• Food

    Ένα ξεχωριστό και ελαφρύ κριθαρότο με λαχανικά και μους φέτας

    Κριθαρότο με λαχανικά και μους φέτας


    Μια πολύ πρωτότυπη συνταγή μας προτείνει ο Γιώργος Τσούλης για το αγαπημένο κριθαρότο. Τα λαχανικά της συνταγής, που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, σε συνδυασμό με την πολύ νόστιμη μους φέτας δίνουν σε αυτό το φαγητό μια απολαυστική γεύση. Ο Γιώργος Τσούλης, προτείνει, μάλιστα, αν θέλετε, να προσθέσετε και λίγο φινόκιο ψιλοκομμένο, που θα κάνει τη γεύση ακόμη πιο έντονη και ωραία.

    Υλικά

    1400 ml. νερό

    500 γρ. κριθαράκι

    150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

    150 ml. λευκό κρασί

    10 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

    3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια

    2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

    1 κολοκυθάκι μέτριο, κομμένο σε κύβους

    1 πιπεριά φλωρίνης, ψιλοκομμένη

    1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

    1 κύβο ζωμό λαχανικών

    5 κ.σ. ελαιόλαδο

    2 κ.σ. βούτυρο

    Ξύσμα από ένα λεμόνι

    Αλάτι

    Πιπέρι

    Για τη mousse φέτας

    180 γρ. φέτα

    120 ml. κρέμα γάλακτος

    4 γρ. φύλλα ζελατίνης

    Λευκό πιπέρι

    Εκτέλεση

    Για τη mousse φέτας: Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την φέτα, αφού πρώτα την θρυμματίσουμε καλά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στην συνέχεια ρίχνουμε τη ζελατίνη, αφού πρώτα την πιέσουμε καλά να φύγει η περιττή υγρασία.

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε, μέχρι να έχουμε μία λεία και βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε λευκό πιπέρι, για να την κάνουμε πιο εύγευστη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

    Ζεσταίνουμε το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τον κύβο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός και μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.

    Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά φλωρίνης, το κολοκυθάκι και τα καραμελώνουμε καλά για 5′-7′. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για αλλά 2′ και προσθέτουμε το κριθαράκι μαζί με το θυμάρι.

    Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

    Έπειτα ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις με μια κουτάλα. Περιμένουμε να απορροφήσει την πρώτη δόση ζωμού, προτού ρίξουμε την επομένη.

    Μόλις ετοιμαστεί το κριθαρότο, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε τη γραβιέρα, το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

    Σερβίρουμε σε πιάτο αμέσως.

    Πηγή: Γιώργος Τσούλης



    ΣΧΟΛΙΑ