• City Stories

    CINEMA plus: Ένα σημαντικό τριήμερο φεστιβάλ ταινιών με ελεύθερη είσοδο

    • NewsRoom
    Τα απίστευτα γατόψαρα


    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου), ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» διοργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου με τίτλο «CINEMA plus | Το HIV/AIDS στον Κινηματογράφο» με βραβευμένες ταινίες από όλο τον κόσμο.

    Το φεστιβάλ ταινιών «CINEMA plus | Το HIV/AIDS στον Κινηματογράφο» θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101) στην Αθήνα και την 1η Δεκεμβρίου στο ΙΕΚ Ακμή (Τσιμισκή 14) στη Θεσσαλονίκη.

    Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλες τις προβολές του φεστιβάλ και οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

    Οι ταινίες του φεστιβάλ, πολλές από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προέρχονται από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, με συμμετοχές και βραβεία σε καταξιωμένα διεθνή φεστιβάλ όπως αυτά του Βερολίνου, του Τορόντο και του Λοκάρνο, καθώς και υποψηφιότητες για βραβεία Oscar και Emmy.

    Από τον αγώνα τον οροθετικών ατόμων για επιβίωση στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, στη νέα σημερινή πραγματικότητα που o HIV είναι πλέον μία χρόνια νόσος, οι ανθρώπινες ιστορίες των ταινιών και των ντοκιμαντέρ του «CINEMA+» έρχονται να γκρεμίσουν στερεότυπα και μύθους του παρελθόντος, αξιοποιώντας τη μοναδική μαγεία της έβδομης τέχνης, με προβολές και συζητήσεις σχετικές με τα ερεθίσματα που θα προκύπτουν από τις ταινίες.

    Πληροφορίες

    Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

    cinema +

    Αθήνα | Κινηματογράφος Τριανόν
    (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Μετρό: Βικτώρια)

    • Δευτέρα 27 Νοεμβρίου

      19.15
      PrEP 17 – Η Εποχή της PrEP (Nicholas Feustel, Ηνωμένο Βασίλειο, 2017, 36′)
      Ο σκηνοθέτης Nicholas Feustel επιστρέφει στο Λονδίνο για να μιλήσει με ακτιβιστές, γιατρούς, νομοθέτες και άλλους, με σκοπό να καταγράψει την πορεία της PrEP από την αρχική της διάθεση στη χώρα το 2015 μέχρι σήμερα.

      20.00
      Ο Συνοδός / El Acompañante (Pavel Giroud, Κούβα, 2015, 105′)

      Κούβα, 1988: Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με HIV οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μια φορά την εβδομάδα επιτρέπεται στους ασθενείς να φεύγουν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, αρκεί να έχουν μαζί τους έναν συνοδό.

      Ο συνοδός

    • Τρίτη 28 Νοεμβρίου

      19.30
      Τα Απίστευτα Γατόψαρα / Los Insólitos Peces Gato (Claudia Sainte-Luce, Μεξικό / Γαλλία, 2013, 95′)

      Η Κλαούντια, μια νεαρή μοναχική γυναίκα, γνωρίζει στο νοσοκομείο την Μάρτα, η οποία θα την προσκαλέσει να μείνει μαζί της και με την οικογένειά της, μέχρι να αναρρώσει.

      Τα απίστευτα γατόψαρα

      21.15
      Μέιπλθορπ: Κοίταξε τις Φωτογραφίες / Mapplethorpe: Look at the Pictures (Fenton Bailey, Randy Barbato, ΗΠΑ, 2016, 110′)

      Η ζωή και το έργο του αμφιλεγόμενου φωτογράφου Ρόμπερτ Μέιπλθορπ αποτυπώνεται σε αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ.

      Mapplethorpe

    • Τετάρτη 29 Νοεμβρίου

      18.00
      Θετικές Ιστορίες (Δημήτρης Παπαθανάσης, Χάρης Σταθόπουλος, Δημήτρης Άντζους, Θανάσης Τότσικας, Δημήτρης Μπαβέλλας, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Ελλάδα, 2010, 90′)

      Επτά ιστορίες με κοινή θεματική τον ιό HIV δένονται μεταξύ τους, δημιουργώντας προβληματισμούς γύρω από την ασθένεια του αιώνα μας.

      19.50
      Ποιος θα Με Αγαπήσει Τώρα; / Who’s Gonna Love Me Now? (Barak Heymann, Tomer Heymann, Ισραήλ / Ηνώμενο Βασίλειο, 2016, 84’)

      Στα 21 του, ο Σάαρ εκδιώχτηκε από το κιμπούτς στο Ισραήλ και μετακόμισε στην Αγγλία. Τώρα, μετά από 19 χρόνια, ο Σάαρ θα προσπαθήσει να επανενωθεί με την οικογένειά του, σε μία σύγκρουση γενεών, απόψεων και πολιτισμικών διαφορών.

      Ποιος θα με αγαπησει τωρα

      21.30
      1985 (Yen Tan, ΗΠΑ, 2016, 10’)

      Ένας ασθενής ετοιμάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του για να περάσει τις τελευταίες μέρες του με τη μητέρα του. Για να της κρύψει την ασθένεια του κλείνει ένα ραντεβού με μια αισθητικό για να καλύψει τα συμπτώματά του.

      21.30
      Μετά τον Λούι / After Louie (Vincent Gagliostro, ΗΠΑ, 2017, 100’)
      Ο Σαμ πάσχει από το σύνδρομο του επιζώντα (survivor’s guilt), έχοντας δει πολλούς από τους φίλους του να έχουν πεθάνει από το AIDS από τις αρχές του ’90. Εκπλήσσεται, όμως, όταν γνωρίζει τον Μπρέιντεν και ανακαλύπτει μια νέα γενιά πιο ανέμελη.

      Μετά τον Λούι

    Θεσσαλονίκη | ΙΕΚ Ακμή
    (Τσιμισκή 14, Θεσσαλονίκη)

    • Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου

      19.00
      Ο Συνοδός / El Acompañante (Pavel Giroud, Κούβα, 2015, 105′)

      Κούβα, 1988: Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με HIV οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μια φορά την εβδομάδα επιτρέπεται στους ασθενείς να φεύγουν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, αρκεί να έχουν μαζί τους έναν συνοδό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι 8 νέες ταινίες της εβδομάδας – Στους κινηματογράφους από 23 Νοεμβρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  CINE-παφές: Τέσσερις δωρεάν προβολές πρόσφατων ελληνικών ταινιών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σας αρέσει ο χορός; Μην χάσετε το πάρτυ του ΚΠΙΣΝ αυτή την Κυριακή!



    ΣΧΟΛΙΑ