• City Stories

    Πεπόνι: Υπέροχο και θρεπτικό

    πεπόνι


    Το πεπόνι είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο πολλών ανθρώπων, και όχι άδικα καθώς η γεύση του είναι απολαυστική και προσφέρει πολλά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό.

    Αποδείξεις για την καταγωγή τους δεν υπάρχουν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρωτοεμφανίστηκαν στην Ινδία, άλλοι στην αρχαία Περσία και άλλοι στην Αφρική. Τα πεπόνια φυτρώνουν καλύτερα σε καλά αποστραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη με καλή αρδευτική εγκατάσταση και απαιτούν μέλισσες για επαρκή επικονίαση. Η εποχή του πεπονιού είναι τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο.

    Εκτός από την δροσερή γεύση, το πεπόνι προσφέρει πολλά θετικά στην υγεία. Ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά του φρούτου είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Μερικά από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι η βήτα- καροτίνη, η λουτεϊνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων και άλλων δομών στο σώμα, επίσης προσφέρουν προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου, του πνεύμονα και του παγκρέατος.

    Αντιοξειδωτική είναι επίσης και η βιταμίνη C που περιέχεται στο πεπόνι, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την συντήρηση όλων των ιστών στο σώμα σας. Ακόμη λειτουργεί στην επούλωση τραυμάτων και την επιδιόρθωση του χόνδρου, των οστών και των δοντιών.

    Μία ακόμη βιταμίνη που έχει το πεπόνι είναι η βιταμίνη Α η οποία προσφέρει υγιή δόντια, δέρμα και κόκαλα. Επίσης βοηθάει στην υγεία των ματιών. Η ανεπαρκής βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

    Το πεπόνι είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Ένα απο αυτά είναι το κάλλιο, το οποίο διατηρεί την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων καλίου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει την επίδραση των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

    Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί πριν καταναλώσετε το πεπόνι και να το πλύνετε καλά, διότι το εξωτερικό κομμάτι του μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλα!

    Το πεπόνι μπορείτε να το καταναλώσετε και σκέτο, κόβοντας το σε φέτες, καθώς η γεύση του είναι πολύ ευχάριστη. Ακόμα μπορείτε να το βάλετε σε σαλάτες, ή σε γλυκά. Πολύ νόστιμο είναι και σε παγωτό sorbet ή και σε μαρμελάδα.

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ