• Mononews TV

    Πώς γιορτάζουν οι άνθρωποι ανά τον κόσμο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς;

    • Βίκυ Βενιού

    Τα πιο ξεχωριστά έθιμα της Πρωτοχρονιάς απ’ όλο τον κόσμο!

    Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την αλλαγή της χρονιάς και όλοι έχουμε μπει για τα καλά στο εορταστικό κλίμα, κάνοντας τις καθιερωμένες προετοιμασίες για τη μεγάλη βραδιά.

    Στο πλαίσιο του εορτασμού για τον ερχομό του νέου χρόνου, εμείς οι Έλληνες συνηθίζουμε, εκτός από το οικογενειακό τραπέζι, να τηρούμε και κάποια έθιμα και παραδόσεις, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη συγκεκριμένη ημέρα. Οι παραδόσεις αυτές ξεκινούν πριν καν σηκωθούμε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αφού εκεί θα συναντήσουμε την παραδοσιακή βασιλόπιτα, το γλυκό της Πρωτοχρονιάς. Η οικογένεια κόβει κομμάτια από τη βασιλόπιτα για κάθε μέλος της, ενώ φυλά κομμάτια τόσο για τον Ιησού, όσο και για το σπιτικό που γιορτάζει, για καλή τύχη. Η βασιλόπιτα, όπως συνηθίζεται, κρύβει μέσα της πάντοτε και ένα φλουρί, με την ελληνική παράδοση να λέει πως όποιος βρει στο κομμάτι του το φλουρί, θα έχει καλή τύχη για όλη την νέα χρονιά που ξεκινά.

    Άλλοι, πιο…τολμηροί ακολουθούν το έθιμο του ροδιού. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, ο νοικοκύρης του σπιτιού πετά ένα ρόδι σε ένα τζάμι του σπιτιού. Το σπάσιμο του ροδιού λέγεται πως φέρνει τύχη στο σπίτι και την οικογένεια. Και, φυσικά, ανάμεσα σε άλλα, πολύ ενδιαφέροντα ελληνικά έθιμα που ακολουθούμε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ευλαβικά τηρείται και εκείνο που επιτάσσει πως ο πρώτος άνθρωπος που θα μπει σε ένα σπίτι μετά την αλλαγή του χρόνου, θα πρέπει να μπει με το δεξί, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο πώς επιθυμεί να «μπει» και η χρονιά για το συγκεκριμένο νοικοκυριό.

    Πρωτοχρονιάτικα έθιμα και παραδόσεις, όμως, δεν τηρούμε μόνο στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν ως χαρμόσυνο γεγονός την αλλαγή του χρόνου, με τον κάθε λαό και την κάθε πολιτισμική ταυτότητα να ακολουθεί τις δικές της, ιδιαίτερες παραδόσεις την ξεχωριστή αυτή ημέρα του χρόνου.

    Ποιες είναι, όμως αυτές οι παραδόσεις; Πώς γιορτάζουν άλλοι λαοί την ημέρα της Πρωτοχρονιάς; Πάμε να γνωρίσουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πρωτοχρονιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο.

    Εσθονία

    Οι λάτρεις του φαγητού και ειδικότερα του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού πρέπει να κάνουν μία βόλτα από την κρύα Εσθονία και σίγουρα δεν θα το μετανιώσουν! Και αυτό γιατί στη βορειοευρωπαική αυτή χώρα, το έθιμο επιτάσσει οι κάτοικοι να τρώνε 7 φορές κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο λόγος απλός: Ένα πλούσιο γεύμα χαρίζει έξτρα δύναμη και ενέργεια για τη νέα χρονιά που έρχεται.

    Φιλιππίνες

    Κύριος στόχος των κατοίκων της Μανίλα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς είναι να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα που καραδοκούν. Για να το καταφέρουν αυτό, προσπαθούν να δημιουργήσουν όση περισσότερη φασαρία μπορούν. Γι’ αυτό, οι άνθρωποι μαζεύονται σε ομάδες και χτυπούν κατσαρόλες, τηγάνια και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει έντονο θόρυβο και να απομακρύνει οτιδήποτε κακό από κοντά τους. Λίγο πριν μπει ο νέος χρόνος, οι Φιλιππινέζοι ανοίγουν όλα τα φώτα του σπιτιού, αλλά και όλες τις πόρτες, τα παράθυρα και τα ντουλάπια. Έτσι πιστεύουν ότι εξαγνίζουν τον χώρο και ετοιμάζονται να υποδεχτούν το νέο έτος με νέα, ανανεωμένη ενέργεια. Όλα αυτά κλείνουν λίγο πριν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 12 ακριβώς!

    Βραζιλία

    Κοντά στην φιλοσοφία των Φιλιππινέζων και είναι και οι Βραζιλιάνοι, που θέλουν να διώξουν το κακό πριν υποδεχτούν το νέο έτος. Γι’ αυτό, συνηθίζουν να φορούν λευκά το βράδυ της αλλαγής του χρόνου. Το λευκό, άλλωστε, συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα. Ένα άλλο, ιδιαίτερο και εξαιρετικά ενδιαφέρον έθιμο που έχουν οι άνθρωποι στην Βραζιλία σχετίζεται με την θάλασσα. Η παράδοση της χώρας λέει ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να πηδήξει 7 κύματα, ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδας, προκειμένου να έχει καλή τύχη τη νέα χρονιά. Επιπλέον, οι μύθοι της Βραζιλίας περιλαμβάνουν και μία θεότητα της θάλασσας, την Iemanja, στην οποία, όπως λέγεται, αρέσουν πολύ τα δώρα. Για το λόγο αυτό, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή ανήμερα, οι Βραζιλιάνοι της πετούν λουλούδια στην θάλασσα, ελπίζοντας εκείνη να μην τα γυρίσει πίσω.

    Ισημερινός

    Το καλό και το κακό είναι οι έννοιες που πρωταγωνιστούν στον Ισημερινό. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι που ζουν εκεί, ακολουθούν μία ιδιαίτερη παράδοση την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, κατασκευάζουν κούκλες που μοιάζουν με σκιάχτρα και στη συνέχεια βάζουν φωτιά και τις καίνε. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι εκεί θέλουν να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να αποχωριστούν τον παλιό χρόνο, αλλά και τις κακές στιγμές που έζησαν κατά τη διάρκειά του και περιμένουν να υποδεχτούν τη νέα χρονιά. Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο, όμως, δεν σταματά εκεί, αλλά συνεχίζει ακόμη πιο παράξενα: Οι άντρες κάτοικοι ντύνονται ως χήρες της κούκλας που καίγεται και βγαίνουν στους δρόμους, ζητιανεύοντας χρήματα, προκειμένου να σώσουν τον «άντρα» τους, που καίγεται.

    Ισπανία

    Ένα περίεργο έθιμο έχουν οι όχι και τόσο μακρινοί από εμάς Ισπανοί, που απαιτεί ταχύτητα και μεθοδικότητα. Συγκεκριμένα, όπως επιτάσσει η παράδοση, αν θέλεις να έχεις καλή τύχη και ευημερία τη χρονιά που ξεκινά, πρέπει να καταφέρεις να φας μία ρώγα σταφύλι σε κάθε έναν από τους 12 χτύπους της καμπάνας που χτυπά τα μεσάνυχτα. Είναι σίγουρα πιο δύσκολο απ’ ότι ακούγεται!

    Φινλανδία

    Δύσκολο και απαιτητικό είναι το έθιμο που ακολουθούν οι Φινλανδοί την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο αυτό δεν δείχνει να τους πτοεί. Ειδικότερα, οι κάτοικοι λιώνουν, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μεταλλικά αντικείμενα και στη συνέχεια αδειάζουν το πηχτό υγρό σε έναν κουβά με κρύο νερό, προσέχοντας πάντα να μην τραυματιστούν, γιατί αυτό θα σημάνει κακή τύχη για τους ίδιους και το σπίτι. Το μέταλλο κρυώνει, παίρνοντας πολλά και διαφορετικά σχήματα. Ανάλογα με τα σχήματα που θα δημιουργηθούν, οι Φινλανδοί δίνουν αντίστοιχες ερμηνείες για το πώς θα κυλήσει η χρονιά που έρχεται.

    Ρωσία

    Ένα αλλόκοτο και κάπως αηδιαστικό έθιμο ακολουθούν οι Ρώσοι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, σκέφτονται τι επιθυμούν για το νέο έτος που έρχεται και γράφουν τις ευχές τους σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια καίνε το χαρτί αυτό και πετούν τις στάχτες του σε ένα ποτήρι σαμπάνιας. Η παράδοση λέει πως αν θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι ευχές τους θα πραγματοποιηθούν, πρέπει να πιουν το περιεχόμενο του ποτηριού πριν τις 12.01!

    Αργεντινή

    Σε αυτή την ιδιαίτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, οι άνθρωποι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον έρωτα. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, φορούν έντονα ροζ εσώρουχα, με στόχο να προσελκύσουν τον έρωτα και να έχουν τύχη στον τομέα αυτό τη χρονιά που ξεκινά. Ακόμη, κατά την αλλαγή του χρόνου, στις 12 ακριβώς το βράδυ, όλοι οι Αργεντίνοι κάνουν ένα βήμα με το δεξί τους πόδι, για να ξεκινήσει η χρονιά «με το δεξί»!

    Δανία

    Ένα…χορευτικό και διασκεδαστικό έθιμο έχουν για την Πρωτοχρονιά οι κάτοικοι της Δανίας. Στην Κοπεγχάγη, οι άνθρωποι ανεβαίνουν στις καρέκλες και πηδούν όλοι μαζί ακριβώς τα μεσάνυχτα. Με το έθιμο αυτό θεωρείται ότι απομακρύνουν τα κακά πνεύματα του παλιού χρόνου, ενώ ξεκινούν δυναμικά τη νέα χρονιά. Το έθιμο, μάλιστα, συχνά δεν σταματάει εκεί, αφού μαζί με τα χοροπηδητά, οι κάτοικοι της Δανίας συχνά πετούν και σπάνε διάφορα αντικείμενα, όπως παλιά πιάτα, φλιτζάνια και πολλά άλλα, πιστεύοντας έτσι ότι θα έχουν καλή τύχη.

    Ελ Σαλβαδόρ

    Ένα έθιμο που μοιάζει πολύ με το δικό μας ελληνικό «διάβασμα του φλιτζανιού» ακολουθούν στο Ελ Σαλβαδόρ. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι σπάνε ένα αυγό, μόλις ένα λεπτό πριν την αλλαγή του χρόνου και στη συνέχεια το τοποθετούν σε ένα γυάλινο ποτήρι και το αφήνουν εκεί. Ανάλογα με το σχήμα που θα πάρει ο κρόκος, οι κάτοικοι «ερμηνεύουν» τι σημαίνει αυτό για τη χρονιά που έρχεται, όπως, για παράδειγμα, αν θα έχουν λεφτά, αν θα βρουν τον έρωτα ή αν θα κάνουν πολλά ταξίδια.

    Γουατεμάλα

    Ένα έθιμο όχι και τόσο άγνωστο σε εμάς, που σχετίζεται με τα λεφτά τηρούν οι άνθρωποι στην Γουατεμάλα. Συγκεκριμένα, θέλοντας να εξασφαλίσουν ότι τη νέα χρονιά θα έχουν λεφτά, βγαίνουν έξω από το σπίτι τους ακριβώς τα μεσάνυχτα, κοιτούν την αντίθετη πλευρά από αυτή του δρόμου και πετούν πίσω τους 12 δεκάρες, μία για κάθε μήνα του νέου έτους.

    Κολομβία

    Η οικονομική άνθηση είναι το κύριο ζητούμενο και στην Κολομβία για τη νέα χρονιά. Για τους Κολομβιανούς το χρώμα του χρήματος είναι το κίτρινο, γιατί συμβολίζει τον χρυσό. Γι΄αυτό και την παραμονή της πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι της Κολομβίας φορούν κίτρινα εσώρουχα. Ένα ακόμη ευχάριστο έθιμο που ακολουθούν οι Κολομβιανοί σχετίζεται με τα ταξίδια. Θέλοντας να εξασφαλίσουν ότι τη νέα χρονιά που έρχεται θα καταφέρουν να κάνουν όσα πιο πολλά ταξίδια μπορούν, παίρνουν μία άδεια βαλίτσα και τρέχουν γύρω από το τετράγωνο όσο πιο γρήγορα μπορούν.

    Χιλή

    Τα λεφτά, αλλά και η δουλειά είναι η κύρια επιθυμία των κατοίκων της Χιλής για το νέο έτος. Για να έχουν τύχη στους τομείς αυτούς, τρώνε μία κουταλιά φακές. Επιπλέον, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι νοικοκύρηδες δεν παραλείπουν να σκουπίσουν το σπίτι, διώχνοντας τα σκουπίδια προς τα έξω, θέλοντας έτσι να καταφέρουν να διώξουν από το σπιτικό τους και την κακή ενέργεια.

    Σκωτία

    Για κάποιους είναι άγνωστο, αλλά το γνωστό «ποδαρικό» που τηρούμε εμείς ως έθιμο στην Ελλάδα, δεν ξεκίνησε από εδώ. Στην πραγματικότητα, το ποδαρικό έχει τις ρίζες του στη Σκωτία, όπου και τηρείται ευλαβικά. Με το που αλλάξει ο χρόνος, οι Σκωτσέζοι συνηθίζουν να πηγαίνουν ο ένας στο σπίτι του άλλου, κάνοντας ποδαρικό, πάντοτε με το δεξί! Μάλιστα, το έθιμο λέει ότι το ποδαρικό πρέπει να κάνουν στα σπίτια ψηλοί, μελαχρινοί άνδρες, γι’ αυτό και οι άνθρωποι με αυτό το παρουσιαστικό είναι και οι πιο περιζήτητοι για την τήρηση του εθίμου αυτού!



    ΣΧΟΛΙΑ