• Food

    Η συνταγή για αφράτους και ζουμερούς μπαμπάδες

    • NewsRoom

    Μπαμπάδες από τον Γιώργο Τσούλη


    Σιροπιαστοί και αφράτοι μπαμπάδες, ένα γλυκό που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

    Ο Γιώργος Τσούλης παρουσιάζει την συνταγή βήμα-βήμα, για να πετύχει το γλυκό. Συμβουλή, στο σιρόπιασμα το σιρόπι να είναι κρύο και οι μπαμπάδες ζεστοί για καλύτερο αποτέλεσμα.

    Υλικά για τη ζύμη

    • 500 γρ. Αλεύρι σκληρό
    • 2 κ.σ. Ζάχαρη κρυσταλλική
    • 1 κ.γ. Αλάτι
    • 9 γρ. Μαγιά ξερή
    • 150 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 170 γρ. Γάλα, πλήρες, χλιαρό
    • 4 Αυγά μέτρια
    • 50 ml. Νερό, χλιαρό

    Υλικά για το σιρόπι

    •  1 lt. Νερό
    • 800 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
    • ¼ κ.γ. Μαστίχα, τριμμένη

    Υλικά για τη σαντιγί

    • 500 γρ. Κρέμα γάλακτος πλήρης
    • 2 κ.σ. Ζάχαρη άχνη

    Υλικά για το σερβίρισμα

    • Κερασάκια γλασέ

    Προετοιμασία και Εκτέλεση

    1. Εκτέλεση για το σιρόπι: Βάζουμε σε μια βαθειά κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη μαστίχα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μόλις βράσει το σιρόπι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη ώστε να κρυώσει εντελώς.
    2. Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τη ζάχαρη, το νερό, το γάλα, τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Παράλληλα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και τα χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
    3. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα με τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μίας κολλώδης ζύμη.
    4. Παίρνουμε 20 φορμάκια για cupcakes, τα αλευροβουτυρώνουμε και γεμίζουμε το κάθε ένα με τη ζύμη μέχρι τη μέση με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ένα ταψί φούρνου, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
    5. Μόλις περάσει η μισή ώρα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά.
    6. Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το φούρνο και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή.
    7. Έτσι όπως είναι ακόμη ζεστά τα βουτάμε με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά, ώστε να σιροπιαστούν.
    8. Τα τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα κάτω από την οποία έχουμε βάλει ένα ταψί φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    9. Εκτέλεση για τη σαντιγί: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί. Αδειάζουμε τη σαντιγί σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία έχουμε τοποθετήσει μία μύτη ζαχαροπλαστικής με ραβδώσεις.
    10. Σύνθεση γλυκού: Κόβουμε διαγώνια το πάνω μέρος του κάθε μπαμπά δημιουργώντας έτσι μία θήκη. Γεμίζουμε τους μπαμπάδες με σαντιγί και τους καπακώνουμε.
    11. Τέλος, βάζουμε λίγο σαντιγί ακόμη στο καπάκι του κάθε μπαμπά και στερεώνουμε ένα κερασάκι γλασέ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους μπαμπάδες και σερβίρουμε.

    Πηγή: Γιώργος Τσούλης



    ΣΧΟΛΙΑ