• City Stories

    H αριστουργηματική κατοικία της Marilyn Katsaris στην Τήνο! (pics)

    • NewsRoom


    Στην παραδεισένια Τήνο, το νησί όπου η εσωτερική γαλήνη και η ηρεμία βρίσκουν νόημα, στο κόσμημα των Κυκλάδων, βρίσκεται η κατοικία που σχεδιάστηκε από τους Έλληνες αρχιτέκτονες Zege architects και αντιπροσωπεύει όλα όσα αντιπροσωπεύει και το μέρος. Με σεβασμό στην αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου και καταγράφοντας την καθημερινή ομορφιά και απλότητα, σχεδίασαν μια υπέροχη ιδιωτική κατοικία, ενώ με το εσωτερικό του σπιτιού ασχολήθηκε η interior designer Marilyn Katsaris, που είναι και ιδιοκτήτριά του.

    Βρίσκεται σε ένα βουνό στην Τρίανδρο και στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο ξεχωριστά σπίτια που συναντιούνται σε μια κοινή γραφική βεράντα. Το τοπίο έξω κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Βγαίνοντας και ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο, είναι σαν ο κόσμος να έχει σταματήσει εκεί.

    Η αρχιτεκτονική της κατοικίας εξωτερικά ακολουθεί τους κανόνες και την ισορροπία των τυπικών οικιστικών μορφών νησιού. Τα παράθυρα με τους περιστερώνες, οι λευκές,καμπύλες μορφές και οι εκτεθειμένοι σχηματισμοί πέτρας είναι τα παραδείγματα της τυπικής αρχιτεκτονικής του τόπου. Το εσωτερικό αποτελείται από ένα καθιστικό 250τμ, που έχει πρόσβαση και στα δύο σπίτια, το ένα με τρεις ορόφους και το άλλο με δύο. Η δομή είναι χαλαρή, ανοιχτή και φρέσκια. Σε μια open plan διάταξη σχεδόν όλα είναι ενσωματωμένα, με εκτεθειμένα μόνο τα εντελώς απαραίτητα. Εδώ, νοιώθει κανείς αμέσως ότι πρόκειται για εξοχικό, κάπου που μπορεί να χαλαρώσει μακριά από τους κανόνες της πόλης. Κανείς δεν ανησυχεί για το που θα βάλει το ποτήρι ή τα πόδια του. Μέσω αυτής της απλότητας της λευκότητας και του μονόμορφου σχηματισμού του υλικού, δημιουργείται η ουσία ενός απελευθερωμένου περιβάλλοντος.

    Οι χώροι διαβίωσης δίνουν μια γεύση από κλασικά και ιστορικά στοιχεία, κυρίως με τον φωτισμό και τις λεπτομέρειες, όπως οι καθρέφτες της δεκαετίας του 1930. Αυτό αντισταθμίζει τον εύκολο χαρακτήρα της δομής, δημιουργώντας μια συγχώνευση δύο τρόπων ζωής. Ο τρόπος ζωής της ελεύθερης φροντίδας και ο άλλος του λεπτομερούς πνεύματος. Το τζάκι διατηρεί το περίγραμμά του με μαρμάρινα κομμάτια που τονίζουν τον χαρακτήρα του, ενώ μικρές πινελιές ιστορικών λεπτομερειών υπάρχουν σε όλο το σπίτι, στα μπάνια, τις βεράντες των υπνοδωματίων. Παντού συναντά κανείς κάτι που προσελκύει το βλέμμα και δημιουργεί σκέψεις.

    Το γεγονός ότι όλα είναι εμφανή, απογειώνει την έννοια care free σχεδιασμού του ανοιχτού χώρου. Δεν υπάρχουν ντουλάπια, μονάδες αποθήκευσης ή συρτάρια μέσα στο εσωτερικό ώστε να προβάλλεται την αίσθηση ότι υπάρχουν πράγματα που έχουν αποθηκευτεί ή είναι κρυμμένα. Τα βιβλία τοποθετούνται στις ειδικές προθήκες, τα θερμαντικά σώματα εκτίθενται σε κόγχες, ακόμη και στην κουζίνα τα πιάτα και τα γυαλιά τοποθετούνται σε ανοιχτά χτιστά ράφια.

    Όλα τα μπάνια έχουν διαφορετικό χρώμα εμπνευσμένα από τα στοιχεία της φύσης, όπως το μπλε και το χρώμα της άμμου. Επιπλέον, οι εκτεθειμένοι βραχώδεις σχηματισμοί στα μπάνια που διαπερνούν το εσωτερικό, υπενθυμίζουν ότι όλα είναι φύση, όπου κι αν βρίσκεται κανείς. Το καθετί σε αυτή την κατοικία με κάποιον τρόπο δηλώνει ότι υπάρχει ομορφιά, απλότητα και ιστορία.

    Photo: Yiorgos Kordakis

    Πηγή: Yatzer / www.glow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μια μόνιμη κατοικία στους Παξούς που μοιάζει να βρίσκεται στον παράδεισο (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα κατάλυμα με θέα τα κάστρα της Πάργας και με ατμόσφαιρα Ιονίου πελάγους! (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πώς να υιοθετήσετε τα χρώματα των παγωτών στη διακόσμηση



    ΣΧΟΛΙΑ