• City Stories

    Mακαρόνια: Mία λατρεμένη ιστορία

    • NewsRoom
    makaronia


    Είναι εύκολα, είναι γρήγορα, είναι απολαυστικά και μερικές φορές είναι και καλύτερα από το πιο αποτελεσματικό αγχολυτικό!

    Είναι το φαγητό για το οποίο τρελαίνονται μικροί και μεγάλοι. Μια κόκκινη μακαρονάδα, μια καρμπονάρα, μια αραμπιάτα, έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας.
    Για τα ζυμαρικά λοιπόν ο λόγος και για την ιστορία τους.

    Οι ερευνητές λένε ότι στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη, τα έτρωγαν ψητά. Το όνομα τους προέρχεται από την ελληνική λέξη «μακαρία», και αυτό γιατί οι αρχαίοι Έλληνες άφηναν στους τάφους των νεκρών αποξηραμένα παρασκευάσματα από αλεύρι μαζί με λάδι και κρασί. Τα μακαρόνια έχουν αναφερθεί και στην Ελληνική μυθολογία, όταν ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο όπου έφτιαχνε «κορδόνια από ζύμη».

    Η γενέτειρα των μακαρονιών είναι η Ιταλία, απ’ όπου και ξεκίνησε η βιομηχανική τους παραγωγή αλλά και η εξάπλωσή τους στον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα η Ιταλία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση μακαρονιών στον κόσμο καθώς ο μέσος Ιταλός καταναλώνει περίπου 26 κιλά μακαρόνια το χρόνο!

    shutterstock 575263168 1Οι Ιταλοί προτιμούν τα μακαρόνια «αλ ντέντε» που κατά κυριολεξία σημαίνει «με το δόντι». Με αυτό εννοούν όταν κάποιος δαγκώνει το μακαρόνι να είναι ελαφρώς βρασμένο και όχι παραβρασμένο.

    Αν και ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι τα μακαρόνια τρώγονται με πιρούνι και κουτάλι, οι μετρ του είδους, οι Ιταλοί γείτονές μας επιμένουν ότι μόνο τα παιδιά και όσοι δεν γνωρίζουν χρησιμοποιούν κουτάλι για να τα απολαύσουν.

    Το μακαρόνια συχνά συνοδεύονται από σάλτσα ντομάτα η οποία ήρθε στην Ευρώπη περίπου το 1800 από τον Νέο Κόσμο, «μαζί» με τους εξερευνητές που για να συνοδέψουν τα ζυμαρικά τους έβραζαν ντομάτες με αλάτι και βασιλικό.

    shutterstock 572844304Υπάρχουν πάνω από 600 είδη μακαρονιών και το κάθε είδος συνοδεύεται από την κατάλληλη σάλτσα. Από τα πιο γνωστά μακαρόνια είναι τα κλασικά σπαγγέτι. Η ονομασία τους προέρχεται από την ιταλική λέξη spaggheto, όπου σημαίνει λεπτός σπάγγος.

    Το μεγαλύτερο μακαρόνι κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία στις 20 Οκτωβρίου του 2010, πέντε ημέρες πριν από την παγκόσμια ημέρα μακαρονιών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου. Το μήκος του ήταν 3.776m.

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ