• City Stories

    Η Βουλή συνεργάζεται με τον Δασκαλόπουλο και τον οργανισμό ΝΕΟΝ


    Η Βουλή των Ελλήνων και ο Οργανισμός πολιτισμού και ανάπτυξης ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου συνεργάζονται για την υλοποίηση του Πολιτιστικού Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής επί της οδού Λένορμαν 218, κατά το εξάμηνο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021.

    Το πρόγραμμα αυτό εποπτεύεται στενά από το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του επετειακού έτους 2021, η συνεργασία των δύο φορέων αποσκοπεί να αναδείξει σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο τη δυναμική των δημοκρατικών θεσμών στις προκλήσεις της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

    Στον ιστορικό χώρο του Καπνεργοστασίου, σύμβολο εκβιομηχάνισης της χώρας αλλά και σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα της πρωτεύουσας, η Βουλή των Ελλήνων θα φιλοξενήσει τις νέες ιδέες που θα αναπτυχθούν μέσα από τον δημιουργικό διάλογο καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σημεία αναφοράς τις διδαχές της Ιστορίας και τα μηνύματα του σύγχρονου, οικουμενικού και ευμετάβλητου κόσμου.

    Το Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν

    Το μεσοπολεμικής περιόδου κτήριο του καπνεργοστασίου έχει φιλοξενήσει στα 19.000 τετραγωνικά του μέτρα πάνω από είκοσι πέντε καπνοβιομηχανίες. Το 1989 χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και περιήλθε στην κυριότητα της Βουλής των Ελλήνων. Η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών με επικεφαλής την αρχιτέκτονα Παναγιώτα Δάρα προχώρησε σε εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του ιδιαίτερου αυτού κτηρίου σε βιομηχανικό ύφος. Το πιο εντυπωσιακό του κομμάτι παραμένει το αίθριο (πάνω από χίλια τετραγωνικά μέτρα), γύρω από το οποίο απλώνεται το υπόλοιπο κτίσμα. Εκεί στεγάζονται τμήματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων καθώς επίσης και η Διεύθυνση εκδόσεων και εκτυπώσεων.

    Ο NEON του επιχειρηματία και μεγάλου συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλου με διευθύντρια την Ελίνα Κουντούρη ασχολήθηκε από την ίδρυσή του το 2013 με τη διάχυση του οπτικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό μέσα από εκθέσεις σε δημόσιους χώρους. Με τρόπο που αγκάλιαζε και προσέλκυε την έμμεση συμμετοχή των περαστικών. Έτσι, η συνεργασία του με το όργανο αντιπροσώπευσης του λαού, αποτελεί φυσική συνέχεια του γνήσιου παιδευτικού έργου του. Ταυτόχρονα σε ένα πιο πεζό αλλά διόλου ασήμαντο επίπεδο, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη αναβάθμιση της Αθήνας και της καθημερινότητας του πολίτη.

    Η συνεργασία του NEON με θεσμικούς φορείς επίσης δεν αποτελεί έκπληξη. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική λυρική σκηνή με δική του πρωτοβουλία για το πρόγραμμα The Artist on the Composer (ελεύθερα Ο καλλιτέχνης και ο συνθέτης). Σε μία όσμωση των τεχνών με ζωντανή ορχηστρική μουσική, που εκλύει ιδιαίτερη γοητεία και άφθονες σκέψεις γύρω από το πνεύμα της δημιουργίας. Τελευταίος προσκεκλημένος, ο Γιώργος Λάνθιμος. Το αποτέλεσμα της σύμπραξής τους, μία μικρή ταινία από τον σκηνοθέτη που θα παρουσιαζόταν την περασμένη άνοιξη αλλά αναβλήθηκε για την ερχόμενη χρονιά λόγω της υγειονομικής κρίσης.

    Η ανακοίνωση της συνεργασίας ανάμεσα στη Βουλή των Ελλήνων και τον NEON θα πραγματοποιηθεί απευθείας από το διαδικτυακό κανάλι της Βουλής των Ελλώνων WEB tv-1 και από τον τηλεοπτικό σταθμό Βουλή TV.



    ΣΧΟΛΙΑ