• City Stories

    Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης “ζωντανεύει” στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο

    ΚΠΙΣΝ


    Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκαινιάσει εδώ και αρκετό καιρό τη σειρά θεατρικού αναλογίου με τίτλο «Παραβάσεις», όπου παρουσιάζονται, μέσω της δραματοποιημένης ανάγνωσης, θεατρικά και άλλα κείμενα. Πέρα, όμως, από αυτό, επιχειρείται μια επανεξέταση τους είδους του θεατρικού αναλογίου, ώστε να απευθύνεται στο σύγχρονο κοινό, εμπλουτίζοντάς το με καινοτόμα στοιχεία και πειραματικές προσεγγίσεις. Όλα αυτά στον ΦΑΡΟ του ΚΠΙΣΝ.

    Μεγάλο μέρος του αθηναϊκού κοινού, έσπευσε να παρακολουθήσει τις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις των “Παραβάσεων”. Η αρχή έγινε με το «Κρατώ μιαν Αναφορά (Νίκος Καζαντζάκης / Αναφορά στον Γκρέκο)» υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της σκηνοθέτη και θεατρολόγου Έφης Θεοδώρου, ενώ αργότερα παρουσιάστηκε το «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη – Γ. Σεφέρης: Μέρες του ’25 – ’30» με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Μαρία Κίτσου και Γιώργο Χριστοδούλου, ενώ στη μουσική υπόκρουση βρισκόταν ο Νίκος Πλάτανος.

    Το τρίτο ραντεβού των “Παραβάσεων” δόθηκε για αυτή την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018, στις 17.00 στον ίδιο χώρο με τις προηγούμενες εκδηλώσεις, στον ΦΑΡΟ. Το επερχόμενο θεατρικό αναλόγιο είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες που άφησε το στίγμα του στα ελληνικά γράμματα, με πολύ σπουδαία διηγήματα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και αυτή τη φορά, ως αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

    Αυτή την Κυριακή θα παρουσιαστεί μια σειρά εορταστικών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στο κλίμα των γιορτών. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα εξής: Καρδιά του χειμώνος, Χριστούγεννα, Άις-Βασίλης, Φώτα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έχει γράψει πλήθος διηγημάτων που αναφέρονται στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και απηχούν το πνεύμα της. Όλα σχεδόν διαδραματίζονται στο νησί της καταγωγής του, τη Σκιάθο, εκεί απ’ όπου άντλησε την έμπνευση για να αποδώσει μια μεγάλη τοιχογραφία από ήρωες, τοπία και ήθη, σε μια γλώσσα ιδιότυπη, μοναδική, μια καθαρεύουσα εμπλουτισμένη με λαϊκά στοιχεία.

    παραβάσεις - Παπαδιάμαντης

    Σχεδόν όλα τα εορταστικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη γράφτηκαν για να δημοσιευτούν σε εφημερίδες και περιοδικά και η δραστηριότητα αυτή εξασφάλιζε στον συγγραφέα τα λιγοστά έσοδα για τον βιοπορισμό του. Με την επιμέλεια της σκηνοθέτη και θεατρολόγου Έφης Θεοδώρου, ο Δημήτρης Καταλειφός ένας από τους εμβληματικότερους Έλληνες ηθοποιούς θα διαβάσει, στο φως του δειλινού, μερικά από τα ωραιότερα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Με τη μουσική συνοδεία του Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι και το yayli tanbur, θα μας ταξιδέψει στις νοσταλγικές διηγήσεις του “αγίου” των ελληνικών γραμμάτων οι οποίες έχουν συντροφεύσει γενιές και γενιές.

    *Σημειώνεται πως μετά την έναρξη, η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση διαλείμματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξι ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις για έξοδο αυτή την Παρασκευή (5 Ιανουαρίου 2018)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταμεσονύκτιες προβολές πρωτοποριακού σινεμά στο ΑΣΤΟΡ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Σάλι Πότερ έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο της



    ΣΧΟΛΙΑ