• City Stories

    Το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει την Κινεζική Πρωτοχρονιά με 2 ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις

    κινεζική πρωτοχρονιά


    Η Κινεζική Πρωτοχρονιά αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και γιορτάζεται κάθε χρόνο ποικιλοτρόπως. Πρόκειται για μία κινητή εορτή, λόγω του ότι το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, και φέτος γιορτάζεται στις 16 Φεβρουαρίου. Το 2018, λοιπόν, η Κίνα εισέρχεται στο Έτος του Σκύλου ή αλλιώς υποδέχεται το έτος 4716!

    Σε διάφορα μέρη της Αθήνας πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη γιορτή αυτή, ανάμεσά τους και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) που διοργανώνει δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

    Η πρώτη (13 Φεβρουαρίου) στηρίζεται σε μια θεωρητική προσέγγιση και αφορά την εικαστική παραγωγή της Κίνας και την ιστορία της τέχνης της, ενώ η δεύτερη (16 Φεβρουαρίου), η οποία απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αφορά τη δημιουργία κατασκευών.

    Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις εκδηλώσεις:

    κπισν
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Credits: SNF – Γιώργης Γερόλυμπος

    1. Μια σύντομη περιήγηση στην κινεζική τέχνη

    Μία περιήγηση στην κινεζική τέχνη, με αφορμή την κινεζική Πρωτοχρονιά, από την προνεωτερική εποχή έως τα γεγονότα της Πολιτιστικής Επανάστασης, και μέχρι την αναγέννησή της και την κυριαρχία της στο διεθνές χρηματιστήριο. Θα επιχειρηθεί μια ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της κινεζικής τέχνης πριν την επαφή της με τη Δύση και θα παρουσιαστούν οι σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1975). Τέλος, θα περιγραφεί η κινητικότητα της Νέας Κινεζικής Τέχνης μετά το ’90 και οι προοπτικές περαιτέρω διείσδυσης στη διεθνή αγορά.

    Εισηγητής: Θανάσης Μουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης. ΜDeSS GSD Harvard University, Δρ. Ε.Μ.Π

    Πότε:
    Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018
    19.00 – 21.00

    Πού:
    ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

    Είσοδος ελεύθερη

    Κινεζική Πρωτοχρονιά

    2. Η Κίνα γιορτάζει το έτος 4716!

    Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι η πιο φιλόζωη πρωτοχρονιά του κόσμου! Φέτος στις 16 Φεβρουαρίου έρχεται το έτος 4716 (!) στην Κίνα, περιτριγυρισμένο από μικρόσωμους και μεγαλόσωμους σκύλους… σαν αυτούς που θα φτιάξουμε στο εργαστήριο μας! Μόνο που οι δικοί μας θα έχουν περίεργα, φωτεινά χρώματα και θα μπορούν να ενώνουν ουρές και μουσούδες και να παριστάνουν ακίνητα τοτέμ! Έχουν τέλεια ισορροπία στο ένα πόδι κι αν τους κουνήσεις λίγο μπορούν να σταθούν όρθιοι στα δύο αυτιά!

    Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Playroom

    Πότε:
    Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018
    17.00-18.00: 4-8 ετών και γονείς
    18.15-19.15: 8-12 ετών
    19.30-20.30: ενήλικες

    Πού:
    ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ

    Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας.

    Έως 25 συμμετοχές ανά εργαστήριο.

    Η λίστα προτεραιότητας δημιουργείται 30’ πριν την έναρξη του εργαστηρίου.

    κινεζική πρωτοχρονιά

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αγίου Βαλεντίνου: Ζήστε μία ξεχωριστή χορευτική εμπειρία με ελεύθερη είσοδο στο ΚΠΣΙΝ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7+1 προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αποκριά και Κούλουμα στο ΚΠΙΣΝ – Αναλυτικά το πρόγραμμα



    ΣΧΟΛΙΑ