City Stories

Ισόγειο διαμέρισμα με άπλετο φως και πνοή σπιτικής θαλπωρής στα Χανιά (8 pics)


Ο σχεδιασμός διαμερισμάτων στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, κτισμένης με τη μέθοδο της αντιπαροχής, που θα αποπνέει τη “σπιτίσια” αίσθηση μιας μονοκατοικίας με κήπο, ήταν και ο κύριος στόχος των μελετητών για τα ισόγεια διαμερίσματα της πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται στο θαλάσσιο μέτωπο της ιστορικής συνοικίας της Χαλέπας.

Η θέα στο Κρητικό Πέλαγος και το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη θέση των χώρων υποδοχής, εργασίας, ύπνου και βοηθητικών χώρων. Η διαπερατότητα μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, κρίθηκε αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της “μονοκατοίκησης”, εξασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα την επιθυμητή ιδιωτικότητα, με σαφείς διαφοροποιήσεις στη μεταχείριση του ιδιωτικού κήπου και των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας.

Η “σπιτική θαλπωρή” εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με την κυρίαρχη παρουσία του ξύλου. Έτσι χρησιμοποιήθηκε στην εσωτερική συγκρότηση του χώρου ένα χειροποίητο σύνολο από ξύλο, ανοξείδωτο μέταλλο και γυαλί, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο δρυς και το δεσποτάκι.


Το μέταλλο χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο ως στερεωτικό υλικό, αλλά κυρίως ως μέσο ανάδειξη ξύλινων επιφανειών και το γυαλί όχι μόνο ως μέσο επίτευξης της διαπερατότητας μεταξύ των εσωτερικών χώρων και επιφανειών, αλλά και ως μέσο παροχής άπλετου φωτός.

Επιχειρήθηκε επίσης, η πλαστική ροή του αρχιτεκτονημένου χώρου, καταργώντας κυριολεκτικά τις μεσοτοιχίες και χρησιμοποιώντας τις βιβλιοθήκες, τα ντουλάπια και τα ράφια, ως διαχωριστικά μεταξύ των χωρικών ενοτήτων του διαμερίσματος.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Αριστομένης Βαρουδάκης – Γιώργος Βαρουδάκης
Σχεδιασμός τελειωμάτων & επιμέλεια κατασκευής: Αριστομένης Βαρουδάκης
Στατική μελέτη: Σοφία Κωνσταντουδάκη
Ξυλουργικές εργασίες: Eργαστήριο Οικογένειας Πλατσάκη
Σιδηρουργικές εργασίες: Eργαστήριο Οικογένειας Μαθιουδάκη
Χρόνος μελέτης: 2001
Χρόνος κατασκευής: 2008
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς



ΣΧΟΛΙΑ