• City Stories

    Καρέ-καρέ η δημιουργία του νέου μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι (video)

    παγκρατι

    Το νέο μουσείο Γουλανδρί στο Παγκράτι


    Την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια για το νέο μουσείο της οικογένειας Γουλανδρή που θα στεγάσει τη συλλογή των έργων τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή στο επιβλητικό κτήριο που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο επί της οδού Ερατοσθένους 13, στο Παγκράτι.

    Το «Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή», όπως θα ονομαστεί, στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο που προήλθε από την αρμονική συνδιαλλαγή ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτίσματος και μίας σύγχρονης προσθήκης. Η ανέγερσή του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

    Η επιλογή του σημείου έγινε με κριτήριο την επιθυμία του ζεύγους Γουλανδρή το μουσείο να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, εντός του πολιτιστικού άξονα της Αθήνας που περικλείει τα μεγάλα μουσεία της πόλης, και σε σημείο εύκολα προσβάσιμο για τους επισκέπτες.

    Στο μουσείο, που έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και εκτείνεται σε 11 ορόφους, θα εκτεθούν σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Giacometti, Balthus, καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης.

    Επίσης, θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενταγμένων στην εκθεσιακή πολιτική με την οποία το Ίδρυμα δραστηριοποιείται τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Στους υπόλοιπους χώρους θα λειτουργήσουν το πωλητήριο και το café-restaurant του μουσείου, βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων.

    Μια νοητή ξενάγηση στο νέο Μουσείο

    Πρόκειται για ένα κτήριο 7.250 τ.μ. που αποτελείται από 6 ορόφους και 5 υπόγεια. Στο τελευταίο υπόγειο θα είναι στημένο το control room από όπου και θα ελέγχονται τα πάντα.

    Σε έναν από τους ορόφους θα βρίσκεται το αμφιθέατρο 190 θέσεων με εξοπλισμό για συνέδρια και πολιτιστικές δραστηριότητες. Σε άλλο όροφο θα βρίσκεται η βιβλιοθήκη εμπλουτισμένη με 4.500 βιβλία τέχνης. Μέσα στο Μουσείο θα υπάρχει ένα παιδαγωγικό εργαστήρι με μουσειοπαιδαγωγούς.

    Σε κάποιον άλλο χώρο θα λειτουργεί το πωλητήριο του Μουσείου, καθώς και ένα βεστιάριο, αλλά και ένα καφέ-εστιατόριο, σαν αίθριο, με κανόνα τις άριστες πρώτες ύλες και τις καλές τιμές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πικάσο στο Παγκράτι: Ανοίγει τις πύλες του το νέο μουσείο Γουλανδρή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκη Γουλανδρή: Η «κυρία του Μουσείου» που ήθελε να είναι χρήσιμη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαριάννα Γουλανδρή-Λαιμού: Η δικιά μας αγαπημένη «γαλαζοαίματη»



    ΣΧΟΛΙΑ