• Architecture & Design

    Ένα αγρόκτημα που συνδυάζει κατοικία και καλλιτεχνικό εργαστήριο στο Ρέθυμνο (6 pics)

    • NewsRoom


    Το αγρόκτημα με επιφάνεια 23,7 στρέμματα, παρουσιάζει έντονες κλίσεις με αξιόλογη θέα προς τους ορεινούς όγκους του Κρυονερίτη και την πυκνή βλάστηση από κωνοφόρα δέντρα. Το πρόγραμμα ήταν η κατασκευή κατοικίας και ξενώνα, καλλιτεχνικού εργαστηρίου, αποθηκευτικών χώρων και στεγασμένου χώρου στάθμευσης.

    Παράμετροι που καθόρισαν την αρχιτεκτονική σύνθεση ήταν το ανάγλυφο, η βλάστηση, το έδαφος, ο προσανατολισμός, καθώς και ο παθητικός βιοκλιματικός σχεδιασμός. Η διάρθρωση των όγκων, η ροή της κίνησης με την διαδοχή χώρων και εντυπώσεων και η συνομιλία με το περιβάλλον φυσικό ή τεχνητό, ήταν το ζητούμενο.

    Το κτίριο απλώνεται σε επιμέρους ενότητες και με την κατάλληλη τοποθέτηση των επιπέδων εντάσσεται στην τοπογραφία της περιοχής. Η κλιμάκωση επιτρέπει στους εσωτερικούς χώρους να προσαρμοστούν στο έδαφος και να αποτελούν την φυσική συνέχεια του περιβάλλοντος χώρου.

    Η παραγόμενη μέσω ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρική ενέργεια (φωτοβολταϊκά – ηλιακά πάνελ, μικρή ανεμογεννήτρια), η θερμική άνεση (φυσικός δροσισμός, εξωτερική σκίαση), η οπτική άνεση μέσω φυσικού φωτισμού, η διάθεση των αποβλήτων (επεξεργασία μέσω μικρού βιολογικού καθαρισμού και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων από την τεχνητή λίμνη), η συλλογή των βρόχινων νερών, συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και την κατασκευή.

    Στοιχεία έργου:
    Αρχιτεκτονική μελέτη:
     Δημήτρης Δαράκης, Βαλάντης Μανωλεσάκης
    Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Μανωλεσάκης
    Μελέτη φωτοβολταϊκών: Εμμανουήλ Σούρσος
    Επίβλεψη: Δημήτρης Δαράκης, Βαλάντης Μανωλεσάκης, Κωνσταντίνος Μανωλεσάκης
    Εμβαδό: 545 m2
    Χρόνος κατασκευής: 2006 – 2009
    Φωτογραφίες: Γιάννης Κανδυλάκης

    Πηγή: ktirio.gr



    ΣΧΟΛΙΑ