• City Stories

    Ύψιστη διάκριση για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη


    Ο ΟΗΕ τίμησε την πρόεδρο της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020» και πρέσβη καλής θελήσεως της Unesco κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα, αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου ειρηνιστή και αγωνιστή για τα πανανθρώπινα δημοκρατικά δικαιώματα, την παγκόσμια ημέρα μνήμης της δράσης στις 18 Ιουλίου. Εκείνη, με άκρα ταπεινοφροσύνη, το αφιερώνει στην Ελλάδα.

    Η ίδια η Μαριάννα Βαρδινογιάννα σημειώνει για την ύψιστη αυτή διάκριση:

    «Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας φωτισμένος ηγέτης, ένας πρωτοπόρος και γενναίος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κορυφαία προσωπικότητα του 21ου αιώνα. Η παρακαταθήκη ιδανικών όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη που μας κληροδότησε αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

    Ο ΟΗΕ χθες με τίμησε με το βραβείο που φέρει το όνομά του και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του. Νιώθω βαθιά συγκίνηση και ταπεινότητα από αυτή την μεγάλη τιμή, την οποία ποτέ δεν περίμενα. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον ΟΗΕ και τα 193 κράτη-μέλη του, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κύριο Tijjani Muhammad-Bande (Τιτζάνι Μουχαμάντ Μπάντι) και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού κύριο Antonio Guterres (Αντόνιο Γκουτέρες).

    Τη σημερινή ημέρα που ο ΟΗΕ τιμά τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα ας ανοίξουμε όλοι τις καρδιές μας στα διδάγματα που μας κληροδότησε.

    Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η αρετή και η αλληλευγγύη που μας δίδαξε αυτή η μεγάλη προσωπικότητα να οδηγούν τα βήματά μας για ένα καλύτερο αύριο.

    Το βραβείο Nelson Mandela του ΟΗΕ ανήκει στην αγαπημένη μου πατρίδα την Ελλάδα και το αφιερώνω στον ελληνικό λαό που στάθηκε δίπλα μου σε κάθε μου βήμα στηρίζοντας το έργο μου».

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε την Παρασκευή με τη κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τη συνεχάρη για το βραβείο Νέλσον Μαντέλα, σε αναγνώριση της σημαντικής κοινωνικής της προσφοράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η υψηλή αυτή διάκριση αποτελεί τιμή όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη χώρα. Επίσης, έλαβε τα συγχαρητήρια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με γραπτή δήλωσή του.

    «Όσο παραμένουν η φτώχεια, η αδικία και η τεράστια ανισότητα στον κόσμο μας, κανείς από εμάς δεν μπορεί πραγματικά να ησυχάσει», είχε δηλώσει ο Νέλσον Μαντέλα.

    Το βραβείο στη μνήμη του απονέμεται κάθε πέντε χρόνια (πρώτη φορά το 2015) σε διεθνείς προσωπικότητες που ενσωματώνουν τις ουμανιστικές αξίες του ιστορικού ηγέτη από τη Νότιο Αφρική.

    Το βραβείο του 2020 θα απονεμηθεί στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και στον δρ Μορισάντα Κουγιατέ από τη Γουινέα (για τον αγώνα του εναντίον της βίας στις γυναίκες και τα κορίτσια στη χώρα του) στη συνάντηση της Γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά αύριο στις 10 με 11.30 ώρα Νέας Υόρκης.



    ΣΧΟΛΙΑ