• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: O θρύλος του Ντιέγκο Μαραντόνα στη μεγάλη οθόνη

    • NewsRoom
    σινεμά


    Νέα κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά σήμερα και το ντεμπούτο του κάνει το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα του μεγαλύτερου θρύλου του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά και ένα περίεργο αισθηματικό δράμα ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Παράλληλα, ένας σύγχρονος καλλιτέχνης θα μας συγκλονίσει με την ιστορία του, ενώ θα δούμε και τον Γουίλ Σμιθ να παλεύει με τον «σωσία» του.

    «Ντιέγκο Μαραντόνα» («Diego Maradona»)

    Σκηνοθεσία: Ασίφ Καπάντια

    Τον Ιούλιο του 1984, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα φτάνει στη Νάπολη με την πλέον πολυδάπανη μεταγραφή στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία και για τα επόμενα επτά χρόνια κατακτά τα πάντα. Το απόλυτο είδωλο του σύγχρονου ποδοσφαίρου και η πιο παθιασμένη και επικίνδυνη πόλη της Ευρώπης γίνονται οι ιδανικοί παρτενέρ. Στο γήπεδο, ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν μια ιδιοφυΐα. Έξω από αυτό, τον αντιμετώπιζαν σαν θεό. Όλα είχαν κάτι από το υλικό των ονείρων. Όμως υπήρχε και το τίμημα…

    Η τρίτη ταινία από τον Ασίφ Καπάντια και την ομάδα πίσω από το βιογραφικό ντοκιμαντέρ «Senna» (για τον Βραζιλιάνο άσσο της Φόρμουλα 1 Άϊρτον Σέννα) και το βραβευμένο με Όσκαρ «Amy» (για την Έϊμι Γουαϊνχάουζ), δημιουργήθηκε μέσα από 500 ώρες λήψεων από το προσωπικό αρχείο του Ντιέγκο Μαραντόνα και προβάλλεται για πρώτη φορά δημόσια, διαθέτοντας εκτός κάδρου αφηγήσεις των προσώπων που σημάδεψαν τη ζωή του.

    «Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται» («Portrait de la Jeune Fille en Feu»)

    Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά

    Παίζουν: Νέμι Μερλάν, Αντέλ Ενέλ, Λουάνα Μπαζραμί, Βαλέρια Γκολίνο

    Το 1770, σε μια απομονωμένη περιοχή της Βρετανίας, στην ακτογραμμή του Ατλαντικού, μια χήρα κοντέσα, ιταλικής καταγωγής, προσλαμβάνει τη νεαρή ταλαντούχο ζωγράφο Μαριάν, για να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της κόρης της, Ελοΐζ, προκειμένου αυτό να σταλεί στον επίδοξο αρραβωνιαστικό της στο Μιλάνο, όπως ορίζει η παράδοση.

    Είναι η περίοδος που το ρεύμα του ρομαντισμού επικρατεί στην τέχνη. Η Ελοΐζ, όμως, αρνείται να ποζάρει, κάτι που δεν έκανε ούτε για τους προηγούμενους ζωγράφους που κλήθηκαν να εκτελέσουν την ίδια εργασία. Να συνδέεται, άραγε, αυτή η στάση της με τη θλίψη της για τον χαμό της μεγαλύτερης αδελφής της, που σκοτώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες;

    Η κοντέσα προτρέπει, συνεπώς, τη Μαριάν να κρύψει την αλήθεια και να ζωγραφίσει από μνήμης την Ελοϊζ, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της συνοδού της στις καθημερινές της βόλτες. Έτσι, οι δύο νεαρές γυναίκες ξεκινούν τους καθημερινούς περιπάτους τους κατά τις τελευταίες ημέρες «ελευθερίας» της Ελοΐζ, όπου θα αναπτυχθεί μια βαθιά σχέση μεταξύ τους, πέρα από τα όρια της φιλίας.

    Η ταινία πήρε Βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών.

    «Οροσειρά των ονείρων» («The Cordillera Of Dreams»)

    Σκηνοθεσία: Πατρίσιο Γκουζμάν

    Μετά το αριστουργηματικό «Νοσταλγώντας το Φως» (2010) και το βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο «Μαργαριταρένιο Κουμπί» (2015), ο Πατρίσιο Γκουζμάν ολοκληρώνει την τριλογία της ιστορικής μνήμης, προσανατολίζοντας τη ματιά του στην Κορδιλιέρα, τη σχεδόν απόκοσμη οροσειρά των Χιλιανών Άνδεων. Μια τριλογία του που συνδέει τις φυσικές επιστήμες, το αντιφατικό χιλιανό φυσικό τοπίο, με το συλλογικό τραύμα της δικτατορίας του Πινοσέτ και την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

    Ολοκληρωτικά δοσμένος στα ιδανικά του, στρατευμένος μαρξιστής και αυτοεξόριστος στην Ευρώπη, ο Γκουσμάν, κορυφαίος εκπρόσωπος του ποιητικού και του πολιτικού σινεμά τεκμηρίωσης, αποφεύγει να επιστρέψει στη Χιλή. Δεν αναγνωρίζει τη χώρα του, ούτε το νέο της αστικό φιλελεύθερο πολιτικό πρόσωπο.

    Η ταινία βραβεύθηκε με Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Καννών 2019.

    «Μη χαμηλώνεις το βλέμμα» («Never Look Away»)

    Σκηνοθεσία: Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ

    Παίζουν: Τομ Σίλινγκ, Σεμπάστιαν Κοχ, Πόλα Μπιρ

    Ο μικρός Κουρτ Μπάρνερτ, παιδάκι με έφεση στη ζωγραφική, μεγαλώνει στη Γερμανία του Γ΄ Ράιχ. Στο πλευρό του η νεαρή όμορφή θεία του, Ελίζαμπεθ, τον πηγαίνει σε εικαστικές εκθέσεις, όπου και τον μυεί στην αλήθεια της τέχνης, την ομορφιά της, τον μαθαίνει να μην αποστρέφει το βλέμμα ποτέ σε οτιδήποτε είναι αληθινό. Όμως ο Κουρτ θα πληγωθεί από τον χαμό της όμορφης Ελίζαμπεθ, ελεύθερο πνεύμα και περίπτωση σχιζοφρένειας που, αφού εξαναγκάζεται σε εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική, γίνεται ένα από τα θύματα της απολυταρχικής κυβέρνησης, μέρος του προγράμματος στείρωσης και θανάτωσης εκατοντάδων ατόμων με ειδικές ανάγκες και ψυχικές διαταραχές.

    Σε ένα απίθανο γύρισμα της τύχης, ο επιβλέπων του προγράμματος, καθηγητής και γυναικολόγος, Καρλ Σίμπαντ, θα γίνει στη μεταπολεμική Ανατολική Γερμανία η σκιά του, ως ο πατέρας της αγαπημένης του, Έλι, συμφοιτήτριάς του στη σχολή Καλών Τεχνών, όπου θα προσπαθήσει να ανοίξει τα φτερά του με πρώτο σταθμό τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

    Η τρίτη κατά σειρά ταινία του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, μετά τη διεθνή επιτυχία και το Όσκαρ για το οι «Ζωές των άλλων», αλλά και του χολιγουντιανού «The Tourist». Η ταινία κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και διεύθυνσης φωτογραφίας, αφού πέρασε από το διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βενετίας.

    «Gemini Man»

    Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι

    Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ, Κλάιβ Όουεν

    Ένας επαγγελματίας δολοφόνος, που αποφασίζει να αποσυρθεί, μετά από την τελευταία, επιτυχημένη αποστολή του, βρίσκεται κυνηγημένος να προσπαθεί να επιβιώσει, έχοντας στο κατόπι του τον θανάσιμο 24χρονο κλώνο του, που έχει παραχθεί στο πλαίσιο μιας ευρείας πλεκτάνης.

    «Ο κυνηγός της νύχτας» («Night Hunter»)

    Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ρέιμοντ

    Παίζουν: Χένρι Κάβιλ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Αλεξάντρα Νταντάριο

    Ένας Βρετανός αστυνομικός εμπλέκεται σε μια παράδοξη συνωμοσία, που τον φέρνει αντιμέτωπο με ένα παρανοϊκό άντρα, υποκινητή ή και πιθανόν θύμα ενός ευρύτερου σχεδίου απαγωγών και δολοφονιών νεαρών γυναικών, την ίδια ώρα που ένας πρώην δικαστής και νυν τιμωρός της νύχτας αυτόκλητος παγιδεύει βιαστές με τη βοήθεια της νεαρής βοηθού του.

    «Σον το πρόβατο: Η ταινία -Φαρμαγεδών» («A Shaun The Sheep Movie: Farmageddon»)

    Σκηνοθεσία: Γουίλ Μπλέτσερ και Ρίτσαρντ Φέλαν

    Με τις φωνές των: Τζάστιν Φλέτσερ, Τζον Σπαρκς, Αμαλία Βιτάλ

    Παράξενα φώτα πάνω από την ήσυχη πόλη του Μόσινγκχαμ σηματοδοτούν την άφιξη ενός μυστηριώδους επισκέπτη. Μία άτακτη και αξιαγάπητη εξωγήινη, η ΛΟΥ-ΛΑ, προσγειώνεται κατά τύχη στην Φάρμα, και ο Σον αρπάζει αμέσως την ευκαιρία για μια γαλαξιακή περιπέτεια, με αποστολή να βοηθήσει την ΛΟΥ-ΛΑ να γυρίσει σπίτι της. Η ΛΟΥ-ΛΑ με τις μαγικές εξωγήινες δυνάμεις της εκτός ελέγχου κάνει την μία καταστροφική σκανδαλιά μετά την άλλη και ο Σον θα πρέπει να οδηγήσει την φίλη του σε ένα ταξίδι μέσα στο δάσος, για να βρουν το χαμένο της διαστημόπλοιο, προτού μια μυστηριώδης υπηρεσία την αιχμαλωτίσει.

    Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη πετυχημένη, άνευ διαλόγων ταινία, τα αξιολάτρευτα πρόβατα της Aardman επιστρέφουν στο σινεμά.



    ΣΧΟΛΙΑ