• City Stories

    Φύγαμε για χειμερινή εξόρμηση: Βόλτα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας


    Έρχεται Σαββατοκύριακο και αναζητάμε τρόπους να περάσουμε ευχάριστα και διασκεδαστικά το διήμερό μας. Μία βόλτα στο χιόνι είναι πάντοτε καλή ιδέα!

    Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, λόγω μεσογειακού κλίματος, δεν φημίζεται για τον χειμώνα της, καθώς συνήθως στις περισσότερες περιοχές η πιο κρύα εποχή του χρόνου περνά ήπια, χωρίς τα φαινόμενα που μπορούμε να συναντήσουμε σε άλλες, βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές, μάλιστα, περιοχές, όπως και η Αττική μπορεί να μην δουν χιόνια καθόλου μέσα στη διάρκεια του χειμώνα.

    Όλα αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο χειμώνας στην Ελλάδα περνά αδιάφορα, ούτε ότι δεν υπάρχουν πανέμορφα μέρη, «ντυμένα» στα λευκά, δημιουργώντας ιδανικά χειμωνιάτικα τοπία για να επισκεφθούμε στον ελεύθερό μας χρόνο.

    Όσοι λοιπόν ψάχνουν έναν εναλλακτικό τρόπο να περάσουν το Σαββατοκύριακό τους, διασκεδάζοντας δίπλα στο χιόνι, συγκεντρώσαμε μία λίστα με τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, που αξίζει να επισκεφθείτε και σας τα παρουσιάζουμε. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν, ίσως για πρώτη φορά, τις δυνάμεις τους στο απόλυτο χειμωνιάτικο σπορ, το σκι, ενώ για εκείνους που αποζητούν την χαλάρωση, υπάρχει πάντοτε η επιλογή της ξεκούρασης σε ένα ζεστό, ατμοσφαιρικό σαλέ, παρέα με μία κούπα καφέ…

    Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

    Παρνασσός

    Ο Παρνασσός αποτελεί σίγουρα ένα από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, αλλά και έναν από τους πιο προσφιλείς προορισμούς σε όσους θέλουν να διασκεδάσουν, κάνοντας σκι. Πρόκειται για ένα φυσικό τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, το οποίο συντίθεται από ένα πλήθος κεφαλονίτικων ελάτων, δημιουργώντας ένα καταπράσινο περιβάλλον, όταν φυσικά αυτό δεν μετατρέπεται σε λευκό, από την επίσκεψη των χιονιών κάθε χειμώνα.

    Από τον Δεκέμβριο έως και τις αρχές Μαΐου λειτουργούν στον Παρνασσό, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρων, τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά κέντρα αποτελούν τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά ολόκληρης της Ελλάδας, ενώ αποτελούνται από 23 πίστες, συνολικού μήκους 34 χλμ. για όλα τα επίπεδα των επίδοξων αθλητών!

    Στα θετικά της τοποθεσίας περιλαμβάνεται φυσικά η πολύ κοντινή του απόσταση από την ελληνική πρωτεύουσα, αφού από την Αθήνα χρειάζεται κανείς για να φτάσει περίπου δύο ώρες.

    Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

    Καλάβρυτα

    Αν υπάρχει ένα μέρος συνώνυμο με την παραδοσιακή ομορφιά και την ιδανική ατμόσφαιρα για χειμωνιάτικη εξόρμηση, τότε σίγουρα αυτή είναι τα Καλάβρυτα. Σταθερά αγαπημένος προορισμός πολλών επισκεπτών κάθε χρόνο και σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν συχνά το απόλυτο must του χειμώνα.

    Στα μεγάλα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται φυσικά το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, που φιλοξενείται μέσα στο ειδυλλιακό ελατόδασος του Χελμού. Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε υψόμετρο από 1.700-2.340 μέτρα και διαθέτει συνολικά 13 πίστες, για όλα τα γούστα και επίπεδα εμπειρίας των επισκεπτών της.

    Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει άνεση, αλλά και ποικιλία δραστηριοτήτων, αφού, εκτός από το καθιερωμένο σκι και το snowboard, μπορεί κανείς να δοκιμάσει να κάνει χιονοποδήλατο ή αλλιώς skibike, ένα ανερχόμενο και άκρως διασκεδαστικό άθλημα. Οι 8 αναβατήρες που διαθέτει το χιονοδρομικό διευκολύνουν την μετακίνηση των επισκεπτών, κάνοντας την εμπειρία ακόμη πιο ευχάριστη.

    Μόλις ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στο χιονοδρομικό, πάρτε χρόνο για να κάνετε μια βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων, που είναι πλούσιος σε ταβερνάκια, μπαράκια, αλλά και καταστήματα γεμάτα με τα τυριά και τα ζυμαρικά της περιοχής. Για όσους δεν χορταίνουν και θέλουν να απολαύσουν λίγη ακόμα φύση, μπορούν να επισκεφθούν το κοντινό Μέγα Σπήλαιο Λιμνών, την Μονή Αγίας Λαύρας, ενώ πανέμορφες για βόλτα είναι και οι γραφικότατες Ζαχλωρού και Ζαρούχλα.

    Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

    Βελούχι (Καρπενήσι)

    Ακόμη ένας κοντινός, για τους Αθηναίους, προορισμός, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους άλλους είναι και το Καρπενήσι, επίσης δημοφιλής τόπος εξορμήσεων. Εκεί, φιλοξενείται ένα από τα παλαιότερα και διασημότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το Βελούχι. Το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου θεωρείται από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας, απέχοντας μόλις 10 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας.

    Η αξία αυτής της εξόρμησης ξεκινά ήδη από την διαδρομή προς το χιονοδρομικό, που είναι πραγματικά υπέροχη! Φτάνοντας στο κέντρο, θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία, καθώς ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος, που αποτελείται από 18 πίστες, θα κρατήσει απασχολημένους τόσο τους έμπειρους σκιέρ, όσο και τους πρωτάρηδες. Οι πίστες, φτιαγμένες στις χιονισμένες πλαγιές του Τυμφρηστού, είναι υψηλών προδιαγραφών, ενώ ο εξοπλισμός του κέντρο ολοκληρώνεται από σύγχρονα lifts, αλλά και μια ειδική πίστα για snowboard.

    Για όσους επιθυμούν να…τολμήσουν λίγο παραπάνω, υπάρχουν 4 ελεύθερες διαδρομές, εκτός πίστας, που έχουν ανοιχτεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

    Η εμπειρία στο χιονοδρομικό του Καρπενησίου, ωστόσο, δεν σταματά στις πολλαπλές δυνατότητες για σκι που προσφέρει. Όσοι δεν ενδιαφέρονται και τόσο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο πιο δημοφιλές χειμερινό σπορ, μπορούν να χαλαρώσουν, απολαμβάνοντας μία ζεστή σοκολάτα στο ζεστό σαλέ του Βελουχίου.

    Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει το εν λόγω χιονοδρομικό κέντρο να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι, τα Σάββατα, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε νυχτερινές χιονοδρομίες, οι οποίες κρατούν μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, σε δύο πίστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πίστες αυτές διαθέτουν τον μεγαλύτερο νυχτερινό φωτισμό στην Ελλάδα.

    Φεύγοντας από το Βελούχι, μία βόλτα στην γραφικότατη παλιά και ιστορική πόλη του Καρπενησίου είναι must. O περίπατος γύρω από την κεντρική πλατεία και τους κεντρικούς πεζοδρόμους, αλλά και η επίσκεψη στο Μεγάλο Χωριό και το Παλαιό Μικρό Χωριό, τους Κορυσχάδες, το Κλαυσί, το Βουτύρο και τη Μονή του Προυσσού είναι μόνο μερικά από όσα μπορείτε να κάνετε.

    Χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου

    Καϊμακτσαλάν

    Το Καϊμακτσαλάν, ένα από τα διασημότερα όρη της Ελλάδας και το πιο μακρινό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, βρίσκεται στα όρια του νομού Πέλλας. Πρόκειται για το τρίτο ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα και εκτείνεται σε υψόμετρο 2.524 μέτρων.

    Το γεγονός ότι το χιονοδρομικό βρίσκεται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο, χαρίζει στο κέντρο το πλεονέκτημα να διαρκεί, συνήθως, η σεζόν περισσότερο απ’ ότι στα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα. Στα plus του κέντρου είναι το γεγονός ότι οι υποδομές και ο εξοπλισμός του έχουν χαρακτηριστεί εξαιρετικά από τους πιο έμπειρους στο είδος.

    Μέσα από μία πλούσια γκάμα από πίστες διαφόρων επιπέδων και δυσκολιών, το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν υπόσχεται να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Μπορείτε να απολαύσετε τη διασκέδαση κάνοντας σκι ή snowboard στο χιονισμένο τοπίο, ενώ μετά την άθληση στο κρύο, ένας ζεστός καφές στο όμορφο σαλέ του χιονοδρομικού θα σας αποζημιώσει.

    Η περιοχή δεν προσφέρεται μόνο για επίσκεψη στο χιονοδρομικό, αλλά και για μία βόλτα στο γραφικό χωριό Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, αλλά και στο Λουτράκι Αριδαίας, όπου η επίσκεψη και το μπάνιο στις περίφημες ζεστές πηγές της περιοχής είναι must εμπειρία.

    Φυσικά, όσοι αποφασίσετε μία τέτοια εξόρμηση το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να θυμάστε να ενημερώνεστε πάντοτε για τον καιρό, αλλά και την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνά καθιστούν δύσκολη τη διαδρομή, αλλά και την πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και τα βουνά γενικότερα.

    Χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν

    Μαίναλο

    Στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων εκτείνεται ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, με εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το Μαίναλο ξεχωρίζει για την ποικιλία που προσφέρει στον υποψήφιο σκιέρ, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει μεγάλες, σε έκταση, πίστες, έχει πολλές διαφορετικές επιλογές για όλα τα γούστα, ανάμεσα στις οποίες καθένας μπορεί να διαλέξει ό,τι του ταιριάζει καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα, το Μαίναλο διαθέτει πίστες αυξημένης δυσκολίας, για τους πιο έμπειρους σκιερ, ειδικό πάρκο για snowmobile, αλλά και πίστα για snowtubes. Στα συν του μέρους αυτού συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι διαθέτει baby lift, αλλά και την baby πίστα του. Όλα αυτά ανάγουν το Μαίναλο στο καταλληλότερο μέρος για όλους τους υποψήφιους επισκέπτες, έμπειρους, αρχάριους, αλλά και οικογένειες.

    Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι όλη η γύρω περιοχή προσθέτει στην μοναδική ατμόσφαιρα του τοπίου και ενδείκνυται για βόλτες και εκδρομές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το επισκέψιμο σπήλαιο Κάψια, τα παραδοσιακά Λαγκάδια και το ζωντανό Λεβίδι, ενώ δύο χωριά που αξίζει να δείτε είναι η Στεμνίτσα και η Δημητσάνα.

    Τέλος, για όσους αγαπούν τη φύση, επιβάλλεται να κάνουν μία βόλτα πλάι στον ποταμό Λούσιο, αλλά και στο μονοπάτι «Menalon Trail».

    Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου

    Ζήρεια

    Ένα μέρος ταυτισμένο με τον χειμώνα και ένας από τους πιο δυναμικά ανερχόμενους προορισμούς γι΄αυτή την εποχή είναι και τα Τρίκαλα Κορινθίας. Ο πανέμορφος αυτός προορισμός πρόσφατα παρουσίασε και το νέο χιονοδρομικό κέντρο, ένα από τα πιο καινούρια της Ελλάδας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

    Στο νέο χιονοδρομικό που θα βρείτε στα Τρίκαλα Κορινθίας μπορείτε να διαλέξετε μία από τις διαθέσιμες πίστες σκι, διασκεδάζοντας υπό την θαυμάσια θέα που προσφέρει το χιονοδρομικό προς τις κορυφές της Μεγάλης και της Μικρής Ζήρειας, αλλά και προς τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας.

    Μία επίσκεψη στο συγκεκριμένο μέρος μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη μόνο αν στη βόλτα σας συμπεριλάβετε την μοναδικής ομορφιάς λίμνη Δόξα, αλλά και, νοτιότερα, την λίμνη Στυμφαλία. Επίσης, αξίζει ένα πέρασμα από το κεφαλοχώρι της Γκούρας, αλλά και την παραδοσιακή Καστανιά.

    Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας

    Πήλιο

    Ένα διαφορετικό τοπίο, με υπέροχο, γαλάζιο φόντο θα συναντήσει κανείς πηγαίνοντας στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, ένα μαγευτικό μέρος σε υψόμετρο 1.471 μ., που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στον Παγασητικό και το Αιγαίο.

    Το πλήρες όνομά του, «Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Αγριόλευκες» μαρτυρά τη φυσιογνωμία του τοπίο, που γεμίζει από τις αγριόλευκες πλαγιές που το περιστοιχίζουν.

    Πριν αποφασίσετε να κάνετε μία επίσκεψη στο χιονοδρομικό του Πηλίου, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, καθώς το χαμηλό υψόμετρο και η σχετικά κοντινή του απόσταση από τη θάλασσα δημιουργούν ξεχωριστές συνθήκες, σε σχέση με τα άλλα χιονοδρομικά της χώρας.

    Εκτός από την βόλτα στο χιονοδρομικό, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο σε όλη τη γύρω περιοχή, που αποτελεί από τους πιο ξακουστούς προορισμούς για χειμερινές αποδράσεις. Η Μακρινίτσα, οι Μηλιές και η Πορταριά είναι μόνο μερικές από τις μοναδικής ομορφιάς περιοχές που μπορείτε να δείτε, ενώ, συμπληρωματικά, μπορείτε να περάσετε μία βόλτα και από τον Άγιο Λαυρέντιο και τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, που βρίσκονται προς τα ανατολικά.

    Για όποιον διαθέτει περισσότερο χρόνο, η Τσαγκαράδα είναι ειδυλλιακή και θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους.

    Χιονοδρομικό κέντρο Πηλείου



    ΣΧΟΛΙΑ