• City Stories

    Μια “πέτρινη αγκαλιά” προστατεύει το Hug house στη Νάουσα της Πάρου (pics)

    • NewsRoom


    Το εντυπωσιακό συγκρότημα κατασκευάστηκε με θέα προς τη θάλασσα, προς τον κόλπο της Νάουσας της Πάρου, δίπλα σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο που αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και του Αιγαίου, σε μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού τοπίου που χαρακτηρίζεται από γήινους τόνους και τη μαγική αύρα που αναδύουν τα ελαιόδεντρα.

    Οι δύο λευκοί κτιριακοί όγκοι που οριοθετούν τις κατοικίες τοποθετήθηκαν γύρω από έναν κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο με πισίνα με τέτοιο τρόπο, ώστε το σύνολο να θυμίζει «αγκαλιά», ενώ παράλληλα αποτυπώνει με σύχρονη ματιά την ελληνική αρχιτεκτονική παράδοση των Κυκλάδων.

    Το όνομα “Hug House” δόθηκε από τους δύο αρχιτέκτονες του έργου της React Architects, Νατάσσα Δεληγιάννη και Γιώργο Σπυρίδωνος και προέρχεται από τους δύο αυτόνομους τοίχους που αγκαλιάζουν τα δύο κτίρια. Οι πέτρινοι τοίχοι περικλείουν προστατεύοντας τα λευκά σπίτια, τα οποία είναι ορατά μόνο από την αυλή, δημιουργώντας στο σύνολο ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

    «Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, σχεδιάσαμε ένα σύνολο κτισμάτων και διαμορφώσεων του εδάφους που προσαρμόζονται στην άνυδρη συνθήκη των Κυκλάδων, με σκοπό το μικρότερο αποτύπωμα του κτιρίου στο περιβάλλον», δήλωσαν οι δύο αρχιτέκτονες σχετικά με το έργο τους.

    Έτσ,ι η σημαντικότερη κατάκτηση στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής γλώσσας που βασίζεται στην παράδοση αλλά εισάγει και μοντέρνα στοιχεία, με κυρίαρχο στόχο την ένταξή του κατασκευασμένου στοιχείου στο φυσικό τοπίο με τον πιο “ανώδυνο” για τη φύση τρόπο. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η βασική αρχή του σχεδιασμού που υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία.

    About:

    Το React Architects είναι ένα γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών που αποβλέπει σε μία θεωρητική προσέγγιση της Αρχιτεκτονικής, μέσα από μία ερευνητικού χαρακτήρα μελέτη του σχεδιασμού. Η αρχιτεκτονική αντιμετωπίζεται σαν ολότητα σε συνεργασία με όλες τις ειδικότητες που συμπληρώνουν την κατασκευαστική και καλλιτεχνική δημιουργία. Η διεθνής εμπειρία και η ενασχόληση με ένα ευρύ φάσμα έργων δίνει τη δυνατότητα στη μελετητική ομάδα να προτείνει σχεδιαστικές εφαρμογές με πρωτοτυπία και μοναδικότητα.

    Η Νατάσσα Δεληγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 1993. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές (March II) σπουδές της το 1995, στο UCLA. Ο Γιώργος Σπυρίδωνος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 1993. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές (March II) σπουδές του την ίδια χρονιά, επίσης στο UCLA. Έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς ενώ έργα τους έχουν δημοσιευθεί σε αρχιτεκτονικά περιοδικά.

    Φωτογραφία: Γιώργος Μεσσαριτάκης

    Πηγή: www.glow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μια εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική αναζητά τη δημιουργικότητα σε καθημερινά πράγματα (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H αριστουργηματική κατοικία της Marilyn Katsaris στην Τήνο! (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια μόνιμη κατοικία στους Παξούς που μοιάζει να βρίσκεται στον παράδεισο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ