• City Stories

    Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Η ατζέντα με τις ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις

    μουσειο ακροπολης

    Μουσείο της Ακρόπολης


    Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι η αυριανή ημέρα, Σάββατο και πλήθος μουσείων διοργανώνουν ξεχωριστές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην επέτειο αυτή. Οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια μακροσκελή λίστα από δωρεάν δράσεις, για να περάσουν το Σάββατό τους.

    Εργαστήρια και οικογενειακές εκδηλώσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης

    Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει ετοιμάσει για την ξεχωριστή αυτή μέρα ένα πρόγραμμα οικογενειακών δραστηριοτήτων από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Το μουσείο της Ακρόπολης, που συνεχίζει να είναι πρώτο στις προτιμήσεις του κοινού, θα φιλοξενήσει ολοήμερα εργαστήρια και δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι, για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι απαραίτητη η εγγραφή σε αυτές, 30 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη κάθε προγράμματος, διαδικασία που θα λαμβάνει χώρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, ενώ για κάθε δραστηριότητα προβλέπονται έως 20 παιδιά.

    Ανάμεσα στις δραστηριότητες, συμπεριλαμβάνονται τα μονόωρα προγράμματα «Παναθήναια με όλες μου τις αισθήσεις» (11:00, 12:00, 17:00) και «Τι απέγινε το θαυμαστό άγαλμα της Αθηνάς από τον Παρθενώνα» (13:00, 14:00, 18:00), τα οποία απευθύνονται σε παιδιά 3-5 και 6-9 ετών αντίστοιχα, που μαζί με τους αρχαιολόγους – φροντιστές του μουσείου θα ανακαλύψουν τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα.

    Μάλιστα, με στόχο να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει και αναμνηστικό μετάλλιο, που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τους γεράνους της Ακρόπολης. Στο γείσο του πρώτου Παρθενώνα (570 π.Χ.) απεικονίζονταν με απαλά χρώματα και πυκνές χαράξεις γέρανοι σε οριζόντια πτήση. Τα πουλιά αυτά ήταν για τους αρχαίους σύμβολα ευφυΐας, εγρήγορσης και καλής τύχης. Η κασετίνα με το μετάλλιο θα είναι διαθέσιμη στο Πωλητήριο του ισογείου.

    Μια συνάντηση με την παράδοση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    Το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Μαΐου, από τις 10:00 μέχρι τις 12:00, οι αρχαιολόγοι του μουσείου θα πραγματοποιήσουν δωρεάν ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών, χάρη στα οποία θα ανακαλύψουν το μέλλον και το νόημα της παράδοσης μέσα από τα αντικείμενα του μουσείου που αφορούν στη ζωή, τα ταφικά έθιμα, τη λατρεία και την τέχνη. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στην Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα, 10:00-12:00, τηλ. πληροφοριών 213 2139507.

    Παιχνίδι μνήμης και ζωγραφικής στο Εβραϊκό Μουσείο

    Tο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος προσφέρει δωρεάν είσοδο στο κοινό, καθώς και ειδικά σχεδιασμένο οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ένα παιχνίδι μνήμης και ζωγραφικής, όπου τα παιδιά θα πρέπει από τυχαίες φωτογραφίες να εντοπίσουν τα αντίστοιχα εκθέματα και να τα μεταφράσουν εικαστικά με ελεύθερο σχέδιο.

    Ένα ταξίδι στο χρόνο από το Βιομηχανικό Μουσείο στην Τεχνόπολη

    Μια παράσταση διοργανώνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, που θα διαρκέσει μισή ώρα και θα προβληθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις, στις 12:00, στις 12:30 και στις 13:00.

    Η παράσταση έχει τίτλο «Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη» και αφηγείται την ιστορία ενός γκαζιέρη που ταξιδεύει στο χρόνο, ζωντανεύοντας ιστορίες του εργοστασίου από την εποχή που λειτουργούσε. Σημειώνεται ότι η ενσάρκωση της παράστασης βασίζεται σε αποσπάσματα από το έργο «Στην αλλαγή του χρόνου» της Αδ. Ξηρίδου, αλλά και  σε μαρτυρίες εργαζομένων και κατοίκων του Γκαζιού.

    Το ρόλο του γκαζιέρη αναλαμβάνει ο Χ. Χριστόπουλος, τον οποίο συνοδεύει επί σκηνής η ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι».

    Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση είναι δωρεάν και θα διεξαχθεί αύριο, στο Κτίριο Παλαιών Φούρνων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 12:00-13:30, 210 3475535 & 210 3475518.

    Δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Μπενάκη

    Το Σάββατο, 18 Μαΐου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλα τα κτίρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Ισλαμικής Τέχνης, Πινακοθήκη Γκίκα, Πειραιώς 138, Μουσείο Παιχνιδιών, Εργαστήρι Γιάννη Παππά), στις μόνιμες και στις περιοδικές εκθέσεις.

    Θα πραγματοποιηθούν επιπλέον δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις του κτιρίου Πειραιώς 138. Συμπεριλαμβάνονται οι εκθέσεις «Δρόμοι της Αραβίας» στις 13:00, 17:00 και 19:00, «Δημήτρης Κοιλαλούς. CAESURA, Όσο κρατάει μια ανάσα» στις 12:00, 14:00 και 16:00, «Stefanos Rokos. Nick Cave & The Bad Seeds. No More shall we part. 14 Paintings 17 Years Later» 12:00-14:00, καθώς και τα εγκαίνια της έκθεσης «Κόψε Ράψε Αρχειο-τέκτονα» στις 12:00.

    Παράλληλα με τις ξεναγήσεις, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση με τον ζωγράφο Στέφανο Ρόκο, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στα ίχνη των καραβανιών», ένα ταξίδι στη μακρινή και μυστηριώδη Αραβία για παιδιά 8-14 ετών, 11:00-12:00 και 13:00-14:00, στην Πειραιώς 138. 18/5, 11:00-19:00, 210 3453111

    Ξεχωριστές ξεναγήσεις στο Μουσείο της πόλης των Αθηνών

    Για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του το Σάββατο στο κοινό, από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 και διοργανώνει δύο δωρεάν ξεναγήσεις στο μουσείο, στις 12:00 και 13:00. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα, 10:00-15:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Μια περιήγηση μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας από την Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων

    Το Σάββατο, στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο», από τον επιμελητή της έκθεσης, κ. Ντένη Ζαχαρόπουλο, στις 17:00. Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο ενήλικες, όσο και παιδιά, ηλικίας 5 -10 ετών.

    Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δράση της Πινακοθήκης, που θεωρείται κομβικό σημείο επικοινωνίας λαών και πολιτισμών, η οποία ξεκινά από την κορυφή του βουνού Φούτζι, κάνει μια στάση σε ένα νησί του Ιονίου, τη Λευκάδα, για να ξαναβρεθεί στην Ιαπωνία με Γκέισες και Σαμουράι, έχοντας οδηγό εκθέματα από το μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Για τη παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3243023, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00- 15:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Διάρκεια έκθεσης: έως 9 Ιουνίου 2019 * Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από 10:00 έως 21:00.

    Διαδραστικές εμπειρίες στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ

    Από την Παρασκευή 17 Μαΐου έως και την Κυριακή 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν πρωτότυπες και ειδικά σχεδιασμένες δράσεις όπως εικαστικά εργαστήρια, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, δράσεις mixed realities και ξεναγήσεις. H συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν.

    Οι δράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εικαστικό Εργαστήρι «Χρωματίζοντας το παρελθόν» για παιδιά 8-12 ετών, μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Museum in the dark» για παιδιά 6-8 & 9-12 ετών, και τη δράση «Mystery Museum … Παιχνίδι Μυστηρίου στο Μουσείο!» για παιδιά 7-12 ετών.

    Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών έχουν εγκατασταθεί εξελιγμένες τεχνολογίες Augmented (AR) και Virtual Reality (VR) προσφέροντας μία μοναδική ψηφιακή διαδρομή στα εκθέματά και τις συλλογές του.

    Οι συλλογές του περιλαμβάνουν πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερες από 25.500 έγγραφα, τηλεφωτογραφίες, τηλεγραφήματα, χάρτες, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό από την ιστορία των τηλεπικοινωνιών.

    Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, επενδύει στους νέους και την κοινωνία συμβάλλοντας σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.



    ΣΧΟΛΙΑ