City Stories

Δύο μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για τη Μεγάλη Τρίτη

κπισν

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Credits: SNF – Γιώργης Γερόλυμπος


Από σήμερα ξεκινά η Μεγάλη Βδομάδα, που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Κυριακή που είναι και το Πάσχα. Διάφοροι χώροι έχουν ετοιμάσει εκδηλώσεις σχετικές με τη μεγάλη αυτή γιορτή, ειδικά συναυλίες. Δύο από αυτές θα λάβουν χώρα την Μεγάλη Τρίτη, 3 Απριλίου 2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο.

1. «Sacred Jazz: Jazz Voyage Group» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Voyage Jazz Group με επικεφαλής τον Αλέκο Χρηστίδη στα τύμπανα, 6 μουσικούς και την Πηνελόπη Τζανετάκη στο τραγούδι, έρχεται στον Φάρο για να ερμηνεύσει κορυφαίες θρησκευτικές συνθέσεις από τον κόσμο της jazz.

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα υπέροχα αλλά σπάνια παιγμένα Sacred Concerts του Duke Ellington, καθώς και επιλογές από έργα άλλων συνθετών. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, την εποχή άνθισης της jazz στην Αμερική, κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της ήταν η ελευθεριότητα και ο μοντερνισμός, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και αντίδραση από ορισμένους πιο συντηρητικούς κύκλους.

Στην πορεία, όμως, η jazz όχι μόνο μπήκε στην εκκλησία, αλλά έγινε ακόμα και μέρος θρησκευτικών λειτουργιών και μουσικοί-σύμβολά της έχουν γράψει αριστουργήματα εμπνευσμένοι από τη σχέση τους με το Θείο.

Πότε:
Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018
20.30

Πού:
Φάρος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.

Sacred Jazz  Voyage Group

2. «Ω Γλυκύ μου Έαρ» Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής συμπράττει με τον ερμηνευτή Λάκη Χαλκιά στο μουσικό δρώμενο «Ω Γλυκύ μου Έαρ», εμπνευσμένο από το μεγαλείο του θείου δράματος και τα Άγια Πάθη του Χριστού.

Εκκλησιαστικοί ύμνοι και λαϊκοί θρήνοι σε μία κατανυκτική βραδιά, με αφηγήτρια τη Δήμητρα Χατούπη, θα μας κάνει κοινωνούς στο δράμα του θεανθρώπου που εκτυλίσσεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ τραγούδια της παραδοσιακής και έντεχνης (νεότερης λαϊκής) μουσικής θα εκφράσουν τα δεινά και το «Γολγοθά» του λαού μας, παράλληλα με τα πάθη του καθημερινού απλού ανθρώπου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Α’ Μέρος: Εκκλησιαστικοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας

Β’ Μέρος: Αφιέρωμα στο έντεχνο τραγούδι με έργα, που έγραψαν μεγάλοι συνθέτες και ποιητές εκφράζοντας με τη δική τους γλώσσα τα πάθη του Θεανθρώπου και τα πάθη του λαού μας, μέσα από τις διάφορες φάσεις της πολύχρονης ζωής που πέρασε.

Γ’ Μέρος: Αφιέρωμα στο Δημοτικό Παραδοσιακό Τραγούδι και τους Λαϊκούς Θρήνους, που ο λαός μας έγραψε και δημιούργησε για να μπορέσει να εκφράσει και να καταγράψει τα πιο σημαντικά γεγονότα, που ο ίδιος έζησε και το πως τα έζησε. Τραγούδια που μιλάνε για τα πάθη του Ιησού Χριστού και το δράμα της Παναγίας, αλλά και για τα δικά του πάθη.

Συντελεστές:
Μουσική επιμέλεια, επιλογή μουσικού υλικού και κείμενων αφήγησης, μουσική επεξεργασία 1ου μέρους και 2ου μέρους του προγράμματος: Λάκης Χαλκιάς
Τραγούδι: Λάκης Χαλκιάς
Αφήγηση – Απαγγελία: Δήμητρα Χατούπη (ηθοποιός)
Μουσική Διεύθυνση Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής: Άγγελος Ηλίας
Σολίστ: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο – φλάουτο), Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Νίκος Κρέτσης (μπουζούκι)

Πότε:
Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018
20.30

Πού:
Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο (Δ2)
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.

Ω Γλυκύ μου Έαρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δύο συναυλίες με ελεύθερη είσοδο για τη Μεγάλη Βδομάδα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ορχήστρα Academica Αθηνών ταξιδεύει στην Αττική για 4 δωρεάν συναυλίες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι παραστάσεις που συνεχίζουν μετά το Πάσχα και αξίζουν


ΣΧΟΛΙΑ