• Architecture & Design

    Ο Ai Weiwei προκαλεί τον Claude Monet

    Ο Ai Weiwei προκαλεί τον Claude Monet


    Χρειάστηκαν 650.000 τουβλάκια LEGO για να αναδημιουργηθεί ένας από τους σημαντικότερους και πιο αγαπημένους στο κοινό πίνακες της παγκόσμιας ιστορίας. Και λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα για να προκαλέσει τους θεατές.

    Το Μουσείο Design του Λονδίνου αποκαλύπτει ένα σημαντικό νέο έργο του Ai Weiwei ως προάγγελο της έκθεσης του καλλιτέχνη Ai Weiwei: Making Sense, η οποία έχει πρεμιέρα στις 7 Απριλίου.

    Ο Weiwei αναπαράγει ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα έργα του Claude Monet εξ ολοκλήρου από LEGO – χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα 650.000 κομμάτια από τα μικρά τουβλάκια της παιδικής μας ηλικίας.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κλίμακα (και σημασία) δημιουργία Lego του Weiwei μέχρι σήμερα, με μήκος πάνω από 15 μέτρα, και τίτλο Water Lilies #1. Καλύπτει ολόκληρο το μήκος του τοίχου της γκαλερί του Design Museum και είναι χτισμένο χρησιμοποιώντας 22 διαφορετικά χρώματα.

    Αναδημιουργώντας αυτή τη διάσημη σκηνή, ο Ai Weiwei αμφισβητεί τις ιδέες μας για την πραγματικότητα και την ομορφιά. Η νέα εικόνα έχει κατασκευαστεί από τουβλάκια Lego για να αφαιρέσει τις πινελιές του Monet και να δημιουργήσει μια αποπροσωποποιημένη γλώσσα βιομηχανικών εξαρτημάτων και χρωμάτων.

    Αυτά τα μπλοκ που μοιάζουν με pixel υποδηλώνουν σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που είναι κεντρικές στη σύγχρονη ζωή και σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη συχνά διαδίδεται στον σύγχρονο κόσμο.

    Προκαλώντας τους θεατές περαιτέρω, ο καλλιτέχνης εφάρμοσε στην δεξιά πλευρά του έργου μια σκοτεινή πύλη. Για εκείνον, είναι η πόρτα που οδηγούσε στο υπόγειο κάπου στην επαρχία Xinjiang, όπου εκείνος και ο πατέρας του, Ai Qing, έζησαν σε εξορία τη δεκαετία του 1960. Για τον θεατή, κάπως έτσι, μοιάζει το κολασμένο σπίτι τους στην έρημο να τρυπάει τον υδάτινο παράδεισο.

    //

    Project info

    name: Ai Weiwei: Making Sense

    artist: Ai Weiwei

    exhibition location: The Design Museum



    ΣΧΟΛΙΑ