• City Stories

    Φωταγώγηση του Πύργου Πειραιά: Χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία πλημμύρισαν τον Αττικό Ουρανό

    • NewsRoom
    Φωταγώγηση του Πύργου του Πειραιά

    Φωταγώγηση του Πύργου του Πειραιά


    Εξοικονόμηση ενέργειας, βιωσιμότητα και νέες τεχνολογίες, το τρίπτυχο της φωταγώγησης του πρώτου «πράσινου» ουρανοξύστη της χώρας

    Λάμψη σκόρπισε για άλλη μια χρονιά ο Πύργος του Πειραιά που φωταγωγήθηκε, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με στόχο να μεταφέρει χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά, «Χριστούγεννα στον Πειραιά, γιορτές στις γειτονιές».

    Σε μία περίοδο που η ενέργεια αποτελεί ευαίσθητο θέμα, ο Πύργος Πειραιά έλαμψε ξανά, με στόχο να χαρίσει αισιοδοξία παραμένοντας παράδειγμα βιωσιμότητας. Φέτος, με απόλυτο σεβασμό στη δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα για σημαντικά μειωμένες καταναλώσεις.

    Με απαλές χρωματικές εναλλαγές, ο Πύργος Πειραιά, θα στέκει ως το στολίδι του λιμανιού, ενώ 1300 strobe lights θα αστράφτουν σε όλο το εμβαδό του, από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου.

    Τα σημεία λάμψης σηματοδοτούν και αφιερώνονται στους ανθρώπους που με κάθε τρόπο έχουν συνεισφέρει στο έργο, σαν τα φωτεινά στοιχεία που με το ταλέντο και τον επαγγελματισμό τους, βοηθούν στο να πάρει ξανά ζωή.

    Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος των Piraeus Tower και DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, φωταγώγησαν, το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου, το κτήριο τοπόσημο σε μία λιτή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο λιμάνι. Παρούσες ήταν και οι κυρίες Andreea Moraru από την EBRD και Τερέζα Μεσσάρη από την PRODEA Investments.

    Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος, κα Μπάγια Αντωνοπούλου.

    Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Πύργος του Πειραιά, το κτήριο – σύμβολο της νεότερης ιστορίας της πόλης μας, φωταγωγήθηκε σε ένα μοναδικό υπερθέαμα, μεταδίδοντας τη λάμψη και τη μαγεία των εορτών στον Πειραιά. Ο Πύργος αλλάζει μέρα με τη μέρα, καθώς οι εργασίες στο δεύτερο υψηλότερο κτήριο της χώρας μας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ο Πύργος αναγεννιέται και πιστεύω πως όλοι οι Πειραιώτες το θαυμάζουν, το χαίρονται και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος γι΄ αυτό. Στόχος μας ως Δημοτική Αρχή είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά και ο Πύργος, το ξεχωριστό αυτό τοπόσημο της πόλης μας, σηματοδοτεί τα βήματα προόδου που έχει κάνει ο Πειραιάς τα τελευταία 8,5 χρόνια. Η πόλη μας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή, στην εποχή της εξωστρέφειας, στην εποχή της ανάπτυξης με σχέδιο, σκληρή δουλειά, αλλά κυρίως με όραμα και είναι βέβαιο πως το μέλλον της είναι λαμπρό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Ανδριόπουλο, την κα Moraru και την κα Μεσσάρη, τους εκπροσώπους της Dimand, της PRODEA Investments και της EBRD γι’ αυτή την εντυπωσιακή φωταγώγηση, καθώς και για την ευρύτερη εξαιρετική συνεργασία μας.»

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος των PIRAEUS TOWER και DIMAND, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, ανέφερε: «Είναι η τρίτη χρονιά, φέτος, που κάνουμε αυτή την εκδήλωση, και θέλω να θυμίσω ότι η κατασκευαστική περίοδος ξεκίνησε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε περίπου ή λιγότερο 12 μήνες από τώρα. Πιστεύουμε ότι ο Πύργος Πειραιά θα είναι ένα επίτευγμα για την πόλη και θα σηματοδοτήσει μια καινούρια εποχή και για άλλα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος. Ήδη ο Πειραιάς έχει αρχίσει και παίρνει τη θέση που του ανήκει μέσα στην μητροπολιτική Αθήνα και το λεκανοπέδιο. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το θέμα της ενέργειας, σκεφτόμασταν αν θα έπρεπε, μέσα σε αυτή τη συγκυρία, να φωταγωγήσουμε ξανά το έργο μας. Τελικά, με τον λιγότερο ενεργοβόρο τρόπο πάντα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, καθότι ο Πύργος δεν φωτίζει μόνο ένα κτήριο, φωτίζει τις καρδιές και τη διάθεση όλων των Πειραιωτών, οι οποίοι κάθε χρόνο μας ζητάνε να αφήσουμε το περισσότερο δυνατό τα φώτα του.»

    Από την πλευρά της EBRD, η Διευθύντρια και επικεφαλής για την Ελλάδα και την Κύπρο, κα Andreea Moraru, συμπλήρωσε: «Ο Πύργος του Πειραιά είναι ταυτισμένος με τη νεότερη ιστορία της πόλης και γι’ αυτό, μέσα από το έργο προσδοκούμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο αναγέννησης της πόλης που βασίζεται σε χαρακτηριστικά αειφορίας και έχει επίκεντρο την κοινωνία. Το κτήριο που σήμερα φωταγωγείται για να μας γεμίσει ευχάριστα συναισθήματα εν όψει των εορτών ευχόμαστε να δει την ίδια λάμψη και στο μέλλον εκφραζόμενη μέσα από την ικανοποίηση των χρηστών του και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.»

    Τέλος, η CFO/COO της PRODEA Investments, κα Τερέζα Μεσσάρη, δήλωσε: «Η φετινή φωταγώγηση του Πύργου του Πειραιά μας δίνει την ευκαιρία να «φωτίσουμε» την πρόοδο ενός από τα πιο εμβληματικά έργα που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, του πιο ψηλού βιοκλιματικού κτηρίου που σύντομα θα αποτελεί ένα ξεχωριστό τοπόσημο του Πειραιά, γεμάτο ζωή, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή».

    Φωτισμός και εξοικονόμηση ενέργειας

    Ο στολισμός του Πύργου αποτελείται αποκλειστικά από φωτιστικά σώματα διάχυτου φωτισμού τεχνολογίας LED, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μειωμένη κατανάλωση ρεύματος. Ειδικότερα, οι φετινές καταναλώσεις θα κυμανθούν έως 38,20 kW. Επιπλέον, περιορίστηκε η χρονική περίοδος που θα παραμένει το έργο φωτισμένο.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ

    Concept, καλλιτεχνική επιμέλεια και εκτέλεση παραγωγής: YARD yardathens
    Creative Director – Olga Mavroidis
    Executive Producer – Dimitris Alexopoulos
    Lighting Designer – George Tellos
    Lighting Programmer – George Mavronas
    Lighting Equipment Meletis Kariotis
    Technical Manager – David Allaj
    Yard Project Manager – Alexandros Patsis / Aggelika Giannopoulou
    Construction Project Manager – Natalis Petrovits
    Dimand Executive Manager – Elina Georgiadi
    Photo Credits: Nikos Daniilidis, Eurokinissi

    Διαβάστε επίσης:

    Πύργος Πειραιά: Σε τεχνολογικό – ναυτιλιακό κέντρο μετατρέπει η Dimand τον κοιμώμενο γίγαντα



    ΣΧΟΛΙΑ