• City Stories

    Έξι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Πέμπτη (17/5/2018)


    Διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της Αθήνας και πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. Παρακάτω θα βρείτε έξι εκδηλώσεις, από παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι εγκαίνια εκθέσεων, για να περάσετε την Πέμπτη σας, στις 17 Μαΐου 2018.

    1. Παρουσίαση του βιβλίου της Σωτηρίας Στράτη στον Ιανό

    Οι εκδόσεις Θερμαϊκός παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ τη δίγλωσση συλλογή πεζών και ποιημάτων της Σωτηρίας Στράτη, Ωδή στη γεύση / Ode to flavor.

    Για το βιβλίο θα μιλήσει ο executive chef των ξενοδοχείων Grande Bretagne και King George, Αστέριος Κουστούδης.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο:

    Πρόκειται για ένα βιβλίο εστιασμένο στη γεύση και στον τρόπο απόλαυσης της, που εδώ εμφανίζεται ως ένα έργο τριών πράξεων: χαρά, έρωτας, θάνατος. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει δικαιωματικά στην πρώτη ύλη, ενώ γύρω της, εναλλάσσονται συναισθήματα τέρψης, πάθους και λαιμαργίας με μοναδικό σκοπό την γαστρονομική ευχαρίστηση.

    Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

    Πότε:
    Πέμπτη 17 Μαΐου 2018
    18.30

    Πού:
    Ιανός
    Σταδίου 24, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Κ. Μπουρούτη στο Ιταλικό Ινστιτούτο

    Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι εκδόσεις Ρώμη μας προσκαλούν την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, και ώρα 19.00, στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Κ. Μπουρούτη “Αστική τάξη και ευρωπαϊκά σχολεία της Θεσσαλονίκης (1888-1943): Πολιτιστική και κοινωνική τομή σε πόλη της ύστερης αυτοκρατορίας”

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
    • Τάσος Αναστασιάδης, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο McGill Μόντρεαλ, Γαλλική Σχολή Αθηνών
    • Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής ερευνών Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών
    και ο συγγραφέας

    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

    Πότε:
    Πέμπτη 17 Μαΐου 2018
    19.00

    Πού:
    Ιταλικό Ινστιτούτο
    Πατησίων 47, Πεδίον Άρεως

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    3. Εγκαίνια Έκθεσης “Rooms 2018” στην Kappatos Gallery

    Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει για την επέτειο των 20 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση το 1999 την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS2018” στην Aίθουσα Tέχνης Καππάτος, Αθηνάς 12, Αθήνα. Η έκθεση εγκαινιάζεται την 17η Μαΐου 2018 και θα διαρκέσει έως την 24η Ιουνίου 2018.

    Σε μια από τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, 19 Επιμελητές Εκθέσεων, Ιστορικοί & Θεωρητικοί της Τέχνης, επιλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή ομάδα καλλιτεχνών και τους παρουσιάζουν στην Aίθουσα Tέχνης Καππάτος. Συμμετέχουν 22 καλλιτέχνες με εικαστικές, ηχητικές, φωτογραφικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, projects, performances.

    Επιμελητές:
    Δηώ Καγγελάρη, Εύα Κέκου, Δώρα Κεχαγιά, Tάσος Κουτσουρής, Γιώτα Κωνσταντάτου, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Κατερίνα Κωστή, Αρετή Λεοπούλου, Λυδία Μάργαρη, Θούλη Μισιρλόγλου, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ειρήνη Σαββανή, Χάρης Σαββόπουλος, Χριστίνα Σγουρομύτη, Φαίη Τζανετουλάκου, Λίνα Τσίκουτα, Ελένη Τσοποτού, Χριστιάνα Στάμου

    Καλλιτέχνες:
    Αντώνης Αντωνίου, Παυλίνα Βαγιωνή, Ευαγγελία Δημητρακοπούλου, Αικατερίνη Διαμαντή, Θρασύβουλος Καλαιτζίδης, Μαριαλίζα Κάμπη, Στέλλα Καπεζάνου, Χαράλαμπος Κούρκουλης, Νιόβη Κρητικού, Άλκηστις Μαυροκεφάλου, Δημήτρης Μπαρούχος, Αρά Μπογοσιάν, Νεφέλη Μυρτίδη, Κώστας Παππάς, Στέλιος Ράιδος, Φιλιώ Σαμψάκη, Ιφιγένεια Σδούκου, Ελένη Τσαμαδιά, Νίκος Τσικούρας, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Adi Liraz.

    Πότε:
    Πέμπτη 17 Μαΐου 2018
    19.00

    Πού:
    Kappatos Gallery
    Αθηνάς 12, Μοναστηράκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Συζήτηση και μουσικοποιητική εκδήλωση με τον Τίτο Πατρίκιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος προσκεκλημένος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κίχλη συνομιλεί με τους Γιάννη Μπασκόζο, δημοσιογράφο & Φίλιππο Τσαλαχούρη, συνθέτη, του οποίου επίσης θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο “Δύο τραγούδια σε ποίηση Τίτου Πατρίκιου”.

    Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής τιμά τον κορυφαίο ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς Τίτο Πατρίκιο, με την ευκαιρία της πρόσφατης συγκεντρωτικής έκδοσης του ποιητικού του έργου (1943-2007), και διοργανώνει, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Κίχλη, μια ανοιχτή εκδήλωση προς τιμήν του, την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 7:30 το απόγευμα, στον Πολυχώρο των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη).

    Με αφορμή την ευρεία κυκλοφορία απάντων των ποιημάτων του από τις εκδόσεις Κίχλη, στα οποία αποτυπώνεται η περιπέτεια μιάς ολόκληρης εποχής, ο ποιητής θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Μπασκόζο και τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη, με τον οποίο τον συνδέει και μια ακόμη ιδιαίτερη σχέση: πράγματι, ο συνθέτης, αντιστρέφοντας τη μεγάλη αγάπη που τρέφει ο ποιητής για τη μουσική, μελοποίησε, με πρόταση του Συλλόγου, δύο από τα αγαπημένα του ποιήματα. Η πρωτότυπη αυτή σύνθεση του Φίλιππου Τσαλαχούρη με τίτλο “Δύο τραγούδια σε ποίηση Τίτου Πατρίκου”, έργο 101, θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης.

    Ερμηνεύει η σοπράνο Μάϊρα Μηλολιδάκη με τον Τίτο Γουβέλη στο πιάνο.

    Πότε:
    Πέμπτη 17 Μαΐου 2018
    19.30

    Πού:
    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Πολυχώρος των Φίλων της Μουσικής
    Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    5. Platfrorms Project 2018 | Independent Art Fair στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

    To Platforms Project 2018 θα παρουσιαστεί και θα λειτουργήσει φέτος, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου 2018 στον Εκθεσιακό χώρο “Νίκος Κεσσανλής” της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, TK 182 35 Αγ. Ιωάννης Ρέντης), με ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα ομιλιών, βίντεο και περφόρμανς από τις συμμετέχουσες ομάδες.

    Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2018 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.

    Το Platforms Project 2018 θα αποτελέσει την μεγαλύτερη συνάντηση συλλογικοτήτων-πλατφορμών απ’ όλες τις προηγούμενες χρονιές και θα συμμετέχουν 56 πλατφόρμες από 17 χώρες, 41 πόλεις και με περισσότερους από 700 καλλιτέχνες.

    Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες τις δράσεις σε πολλαπλούς χώρους στην πόλη της Αθήνας εδώ.

    Πότε:
    Πέμπτη 17 Μαΐου 2018
    19.30

    Πού:
    Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
    Εκθεσιακός Χώρος “Νίκος Κεσσανλής”
    Πειραιώς 256, Ταύρος

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    6. Εγκαίνια της Έκθεσης του Ιταλού Giovanni Anselmo έκθεση “…colori su tele verso l’altrove…” στη Bernier Eliades Gallery

    Την Πέμπτη 17 Μαΐου, 8 με 10 το βράδυ, εγκαινιάζεται η τέταρτη ατομική έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Giovanni Anselmo στη γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα.

    Από τους πρωτοπόρους της Arte Povera, ο Anselmo, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, συνέβαλε στη ριζική αναδιαμόρφωση της τέχνης και στη στροφή της μακριά από τις παραδοσιακές φόρμες και τη χρήση νέων, φτηνών (φτωχών) και φυσικών υλικών. Ο Anselmo μοιράζεται με τους καλλιτέχνες αυτής της ομάδας την επιθυμία να ενσωματώσει στην τέχνη του, τους παράγοντες του Χρόνου και της Ενέργειας. Εμπνευσμένος από την παρατήρηση των αόρατων φυσικών δυνάμεων, όπως η βαρύτητα και ο ηλεκτρομαγνητισμός, και από την ενέργεια που κυβερνά το σύμπαν, δημιουργεί γλυπτά από αντικείμενα που βρέθηκαν, διάφορα είδη πέτρας, φυτά και άλλες οργανικές ουσίες.

    Στην τέταρτη αυτή έκθεσή του στη γκαλερί Bernier/Eliades ο Anselmo θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά έργα της δουλειάς του, ανάμεσα στα οποία το Particolare, έργο καθαρά εννοιολογικό, που αποτελείται από την προβολή αυτής της λέξης, που σημαίνει λεπτομέρεια αλλά και κάτι ξεχωριστό ή ειδικό, στο χώρο της γκαλερί. Η λέξη γίνεται ορατή μόνο όταν κάποιο αντικείμενο συναντήσει την ακτίνα προβολής- διαφορετικά χάνεται στο άπειρο.

    Ο καλλιτέχνης θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια.

    Πότε:
    Πέμπτη 17 Μαΐου 2018
    20.00

    Πού:
    Bernier Eliades Gallery
    Επταχάλκου 11, Θησείο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BIOS: Η ωραιότερη ταράτσα της Αθήνας ανοίγει με ένα πάρτι και πολλή μουσική!



    ΣΧΟΛΙΑ