• City Stories

    Ένα συναρπαστικό κτίριο αναψυχής και εκπαίδευσης στο Navarino Dunes (15 pics)

    • NewsRoom
    κτίριο


    Τα έργα “Sand Castle” και “Cocoon” αποτελούν κομμάτι του τουριστικού συγκροτήματος Navarino Dunes και βρίσκονται στην περιοχή Ρωμανού στη Μεσσηνία. Μάλιστα το έργο “Cocoon” αποτέλεσε ένα από τα πέντε έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων, τα οποία συμμετείχαν στο βραβείο Mies van der Rohe 2011.

    Το κτίριο “Sand Castle”
    Πρόκειται για ένα κτίριο που παραπέμπει σε πύργο από άμμο, με συναρπαστικές δραστηριότητες αναψυχής και εκπαίδευσης. Έχει σχεδιαστεί για παιδιά από 4 έως 7 και 8 έως 12 ετών, με διαφορετικά προγράμματα ανάλογα με την ηλικία και εκτείνεται σε συνολική έκταση 1.700 m².

    Αφετηρία για τη μορφολογία του κτιρίου αποτελεί ο ίδιος ο κόλπος του Ναβαρίνου με τους ατέλειωτους αμμόλοφους. Οι κινήσεις των παιδιών στο παιχνίδι με την άμμο, το πλάσιμο και το ανακάτεμα μεταφράζονται σε αρχιτεκτονικές μορφές και υλικά. Ένας σπειροειδής όγκος από “άμμο” που αναδύεται από το έδαφος αποτελεί τον κύριο άξονα του κτιρίου, επάνω στον οποίο αρθρώνονται ξύλινες κατασκευές που παραπέμπουν σε αρχετυπικές μορφές κατοικίας. Στο εσωτερικό οι χώροι διαμονής των παιδιών, κατασκευασμένοι στη δική τους ανθρωπομετρική κλίμακα, δημιουργούν μια ανοιχτή γειτονιά, στην οποία τα όρια μεταξύ ιδιωτικού – δημοσίου, εσωτερικού – εξωτερικού παραμένουν ρευστά.

    Ο χώρος της πλατείας εμφανίζεται ήρεμος και ασφαλής, καθώς λειτουργεί σαν προστατευτική αγκαλιά. Εκεί αναπτύσσονται δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, ενώ θεατρικές σκηνές και χώροι παιχνιδιού προκύπτουν σε διάφορα σημεία του κτιρίου. Έτσι, το ίδιο το κτίριο λειτουργεί σαν πεδίο εξερεύνησης και εμπειρίας, μέσα από τις εναλλαγές χώρων, επιφανειών, χρωμάτων και υλικών. Το νερό, αγαπημένο φυσικό στοιχείο των παιδιών, κάνει αισθητή την παρουσία του τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου, δημιουργώντας ήχους, αντανακλάσεις και ερεθίσματα για παιχνίδι. Μια υδάτινη πορεία διατρέχει το κτίριο μέσα από μια σειρά μικρών και μεγάλων δεξαμενών.

    Στοιχεία έργου:
    Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Πολυάννα Παρασκευά
    Στατική μελέτη: ΔΟΜΗ Ο.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Τ.Ε., Ολυμπία Παναγούλη
    H/M μελέτη: ΤΡΙΕΔΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε.
    Mελέτη φωτισμού: L+DG Thomas Gravanis Lighting Architects
    Συνεργάτες: Μαρία Τσιακάλου, Μύρων Καλλιγιανάκης, Μαργαρίτα Αλεξίου, Βάσια Ιωαννίδου
    Tεχνική εταιρεία κατασκευής: ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.
    Iδιοκτήτης: Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε.
    Tοποθεσία: Ρωμανός, Ν. Μεσσηνίας
    Συνολικό εμβαδό: 925 m² Sand Castle, 341 m² Cocoon
    Xρόνος μελέτης: 07/2006 – 07/2008
    Xρόνος κατασκευής: 08/2010
    Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης
    Περιφέρεια: Πελοπόννησος



    ΣΧΟΛΙΑ