• City Stories

    Μια μοντέρνα τετραώροφη πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό (pics)

    • NewsRoom


    Στο Νέο Ψυχικό, μια περιοχή στην οποία η αστική κλίμακα και η μορφολογία αλλάζουν συνεχώς λόγω της σταδιακής αντικατάστασης των παλαιών μονοκατοικιών από πολυκατοικίες, μας ζητήθηκε σε ένα οικόπεδο των 380 m² ο σχεδιασμός μιας πολυκατοικίας με τα συνήθη χαρακτηριστικά:

    • Πλήρη εξάντληση του συντελεστή δόμησης,
    • μικρά και μεσαία εμπορικά διαμερίσματα,
    • οικονομία και ταχύτητα κατασκευής,
    • προσαρμογή στον άκαμπτο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (σύστημα πρώην συνεχές, συντελεστής δόμησης 1,4 και μέγιστο ύψος 16 m).

    Έτσι, η λύση υπαγορεύτηκε από δύο ισοβαρείς αναγκαιότητες, αφενός από την ανταπόκριση στις παραπάνω απαιτήσεις και αφετέρου από την ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο. Για την επίτευξη του δεύτερου στόχου ήταν σκόπιμη η εύρεση από μέρους μας μιας τυπολογικής και μορφολογικής ταυτότητας, ικανής να συνδέσει τους δύο τύπους κατοικιών που απαντώνται στην περιοχή αλλά και να ανατρέψει το στερεότυπο της πολυκατοικίας.

    Αρχιτεκτονική περιγραφή
    Το κτίριο αποτελείται από δύο διακριτούς όγκους στους οποίους ουσιαστικά εμφανίζεται η εσωτερική διάρθρωση και λειτουργία. Η σύνδεση των δύο όγκων, που έχουν διαφορετικό ύψος, πραγματοποιείται κατά κάποιο τρόπο μέσω του χώρου του κλιμακοστασίου.

    Στον υψηλότερο, τετραώροφο όγκο επί πιλοτής αναπτύσσονται τρία μονώροφα διαμερίσματα των 92 m², που καταλαμβάνουν τους χαμηλότερους ορόφους, καθώς και ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα των 115 m² στον 4ο όροφο, το οποίο αξιοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του δώματος ως κήπος σε ταράτσα. Οι χώροι διημέρευσης των διαμερισμάτων χωροθετούνται στο τμήμα της κύριας όψης επί της οδού Γρυπάρη, ενώ τα υπνοδωμάτια έχουν θέα στον ήσυχο και πράσινο πίσω χώρο του ακάλυπτου.

    Στο χαμηλότερο κατά έναν όροφο όγκο (σ’ αυτόν δεν υπάρχει πιλοτή) αναπτύσσονται δύο μεζονέτες των 115 m², από τις οποίες αυτή του ισογείου καταλαμβάνει και τμήμα του κήπου.

    Στο επίπεδο εισόδου κάθε μεζονέτας οργανώνονται οι χώροι της κουζίνας, της τραπεζαρίας, του καθιστικού και ένα WC, ενώ στο δεύτερο επίπεδο χωροθετούνται δύο υπνοδωμάτια και ένα λουτρό. Η μεζονέτα ισογείου – 1ου ορόφου διαθέτει ιδιωτικό κήπο, ενώ ο υπόλοιπος ακάλυπτος χώρος στο πίσω μέρος του οικοπέδου διαμορφώθηκε ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Στις μεζονέτες, με το μεγάλο ύψος του καθιστικού και την οπτική και λειτουργική σύνδεση των ορόφων, αναζητήθηκε μια διαφορετική εικόνα, στον αντίποδα του τυποποιημένου διαμερίσματος, μέσω του σχεδιασμού ελεύθερου μεταλλικού παταριού. Αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι, καθώς και θέσεις στάθμευσης αναπτύσσονται στο υπόγειο με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών.

    Η τυπολογική εναλλαγή των κατοικιών σε συνδυασμό με το σχεδιασμό ποικιλόμορφων ανοιγμάτων, φωτεινών σχισμών και εξωστών μας έδωσαν τη δυνατότητα να διασπάσουμε ουσιαστικά και όχι διακοσμητικά τον όγκο και την ενιαία όψη του κτιρίου. Αυτά τα στοιχεία δημιούργησαν ένα κτίριο με διάθεση για επικοινωνία με το δομημένο περιβάλλον αλλά και με το φως.


    Υλικά κατασκευής
    Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι οπλισμένο σκυρόδεμα και επιχρίσματα βαμμένα λευκά και κιγκλιδώματα από μέταλλο και γυαλί.

    Τα δάπεδα κατασκευάστηκαν από δρυ στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ στους εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιήθηκε χτυπητό λευκό μάρμαρο και βιομηχανικό δάπεδο.
    Μία μεταλλική κατασκευή ορίζει την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας.

    Στοιχεία έργου:
    Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα
    Στατική μελέτη: Δημήτρης Σπέντζος
    Η/Μ μελέτη: Θανάσης Αγγελόπουλος, Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα
    Συνεργάτες: Τάσος Στάμελος
    Κατασκευή: ΔΙΚΤΥΩΣΗ Α.Τ.Ε.
    Ιδιοκτήτης: ΔΙΚΤΥΩΣΗ Α.Τ.Ε.
    Τοποθεσία: Γρυπάρη 4, Ν. Ψυχικό
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 530 m²
    Χρόνος μελέτης: 2005
    Χρόνος κατασκευής: 2006 – 2007
    Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης, Cathy Cunlife
    Περιφέρεια: Αττική

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μετέτρεψαν βυρσοδεψείο του 1930 σε μοντέρνο κτίριο γραφείων στο Μοσχάτο (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος στην ομώνυμη αρχαιολογική περιοχή (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Whitehouse: Ένα διαμέρισμα που παίζει με το φως και τις σκιές στη Θεσσαλονίκη (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ