• City Stories

    Ελληνικό Φεστιβάλ: Ροκάρει το Ηρώδειο με Jethro Tull

    • NewsRoom
    Ηρώδειο

    Ηρώδειο


    Με διεθνείς μετακλήσεις, με παραστάσεις σε απρόβλεπτα σημεία, αλλά και με γεμάτο πρόγραμμα στα σημεία- σταθμούς, το Ηρώδειο και την Επίδαυρο, βάζει πλώρη και φέτος το Ελληνικό Φεστιβάλ. Το Ηρώδειο υποδέχεται τους Βρετανούς Jetro Tull που θα τραγουδήσουν για την συμπλήρωση μισού αιώνα επί σκηνής.

    Στο Ηρώδειο και οι Dead can dance, η Loreena McKennitt, οι μπαρόκ-ποπ Tindersticks, αλλά και η Ελένη Καραΐνδρου, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

    Η αυλαία στο Ηρώδειο ανοίγει 5, 7, 9, 11 Ιουνίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή που παρουσιάζει «Νόρμα» του Μπελλίνι με την Ιταλίδα υψίφωνο Κάρμεν Τζανναττάζιο. Η δεύτερη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών είναι η «Τραβιάτα», σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου, βασισμένη στην «Κυρία με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά.

    Στις 22 Ιουνίου, σε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα το καλοκαιριού, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, ενώνει τις δυνάμεις της με τον κορυφαίο βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο.

    Στο Ηρώδειο στις 30 Ιουνίου και ο Γιο-Γιο Μα, δεν χρειάζεται συστάσεις, ισως ο κορυφαίος τσελίτσας στον κόσμο, έχει κερδίσει 18 Grammy, βραβείο Polar το 2012, Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών στις ΗΠΑ το 2011 και πλήθος άλλες διακρίσεις.

    Ο διεθνής προσανατολισμός αποτελεί σταθερή στόχευση για το Ηρώδειο και την Επίδαυρο, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που τον Απρίλιο ολοκληρώνει τη θητεία του.

    Αυτό το καλοκαίρι θα δούμε μεταξύ άλλων την Κομεντί Φρανσαίζ στην πρώτη κάθοδό της στο αργολικό θέατρο με το «Ηλέκτρα /Ορέστης» του πρωτοπόρου και διεθνώς αναγνωρισμένου Ίβο Βαν Χόβε.

    Στην Επίδαυρο θα κατέβει για πρώτη φορά και ο Μπομπ Γουίλσον με τον «Οιδίποδά» του, ενώ τρίτη σημαντική παράσταση για φέτος είναι ο «Προμηθέας Δεσμώτης», μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπου τον ομώνυμο ρόλο θα παίξει και μάλιστα στα ελληνικά, μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της αγγλικής σκηνής, η Ελληνίδα Κάθρην Χάντερ.

    Αυλαία στην Επίδαυρο με Μπομπ Ουίλσον

    Την αυλαία στην Επίδαυρο ανοίγει ο Ρομπερτ Ουίλσον, ενώ το παρών δίνει και ο καταξιωμένος Βέλγος σκηνοθέτης Ίβο βαν Χόβε που παρουσιάζει «Ηλέκτρα».
    Ο κορυφαίος δημιουργός Ρομπερτ Ουίλσον 21 και 22 Ιουνίου ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμβαδίζει απολύτως με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από την γέννησή του και την εγκατάλειψή του ως βρέφος μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του.

    Μια καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο 28 και 29 Ιουνίου. Τρεις σκηνοθέτιδες πρωτοεμφανιζόμενες στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την Ορέστεια, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον Αγαμέμνονα σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τις Χοηφόρες η Λίλλυ Μελεμέ και τις Ευμενίδες η Γεωργία Μαυραγάνη.

    Ικέτιδες του Ευριπίδη 5 και 6 Ιουλίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Στάθη Λιβαθινό και δύο εθνικά θέατρα, το Εθνικό Θέατρο και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, συνεργάζονται για το ανέβασμα ενός εμβληματικού έργου. Μια τραγωδία για τον πόλεμο, τους νεκρούς αλλά και την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και την αντοχή,σε μια νέα μετάφραση από τον Γιώργο Κοροπούλη.

    Στις 12  και 13 Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης παρουσιάζει «Οιδίπους Τύραννο» του Σοφοκλή στην Επίδαυρο με Δημήτρη Λιγνάδη και Αμαλία Μουτούση

    Την τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» που γράφτηκε στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου, στα χρόνια 408-406 π.Χ., λίγο πριν από τον θάνατο του Ευριπίδη παρουσιάζει 19 και 20 Ιουλίου το ΚΘΒΕ.

    Στις 2 και 3 Αυγούστου ο Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζει «Νεφέλες»  του Αριστοφάνη με έναν ξεχωριστό θίασο, Γιώργος Γάλλος (Στρεψιάδης), Νίκος Καραθάνος (Σωκράτης), Αινείας Τσαμάτης (Φειδιππίδης), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Δίκαιος λόγος), Θεοδώρα Τζήμου (Άδικος λόγος), Χρήστος Λούλης (Δανειστής Α ́), ΓιάννηςΚλίνης (Δανειστής B ́), Πάνος Παπαδόπουλος (Μαθητής Α ́), Παναγιώτης Εξαρχέας (Μαθητής Β ́) και Νεφέλες, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Ελίνα Ρίζου, Θεοδώρα Τζήμου.

    Και η αυλαία στην Επδαυρο πέφτει 9 και 10 Αυγούστου με το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ και τον Σταύρο  Τσακίρη που παρουσιάζει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.

    Επιστρέφει ο Ρομέο Καστελλούτσι

    Στο Φεστιβάλ 6-9 Ιουνίου στον χώρο της Πειραιώς και η νέα δημιουργία του κορυφαίου ιταλού δημιουργού και αγαπημένου του Φεστιβάλ Αθηνών Ρομέο Καστελλούτσι. Πρωτοπαρουσιάστηκε σε παλιό εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων  στις Βρυξέλλες και αντλεί έμπνευση από τη φιλοσοφική πραγματεία του Ερνστ Μπλοχ «Το πνεύμα της ουτοπίας».

    Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έδωσε και μία πρόγευση του καλλιτεχνικού προγράμματος 2020 όπου έχει ήδη κλείσει για την Επίδαυρο, ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχεται τον Μάρτιο το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Δείτε το πλήρες πρόγραμμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο πρωτότυπο φεστιβάλ διοργανώνεται στην Ιαπωνία (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ