων στα νοσοκομεία της χώρας μας καθώς και

    – στη σημασία της Βιοεπαγρύπνησης στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

    Περαιτέρω, μέσα από τις ομιλίες του σεμιναρίου θα γίνει αναφορά στον αναμενόμενο καταλυτικό και αναπτυξιακό ρόλο του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, στον ρόλο των Συλλόγων Ασθενών στην διεκδίκηση καλύτερων υπηρεσιών υγείας καθώς και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι στη Δωρεά Οργάνων και το Σύστημα Μεταμοσχεύσεων και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

    Επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι τα Αγγλικά (διαθέσιμη υπηρεσία διερμηνείας).

    Εκδήλωση για το ευρύ κοινό

    Η δεύτερη εκδήλωση, που θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 στο αίθριο του Ω.Κ.Κ.  και θα δώσει βήμα σε ανθρώπους που μέσα από την προσωπική τους εμπειρία έγιναν πρεσβευτές της Δωρεάς Οργάνων ή που μέσα από την ιδιότητά τους έγιναν μέρος μιας «Γέφυρας Ζωής».

    Εν όψει της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθ. Ανδρέας Καραμπίνης δηλώνει σχετικά: « Είναι τιμή μας που η χώρα μας επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του Eudonorgan και οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα της αξίας της Δωρεάς Οργάνων όσο πιο μακριά γίνεται. Εντός και εκτός συνόρων. Γιατί η Δωρεά και η Μεταμόσχευση Οργάνων δεν έχει σύνορα. Ένας Έλληνας δότης χαρίζει ζωή σε έναν Ιταλό π.χ. και ένας Αυστριακός σε έναν Έλληνα. Όλα μέσα από την υπέρβαση του ανθρώπου, την οποία τα συστήματα υγείας και οι υποδομές των χωρών οφείλουν να υποστηρίζουν. Το μήνυμα του Eudonorgan πανευρωπαϊκά είναι ότι ο κόσμος έχει πλέον αγκαλιάσει τη Δωρεά Οργάνων. Είναι καιρός και τα συστήματα υγείας και οι άνθρωποι που συμμετέχουν με κάθε τρόπο σε αυτά, γιατροί, ασθενείς, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, όλοι, να αγκαλιάσουν τη Δωρεά και να την αναδείξουν ως κορωνίδα τους και σύμβολο μιας υπέρβασης που δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά που εντάσσεται στην καθημερινή τους πρακτική».

    Την εκδήλωση για το ευρύ κοινό θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Υγείας του ΑΝΤ1 κα. Φωτεινή Γεωργίου. Αναλυτικά οι ομιλητές:

    • Ο κ. Φαίδων Καρυδάκης, ως εκπρόσωπος οικογένειας δότη οργάνων και κατασκευαστής της γέφυρας «Γέφυρα παιδιών – Γέφυρα Ονείρων» (Λεωφ, Κηφισίας, ύψος Κολλεγίου) θα αναφερθεί στη σημασία της δωρεάς για μια οικογένεια και τα ένστικτα κοινωνικής προσφοράς που ενεργοποιεί.
    • Οι κ.κ. Αναστάσιος και Κωνσταντίνος Μαρκουΐζος (Ιαβέρης) θα μιλήσουν για το διαφορετικό «ράλλυ» ζωής που κλήθηκαν να υποβληθούν καθώς έπρεπε να αγωνιστούν απέναντι στη νεφρική ανεπάρκεια. Παράλληλος σκοπός της ζωής τους πλέον, πέρα από την προώθηση της οδικής ασφάλειας, η προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.
    • Ο κ. Απόστολος Χαριτωνίδης, ως εκπρόσωπος της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, θα αναφερθεί στην εμπειρία και τις διακρίσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων (World Transplant Games), καθώς και στη σημασία του αθλητισμού στη ζωή πριν και μετά τη μεταμόσχευση.
    • Ο Κύπριος δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Σταύρος Κυπριανού, με τη διττή ιδιότητα του μεταμοσχευμένου και του «διαμορφωτή γνώμης», στέλνει ένα συγκινητικό γράμμα στην οικογένεια του δότη που του χάρισε το δικαίωμα στη ζωή μετά την πρόσφατη μεταμόσχευσή του.
    • Η κα Αγγελική Γκουζιούτα, καρδιολόγος της ομάδας Μεταμοσχεύσεων του Ω.Κ.Κ., θα περιγράψει, προβάλλοντας και οπτικό υλικό, μια αγωνιώδη αερογέφυρα ζωής μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, για έναν μικρό ασθενή τα Χριστούγεννα του 2016.
    • Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, εντατικολόγος Παίδων από το Π.Γ.Ν. Πατρών,  θα παρουσιάσει την πολυσύνθετη προσπάθεια μεταμόσχευσης καρδιάς στον μικρό Αλέξανδρο, από την εισαγωγή του στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου, μέχρι και την έξοδό του από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Πάντοβα  και θα αναφερθεί στον τρόπο που πολλές διαφορετικές ομάδες (Νοσοκομείων, Ε.Κ.Α.Β., Αεροπορίας), εντός και εκτός Ελλάδας, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού και του Ιταλικού ΕΟΜ, συνεργάστηκαν αποτελεσματικά με τον Αλέξανδρο να επιστρέφει νικητής στην Ελλάδα.
    • Ο 8χρονος Αλέξανδρος, γερός και δυνατός πια, θα μας μιλήσει για το όσα πρόλαβε να μάθει μέσα από την περιπέτειά του αυτή, ενώ θα βραβεύσει εκ μέρους των 252 ασθενών που σώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, χάρη στην Ελληνο-Ιταλική συνεργασία, τον τέως Πρόεδρο του Ιταλικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Dr. Alessandro Nanni Costa.

    Όπως σε κάθε χώρα που διοργανώθηκε το Eudonorgan, μετά το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί συμβολική ενέργεια προς τιμήν των δοτών οργάνων στο προαύλιο του Ω.Κ.Κ., εκεί που θα ανεγερθεί και το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Όλοι οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης θα κληθούν να παραλάβουν 200 βιοδιασπώμενα μπαλόνια, με τα μικρά ονόματα των πρόσφατων 200 δοτών οργάνων, γραμμένα συμβολικά πάνω σε κάρτες δωρητή. Θα τα απελευθερώσουν ταυτόχρονα για να μεταφέρουν το μήνυμα της αξίας της Δωρεάς στον Αττικό ουρανό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις: Τι ισχύει από σήμερα
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Ιαβέρης για τη δωρεά νεφρού στο γιο του: «Έκανα το αυτονόητο ως πατέρας»
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μυοκαρδίτιδα: Πώς από μια απλή ίωση μπορεί να φτάσεις στη μεταμόσχευση καρδιάς



    ΣΧΟΛΙΑ